Az igazi fényevők: min élnek a diabéteszes epebajosok?

strict-diet-concept-with-empty-space-fro-your-design_79075-5088.jpg

"Ne egyen zöldalmát, ne egyen zöldkörtét! Ne egyen zöldszilvát, ne egyen ribiszkét! Ne igyon hideget, ne igyon meleget! Ne igyon se forrót, ne igyon se jeget!" - szól a klasszikus. És ezzel még nincs vége: a tilalmak listája szinte végtelen azok esetében, akik egyszerre küzdenek diabétesszel és epebajjal.

Gyakran mondják, hogy a diabéteszes diéta gyakorlatilag megfelel egy optimális, egészséges étrendnek: minimalizálja a cukrokat, korlátozza a szénhidrátokat, hangsúlyt fektet a megfelelő fehérje- és rostbevitelre. a diabétesz azonban gyakran sajnos kéz a kézben jár az epeproblémákkal. 

TIPP: könnyebb megelőzni!

Az epebetegségek legnagyobb kockázati tényezői:

  • mozgásszegény életmód
  • elhízás, magas energiabevitel
  • zsíros ételek
  • szigorú fogyókúra, koplalás
  • rendszertelen, napi 1-2 étkezés

Ha már kialakult az epebetegség, a listáról számos olyan élelmiszernek is le kell kerülnie, amelyeket egyébként egészségesként tartunk számon. Ilyenek a száraz hüvelyesek, az alacsony szénhidráttartalmuk és finom ízük miatt kedvelt saláta alapanyagok, a paradicsom, paprika és uborka is. Sajnos a hagyma, fokhagyma és a zeller is veszélyes, ahogy általában a markáns fűszerektől is jobb, ha távol tartják magukat a betegek. Káposzta, karalábé, kelkáposzta, karfiol is panaszokat okoz. Az aprómagvas gyümölcsöket sem ajánlott fogyasztani, de előfordulhat, hogy nyersen a többit sem tudja a beteg megemészteni, ezért párolni, sütni, főzni vagy pürésíteni kell. 

Ami viszont a legfontosabb, hogy a zsírok bevitelét minimalizálni kell, mert a beteg epe nem képes a zsírok lebontására. Ennek a következményei igen messze hatóak: csak sovány húst és tejtermékeket lehet enni, vajak, margarinok, zsírok tilosak, ahogy a magas zsírtartalmú olajos magvak és a csokoládé is.

Tojást a koleszterintartalma miatt nem szabad fogyasztani.

A kávé jó eséllyel panaszokat okoz (lehet próbálkozni koffeinmentes változattal) az alkoholt pedig jobb elfelejteni. És ahogy a Süsüben énekelték, a túl meleg és túl hideg ételek, italok is árthatnak.

Amivel jó lesz megbarátkozni a diabéteszes epebetegeknek:

  • piritós, abonett
  • magas rosttartalmú gabonafélék
  • sovány joghurt, kefír
  • sovány szárnyashús
  • brokkoli (fedél nélkül párolva, hogy ne legyen puffasztó)
  • spenót (rántás nélkül!)
  • burgonya, sárgarépa (mértékkel, magas a szénhidráttartalmuk)
  • sütőzacskó, római tál (zsiradék nélküli sütésre alkalmasak)
  • rendszeres, napi ötszöri, de mértéktartó étkezés

Finomakat enni azonban így sem lehetetlen. Hadd adjunk egy példát:

 

Spenótos rizottó soványan

 

green-spinach-risotto.jpg

 

750 ml zsír nélküli húsleves

100 g spenót

1 kis csokor petrezselyem

4 szelet pármai sonka

1 kakukkfű ág

150 g rizs

kevés reszelt sovány sajt 

1/2 citrom leve

 

Egy edényben forraljuk fel a húslevest, és fél percre dobjuk bele a spenótot és a petrezselymet, hogy zöld színt kapjon. Fél perc után szűrőkanállal vegyük ki a leveleket, és tegyük félre. A húslevest vegyük le takarékra, a spenótot és a petrezselymet pedig tegyük az aprítóba egy evőkanál vízzel pürésítsük. Grillrácson, sütőben, zsiradék nélkül süssük ropogósra a sonkaszeleteket. A kész sonkát tegyük félre. A rizst öntsük a húslevesbe és kevergetve főzzük. 20-30 percig főzzük így, míg a rizs egészen krémes nem lesz. Végül keverjük bele a spenótot, a reszelt sajtot, a citrom levét. Merjük ki a rizottót két tányérba, tegyük a tetejükre a sonkát, kevés sajtot.