3 téli főzelék, amihez bűn lenne húst enni
Mert anélkül is tartalmasak, egészségesek, az ízek pedig tökéletesen harmonizálnak.
Édesburgonyás lencsefőzelék
1 kisebb édesburgonya
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 zellerszál
1,5 bögre barna lencse
1 paradicsomkonzerv
0,5 tk. kömény
0,5 tk. kurkuma
0,5 tk. curry
2 babérlevél
fél citrom leve és héja
só
bors
1 ek. olaj
Pucoljuk meg, majd apró kockákra vágjuk fel a vöröshagymát, a répát, a petrezsemgyökeret, a zellerszárat és az édesburgonyát. ' evőkanálnyi olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd alacsony lángon adjuk hozzá a zöldségeket, és pár percig dinszteljük őket. Adjuk hozzá a lencsét, 7 dl vizet és 2 babérlevelet. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 20 percig. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a többi fűszert is - kivéve a citromot. Még 10 percig főzzük a főzeléket, a vizet, ha szükséges, pótoljuk. Amikor már minden jól megpuhult, botmixerrel kicsit pépesítsük, de nem kell teljesen. Végül facsarjuk bele a fél citrom levét, és szórjunk bele kevés citromhéjat is, ez teszi pikánssá és utánozhatatlanul egyedivé az ízét!
Csicseriborsós tökfőzelék
1 ek. olaj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kisujjnyi gyömbér
1 kisebb sütőtök
1 csicseriborsó konzerv
1 paradicsomonzerv
1 tk curry
1 tk kömény
0,5 bögre kókusztej
1 marék spenótlevél
1 marék koriander levél
Az olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felaprított gyömbért, az összezúzott fokhagymát, az apróra tépett koriandert. Néhány percig kevergetve dinszteljük. Ezután dobjuk a lábosba a felkockázott tököt, öntsük bele a paradicsomkonzervet és a csicseriborsót. Alacsony lángon, levedve 5 percig főzzük, majd adjuk hozzá a kókusztejet, ismét fedjük le, és 20 percig főzzük. Közben kevergessük és ellenőrizzük, hogy nem fogyott-e el a folyadék. Ha már puha a tök, szórjuk bele az apróra tépett spenótót is de azzal már csak pár percet főzzük. Kevés friss korianderrel tálaljuk.
Indiai padlizsánfőzelék
2 közepes padlizsán
4 ek. növényi olaj
1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
3 fokhagyma, szétnyomva
1 tk. chili apróra vágva
12 curry levél
1/2 tk. kurkuma
2 felaprított paradicsom
1 tk. só
1/4 bögre mogyoróhagyma, apróra vágva
1/4 bögre koriander levél, összevágva
Hámozzuk meg a padlizsánokat, de lehetőleg ne fémeszközzel, mert akkor megbarnul! Használjunk kerámiakést. Vágjuk fél cm vastag szeletekre. Serpenyőben kevés olajon 2-2 percig süssük a szeletek mindkét oldalát, majd vegyük ki őket. Öntsük a maradék olajat a serpenyőbe, és szórjuk rá a vöröshagymát illetve a fűszereket, és főzzük 2 percig. Adjunk hozzá 1/4 bögre vizet, jól keverjük el, majd borítsuk a serpenyőbe a paradicsom felét, majd 2 perc múlva a padlizsánszeleteket is. Lefedve főzzük addig, míg a padlizsán szét nem fő, a vizet közben többször is pótoljuk, ha szükséges. Végül adjuk hozzá a paradicsom másik felét, a mogyoróhagymát és a koriander leveleket.
Ha a főzelékekhez kenyeret ennél, mutatunk egy remek diétás receptet ITT!