3 téli főzelék, amihez bűn lenne húst enni

foz.jpg

Mert anélkül is tartalmasak, egészségesek, az ízek pedig tökéletesen harmonizálnak.

Édesburgonyás lencsefőzelék

 

foz1.jpg

1 kisebb édesburgonya

1 vöröshagyma

2 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 zellerszál

1,5 bögre barna lencse

1 paradicsomkonzerv

0,5 tk. kömény

0,5 tk. kurkuma

0,5 tk. curry

2 babérlevél

fél citrom leve és héja

só 

bors

1 ek. olaj

Pucoljuk meg, majd apró kockákra vágjuk fel a vöröshagymát, a répát, a petrezsemgyökeret, a zellerszárat és az édesburgonyát. ' evőkanálnyi olajon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd alacsony lángon adjuk hozzá a zöldségeket, és pár percig dinszteljük őket. Adjuk hozzá a lencsét, 7 dl vizet és 2 babérlevelet. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 20 percig. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet és a többi fűszert is - kivéve a citromot. Még 10 percig főzzük a főzeléket, a vizet, ha szükséges, pótoljuk. Amikor már minden jól megpuhult, botmixerrel kicsit pépesítsük, de nem kell teljesen. Végül facsarjuk bele a fél citrom levét, és szórjunk bele kevés citromhéjat is, ez teszi pikánssá és utánozhatatlanul egyedivé az ízét!

Csicseriborsós tökfőzelék

 

foz2.jpg

1 ek. olaj

1 vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

1 kisujjnyi gyömbér

1 kisebb sütőtök

1 csicseriborsó konzerv

1 paradicsomonzerv

1 tk curry

1 tk kömény

0,5 bögre kókusztej

1 marék spenótlevél

1 marék koriander levél

 

Az olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát, majd adjuk hozzá a felaprított gyömbért, az összezúzott fokhagymát, az apróra tépett koriandert. Néhány percig kevergetve dinszteljük. Ezután dobjuk a lábosba a felkockázott tököt, öntsük bele a paradicsomkonzervet és a csicseriborsót. Alacsony lángon, levedve 5 percig főzzük, majd adjuk hozzá a kókusztejet, ismét fedjük le, és 20 percig főzzük. Közben kevergessük és ellenőrizzük, hogy nem fogyott-e el a folyadék. Ha már puha a tök, szórjuk bele az apróra tépett spenótót is de azzal már csak pár percet főzzük. Kevés friss korianderrel tálaljuk.

Indiai padlizsánfőzelék

 

foz3.jpg

 

2 közepes padlizsán

4 ek. növényi olaj

1 nagy vöröshagyma, apróra vágva

3 fokhagyma, szétnyomva

1 tk. chili apróra vágva

12 curry levél

1/2 tk. kurkuma

2 felaprított paradicsom

1 tk. só

1/4 bögre mogyoróhagyma, apróra vágva

1/4 bögre koriander levél, összevágva

 

Hámozzuk meg a padlizsánokat, de lehetőleg ne fémeszközzel, mert akkor megbarnul! Használjunk kerámiakést. Vágjuk fél cm vastag szeletekre. Serpenyőben kevés olajon 2-2 percig süssük a szeletek mindkét oldalát, majd vegyük ki őket. Öntsük a maradék olajat a serpenyőbe, és szórjuk rá a vöröshagymát illetve a fűszereket, és főzzük 2 percig. Adjunk hozzá 1/4 bögre vizet, jól keverjük el, majd borítsuk a serpenyőbe a paradicsom felét, majd 2 perc múlva a padlizsánszeleteket is. Lefedve főzzük addig, míg a padlizsán szét nem fő, a vizet közben többször is pótoljuk, ha szükséges. Végül adjuk hozzá a paradicsom másik felét, a mogyoróhagymát és a koriander leveleket. 

 

Ha a főzelékekhez kenyeret ennél, mutatunk egy remek diétás receptet ITT