Mediterrán vacsik nyomában: a balkáni változat
Szomun és ajvár. Balkán burger most nem lesz belőle, mert hús helyett friss zöldséggel tálaljuk. Ugyanis épp a hosszú, egészséges élet titkát kutatjuk mediterrán felebarátaink konyhájában.
A tavalyi év legjobbnak ítélt diétája a mediterrán, ahogy már megírtuk. A mediterrán vacsorák nyomába eredtünk, hiszen hétköznapokon gyakran ez az egyetlen étkezés, amit magunknak készíthetünk el. Kezdjük rögtön a szomszédban, a Balkánon. Amit most leírunk, az pljeskavicával vagy scsevapcsicsával tálalva egy fejedelmi lakoma - de legalábbis páratlan nyelvtörő- volna, így, húsmentesen, friss zöldségekkel tálalva azonban egy könnyű, ám annál finomabb vacsora.
Először gyúrjuk be a lepényt, és tegyük félre kelni. Amíg szépen megkel, el is készíthetjük az ajvárt. Majd amíg az ajvár a hűtőben pihen, a lepény szép ropogósra sül a sütőben.
Szomun
500 g fehérliszt
1 tasak instant élesztő
3 1k só
1 tk méz
350 ml meleg víz
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd lassan öntsük hozzá a vizet, amelyben feloldottuk a mézet is. Addig gyúrjuk, amíg egységes, lány tésztát nem kapunk - ezt tiszta konyharuhával letakarva tegyük meleg helyre kelni 20 percre. Újra átgyúrjuk, majd újra félretesszük 20 percre. Ezután már szétosztjuk 4 kisebb cipóra, ezeket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és további 20 percig kelni hagyjuk. Vastagabb (2-2,5 cm vastag) lepénykéket formázunk, amelyekre négyzetrácsot húzunk kés vagy fa spatula segítségével. Kevés vízzel megkenjük, és magvakkal is megszórhatjuk a tetejét. 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg barnulni nem kezd. Ekkor 150 fokra visszavesszük a hőmérsékletet, és még 15 percig sütjük a lepényeket.
(Ebből a mennyiségből 4 db lepény készül. 2-3 főnek elég, 4 főnek már érdemes másfélszerezni, kétszerezni a mennyiséget. A megmaradt lepényeket fagyaszthatjuk.)
Ajvár
1 nagy padlizsán
2 nagyobb paprika (kápia vagy kaliforniai)
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
0,25 dl olivaolaj
só
bors
citromlé
erős paprika
A padlizsánt ketté vágjuk, a tetejét bevagdossuk, hogy könnyebben átsüljön. 200 fokra előmelegített sütőbe az összes zöldséget betoljuk egy tepsin, olivaolajjal finoman meglocsolva. Körülbelül 30 perc alatt megsütjük a zöldségeket. A forró paprikákat kivesszük és lefedjük, hogy az így képződő pára hatására könnyebben lehúzhassuk a héjukat. A padlizsán húsát kikaparjuk és az aprítóba tesszük. Néhány perc múlva már pucolhatjuk is a paprikát, amit csumájától és magjaitól megfosztva a többi zöldséggel együtt az aprítóba teszünk, és nem teljesen simára, hanem inkább enyhén darabosra pürésítjük. Ezután ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, citromlével, és a csípősségét is beállítjuk, akár chili paprikával, akár egyszerűen erős pistával. Legvégül keverjük bele az olivaolajat, majd a hűtőbe tesszük pihenni.
Ez a mennyiség 4 főnek bőven elég lesz vacsira, főleg, ha jó csípősre készíted... :D :D :D
Adjunk mellé uborkát, paprikát, paradicsomot: amilyen zöldséget csak találunk otthon. Garantált, hogy nem fog hiányozni a hús! (Aki mégis hiányolja, az mondogassa minél gyorsabban egymás után: "pljeskavica-scsevapcsicsa-pljeskavica-scsevapcsicsa")