Köhögés ellen csupa ínyencfalat

cough-remedy-4-of-5.jpg

A csillapíthatatlan köhögés a december egyik legbosszantóbb csapása. Szerencsére nem csak a köptetőt vethetjük be ellene: a legújabb kutatások szerint számos kedvencünk is kiválóan felveszi a harcot ellene. Eggyel több ok, hogy újra az asztalra kerüljenek!

Húsleves

Az igazi, klasszikus húsleves mire ne lenne jó? Ha valakinek ebben a formában mégsem szíve csücske, nyugodtan fejlessze tovább, és lehet belőle náthaűző ázsiai húsleves. 

Náthaűző ázsiai húsleves

 

nl2.jpg

 

4 bögre erőleves

1 bögre felkockázott sült csirkehús (maradék)

3 ek szójaszósz

1 ek friss gyömbér, megpucolva, összevágva

1 nagy gerezd fokhagyma, lereszelve

1 ek méz

1 ek chili szósz

1/3 bögre répa, megpucolva, vékony csíkokra vágva

1 zeller, megpucolva, vékony csíkokra vágva

2 ek kukorickeményítő, feloldva 3 ek hideg vízben

metélőhagyma a díszítéshez

Egy lábosba öntsük bele az erőlevest és a többi hozzávalót, forraljuk fel és főzzük 7 percig. Tegyük bele a vízben feloldott kukoricakeményítőt, és amikor besűrűsödött, már készen is van. Tálaláskor díszítsük apróra vágott metélő hagymával.

 

Hagyma

Rengetegen esküsznek a hagymateára, amely pucolatlan (csak a külső, koszos réteget fejtjük le) vöröshagyma leforrázásával készül. Ha azonban az imént említett húsleves már elkészült, csupán egyetlen lépésre vagyunk egy finom hagymalevestől, amivel már az ebéd vagy vacsora nagy részét is letudhatjuk.

Francia hagymaleves diétásan

 

leves1.jpeg

 

1 ek vaj

5 közepes vöröshagyma

1/2 tk só

2 babérlevél

6 bögre marhahúsleves alaplé

1/2 bögre száraz vörösbor

2 csipet kakukkfű

frissen őrölt bors

4 szelet bagett

1/2 bögre sovány reszelt sajt

A hagyma az egyik legerősebb ellenszerünk a náthával szemben. Ez a leves érezhetően átjárja az ember pórusait és felszabadítja a légutakat. Egy nagy lábosban melegítsük fel a vajat, és dobjuk bele a vékony karikákra felvágott hagymát. Sózzuk meg és alacsony lángon, lefedve 30 percig pirítsuk-pároljuk, 10 percenként legalább megkeverve. Adjuk hozzá az erőlevest, a babérlevelet, a bort és a kakukkfüvet, és főzzük 15 percig. Őröljük bele a borsot, majd vegyük ki a babérleveleket. Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, és tegyünk minden tányérba egyet-egyet. Szórjuk meg a kenyérszeleteket kevés reszelt sajttal, majd merjük ki rá a hagymalevest.

Erős paprika

Az erős paprikában található kapszaicin érzéstelenítőként hat a köhögést kiváltó idegekre. 

Csípős édesburgonya krémleves

 

sweet-potato-soup-2.jpg

 

4 db édesburgonya

1,5 l húsleves alaplé

1 zellerszár

2 babérlevél

1 csokor friss petrezselyem

1,5 dl tejszín

bors

füstöt piros paprika

1 kisebb chili paprika

Az édesburgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk és feltesszük főni a húsleves alaplében. Hozzáadjuk a babérlevelet, a zellerszárat és a petrezselymet is. Amint az édesburgonya puhára főtt (könnyedén át tudjuk bökni egy villával), kihalásszuk a babérlevelet, majd a lángról levéve botmixerrel leturmixoljuk a levest. Visszatesszük még egy kicsit a lángra (a babérlevelet is visszadobhatjuk) és sóval, borssal, füstölt paprikával ízesítjük, majd végül hozzáadjuk a tejszínt, amivel csak néhány percig főzzük. A chili paprikát csak tálaláskor vágjuk bele, de ha nincsen, akkor chili porral is megszórhatjuk.

Csokoládé

A kakaóban található teobromin blokkolja azokat az érzőidegeket, amelyek a köhögési reflex kialakulásáért felelnek. Az utóbbi években ezért is terjedt futótűzként az interneten, hogy a csoki a köhögés legújabb ellenszere. Sajnos a kiváltó okokat nem szünteti meg, viszont a tüneteket nagyon hatékonyan visszaszorítja, és persze finom is...

Mexikói forrócsoki

 

mexican-hot-cocoa.jpg

 

1 bögre tej (lehet növényi is)

1/2 tk. fahéj

1 ek. édesítetlen kakaópor

1/2 tk. vanília

1 csipet tengeri só

1 csipet cayenne bors

1 ek. juharszirup vagy méz

A tejet lassú tűzön forraljuk fel, majd keverjük bele a fűszereket. Habverővel kevergessük, míg minden feloldódik, majd bögrébe öntve azonnal tálaljuk. (Ez a mennyiség 1 adagra elegendő.)

Méz

Nem csak népi bölcsesség, az orvosok is elismerik a méz jótékony hatását a köhögés enyhítésében. Magában vagy langyos teában, vagy akár a lejjebb leírt módon is igen hatásos.

Csodatevő reggeli mézes ital

 

mez2.jpg

 

1 pohár langyos víz

1,5 teáskanál frissen facsart citromlé

1 teáskanál termelői méz

Keverjük össze a hozzávalókat, és már készen is van az italunk. A hatás fokozásáért egy kis gyömbért is reszelhetünk bele. Figyelem: a mézet és a citromlevet forró italba soha ne keverjük, mert a bennük levő vitaminok és más hasznos anyagok elveszítik a hatékonyságukat!