Jó kis náthaűző levesek

nlc.jpg

Sokan már begyűjtöttük az idei tanév első nátháját. Szabaduljunk meg tőle a lehető leggyorsabban, finom, házi náthaűző levesek segítségével!

Korábban már közöltünk válogatást a legjobb fogyókúrás levesekről, amelyek a meggyötört légutaknak is enyhülést hoznak. Most 3 újabb gyöngyszemet hoztunk, hogy tovább bővüljön a paletta. Mindhárom leves alapja az erőleves, amit magunknak is elkészíthetünk otthon egy jó nagy adagban. Ez azért roppant praktikus, mert ha kiporciózva lefagyasztjuk, később akár pár perc alatt dobhatunk össze a segítségével tartalmas, egészséges, finom leveseket. (Ha valaki nem tudja, hogyan fogjon hozzá, kérdezze meg a környezetében élő legidősebb hölgytől, de ha nem megy, erről is írunk majd egy posztot.

 

Náthaűző paradicsomleves

 

nl1.png

2 ek olaj

1 vöröshagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma lereszelve

2 paradicsomkonzerv (darabos)

1/2 tk só

1/2 tk kakukkfű

900 ml erőleves

1/2 bögre tejszín

Egy közepes lábosban forrósítsuk fel az olajat, majd kis lángon pirítsuk üvegesre rajta a hagymát. Ha már átlátszó, dobjuk rá a fokhagymát és a fűszereket is, majd tegyük bele a paradicsomkonzervet és az erőlevest.Forraljuk fel, főzzük 15 percig, majd botmixerrel pürésítsük a paradicsomokat. Ezután besűríthetjük a tejszínnel, de azzal már ne forraljuk, mert akkor szemcsés lesz a levesünk! (A fogyókúrás változat tejszín nélkül készül.) Feldobhatjuk a paradicsomlevesnél megszokott trükkökkel: reszelt sajt, pirítós vagy kenyérkocka, és természetesen egy kis chili is mehet bele, ha bírjátok!

 

Náthaűző ázsiai húsleves

 

nl2.jpg

4 bögre erőleves

1 bögre felkockázott sült csirkehús (maradék)

3 ek szójaszósz

1 ek friss gyömbér, megpucolva, összevágva

1 nagy gerezd fokhagyma, lereszelve

1 ek méz

1 ek chili szósz

1/3 bögre répa, megpucolva, vékony csíkokra vágva

1 zeller, megpucolva, vékony csíkokra vágva

2 ek kukorickeményítő, feloldva 3 ek hideg vízben

metélőhagyma a díszítéshez

Egy lábosba öntsük bele az erőlevest és a többi hozzávalót, forraljuk fel és főzzük 7 percig. Tegyük bele a vízben feloldott kukoricakeményítőt, és amikor besűrűsödött, már készen is van. Tálaláskor díszítsük apróra vágott metélő hagymával.

Náthaűző guatemalai csirke leves

 

nl3.JPG

2 ek olaj

1 vöröshagyma, apróra kockázva

3 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 zellerszár, felkockázva

1 sütőtök, megpucolva, felkockázva

3 paradicsom, felkockázva

1 kaliforniai paprika felkockázva

1 cukkini, felkockázva

1 marék zöldbab

1 marék kukorica

2 csirkemell, felkockázva

1/2 bögre barnarizs

6 bögre erőleves

2 paradicsomkonzerv

chili ízlés szerint

néhány friss koriander levél, apróra vágva

2 citrom leve

 

Egy nagy lábosban hevítsük fel az olajat, majd futtassuk meg rajta a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat. Öntsük bele a megmosott rizst, és kevergetve pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá az erőlevest és a paradicsomkonzervet, forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot. Ekkor adjuk hozzá a sütőtököt, a csirkemellet és a koriandert. Főzzük 30 percig takarék lángon, lefedve, hogy a rizs ne szívja föl a levest. Ha a tök és a hús megpuhult, adjuk hozzá a többi zöldséget is. Főzzük további 10 percig, majd ízesítsük chilivel és citromlével. Friss koriander levéllel és citromkarikával díszítve tálalhatjuk. (Amennyi jó dolog van benne, valószínűleg nem csak a náthát, hanem minden mást is gyógyít!!!)