Szülés után ezeket tessék enni!

szu.jpg

Az idősebb nőrokonok jajgatva csipkedik a karját, és biztatják, hogy hízzon. Norbi szerint fogyjon, ha jót akar magának. Mégis mit egyen az újdonsült anyuka, hogy probléma mentesen tudjon szoptatni, de minél előbb megszabadulhasson a nemkívánatos pluszkilóktól is?

Sok folyadék

 

Legfőképpen víz. Érdemes ebédre egy finom LEVEST is beiktatni: húsleves, különféle zöldséglevek rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak, és a meleg folyadék segíti a tejtermelést is. Hasznos lehet néhány bögre tea elfogyasztása is: ezek lehetnek akár úgynevezett "szoptatós teák", amelyek elvileg a tejtermelést és a baba könnyebb emésztését segítik elő, de akár egyszer gyümölcsteák is. A cukorral, mézzel édesítést viszont kerüljük, főleg ha sok teát fogyasztunk! Kávéból két csészével ihatunk egy nap, ennél több remélhetőleg nem is kell. (Ha nagyon alacsony a szülés után a vérnyomásod, olvasd el EZT A CIKKET!) A tehéntejjel érdemes vigyázni, de ha nem okoz problémát a babának, mértékkel az is nyugodtan mehet. A sovány tejtermékek pedig szintén fontosak a kiegyensúlyozott étrendhez!

szu3.jpg

Leves: nagyon jó ötlet! (Ha van, aki megfőzze...)

Hús és hal

 

Legfőképpen sovány csirkehús, egészségesen elkészítve, és hal, az omega 3 zsírsav biztosítására. Az utóbbiról akár étrendkiegészítő segítségével is érdemes gondoskodni, annyira fontos a kismama számára. Ha köretnek burgonyát, édesburgonyát vagy BARNARIZST készítesz, garantáltan jól fogsz lakni, még ha zsírszegényen sütöd is a húst.

Friss zöldségek, saláták

 

Lehetőleg minden étkezésnek legyenek részei, és akkor nem lesz gond a vitamin- és rostbevitellel. Spenót, sóska, rukkola, madársaláta, kinek mi a kedvence.

Friss gyümölcs

 

Tízóraira, uzsonnára kiváló energiaforrás a gyümölcs. Mértékkel BÁRMILYEN gyümölcs fogyasztható.

szu2.jpg

A legújabb ajánlások szerint ez is mind fogyasztható, amíg a baba mást nem mond.

Tojás

 

Nagyon jó fehérje- és D vitamin forrás a minőségi tojás. (Amelyet ért napfény.) Ráadásul jó időre eltelít, így kiváló választás például reggelire, ha nem akarunk hamar megéhezni. Napi 2 tojásnak teljesen helye van egy kismama étrendjében.

Teljesértékű gabonák

 

Például teljes kiőrlésű kenyér, vagy teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények. Hatékonyabban jóllakatnak, mint fehér lisztből készült társaik, kevesebb kalóriát, viszont több rostot tartalmaznak, amivel támogatják a fogyást. 

Olajos magvak

 

Ha fogy az energia, egy sportszelet helyett egy marék dió, mogyoró, mandula, kesudió is kiválóan feltölt.

Zab

 

A zab szintén egy olyan energiaforrás, amely hosszú időre száműzi az éhséget, és sok egészséges tápanyagot tartalmaz. Olvasd el EZT A CIKKÜNKET, és készítsd el saját zabkása alapodat a gyors és finom reggelihez! Ha egészséges édességre vágysz, nézd meg A BANÁNOS ZABCSINTA RECEPTJÉT!

Hüvelyesek

 

Jó hír, hogy a köztudottan egészséges hüvelyesek sincsenek kitiltva a szoptatós étrendből! Csak figyeljünk az elkészítés módjára - ne zsíros bableves formájában fogyasszuk - és tartsunk mértéket! Amíg a babánál nem észlelünk gyanús jeleket, nyugodtan együnk babot, zöldbabot, lencsét, csicseriborsót - persze nem ebben a sorrendben... :) 

Bármilyen ügyes is valaki a diéta tartásában, napi 1800 kalória alá nem szabad lemenni a szoptatás időszakában. Amint látszik is, az étrend gyakorlatilag megfelel a bárkinek ajánlott, egészséges étrendnek, csak még kiemeltebb szerepet kap a bőséges folyadékfogyasztás.