Itt a hétvégi reggeli: banános zabcsinta!

waffle1.jpg

Olyan egyszerű, hogy szemüveg nélkül is menni fog. De tényleg, ha nincs kedved, ne olvass egy betűt se, képekben is megmutatjuk!

A zabcsinta leginkább a néhány éve elsöprő népszerűségű, ööööööömézing-tú-ingredient banános palacsintához hasonlít, azonban, mint nevéből is kitűnik, zabot tartalmaz. Így kevéssé emlékeztet egy banános rántottához. :D Csodálatos tulajdonsága, hogy semmi nem kell hozzá, ami jó eséllyel ne lenne otthon. Emellett gluténmentes, tejmentes és cukormentes - egy zabcsinta után mégis úgy érzed, hogy képes lennél megmászni a Mount Everestet, de ha azt nem is, a Kékestetőt akár kétszer is egymás után. És természetesen nagyon finom.

Nézzük a hozzávalókat!

waffle11.jpg

2 régóta aszalt banán (hiszen a frisset akár magában is megeheted...)

2 tojás

1 bögre zabpehely (150 g)

1 csipet só

1 csipet fahéj

1 tk sütőpor

waffle12.jpg

Száraz hozzávalókat a banán kivételével bele a darálóba vagy aprítóba, kinek mije van. Ha egyik sincs, de van zabpehelyliszted, úgy is jó lesz. Daráld a zabpelyhet, amíg egy apró morzsás keveréket nem kapsz.

waffle7.jpg

A tojást és a karikákra vágott banánt egy tálban összeturmixolod, így ni:

waffle8.jpg

A zabpelyhet belekevered, majd mehet a bemelegített, zsiradékkal kikent gofrisütőbe. (Ez fontos, hogy ne ragadjon oda a palacsintád! Én kevés kókuszolajat használtam, kiválóan megfelelt a célra.)

waffle6.jpg

Szegény tészta kicsit lassan folyik, előfordulhat, hogy neked is kanállal kell segítened, mint nekem.

waffle5.jpg

Nem kell megijedni, így fog kinézni...

waffle4.jpg

Utána viszont ilyen szép lesz! Mindössze 2-3 perc kell neki, de a sütőd valószínüleg jelezni is fog.

Ha nincs gofrisütőd, attól még nem maradsz ki a buliból! Elkészítheted palacsintasütőben is, csak arra figyelj, hogy nagyon kicsi palacsintákat csinálj, és jól olajozd ki előtte a sütőt, különben nem fogod tudni majd megfordítani. Az se árt, ha van egy kis gyengéd műanyagspatulád, amivel finoman fel tudod emelni.

A zabcsinta, mint a palacsinta egyébként is, frissen a legfinomabb. Természetesen édes, kívül ropogós, belül puha. Ha belefér a diétádba, gyorsan kend meg egy kis mogyoróvajjal, amíg még meleg. Mmmmm! Ha ezt nem engedheted meg magadnak, néhány almából dobj össze egy gyors almaspürét, amíg sülnek a palacsinták. 

Ebből a mennyiségből 2 nagyon duci gofrit lehet készíteni a képeken látható sütővel - ez 2 felnőtt számára felel meg. Ha még 1 tojást, még 1 banánt és egy fél bögre zabot hozzáadnál, gyanús, hogy már 4 db is kijönne. 

waf.jpg

Gyors almapüré: 2 almát meghámozol, apró kockákra vágsz, és egy mikrózható edénybe teszed, annyi vízben, hogy jól ellepje. Önts rá kis citromlevet - az ízének is jót tesz, és megvédi a barnulástól! Adhetsz hozzá fűszereket ízlés szerint, de cukor nem szüksges. (És nem is célszerű, ha diétázol.) Az én mikrómban 6 perc alatt már félpuhára fő, így könnyen botmixerezhető és kellemes állagú lesz. Öntsd le róla a vizet, és botmixerrel pürésítsd! (Nem kell túlzásba vinni, a puha almadarabkák feldobják a pürét.)