Jó kis náthaűző levesek
Sokan már begyűjtöttük az idei tanév első nátháját. Szabaduljunk meg tőle a lehető leggyorsabban, finom, házi náthaűző levesek segítségével!
Korábban már közöltünk válogatást a legjobb fogyókúrás levesekről, amelyek a meggyötört légutaknak is enyhülést hoznak. Most 3 újabb gyöngyszemet hoztunk, hogy tovább bővüljön a paletta. Mindhárom leves alapja az erőleves, amit magunknak is elkészíthetünk otthon egy jó nagy adagban. Ez azért roppant praktikus, mert ha kiporciózva lefagyasztjuk, később akár pár perc alatt dobhatunk össze a segítségével tartalmas, egészséges, finom leveseket. (Ha valaki nem tudja, hogyan fogjon hozzá, kérdezze meg a környezetében élő legidősebb hölgytől, de ha nem megy, erről is írunk majd egy posztot.
Náthaűző paradicsomleves
2 ek olaj
1 vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma lereszelve
2 paradicsomkonzerv (darabos)
1/2 tk só
1/2 tk kakukkfű
900 ml erőleves
1/2 bögre tejszín
Egy közepes lábosban forrósítsuk fel az olajat, majd kis lángon pirítsuk üvegesre rajta a hagymát. Ha már átlátszó, dobjuk rá a fokhagymát és a fűszereket is, majd tegyük bele a paradicsomkonzervet és az erőlevest.Forraljuk fel, főzzük 15 percig, majd botmixerrel pürésítsük a paradicsomokat. Ezután besűríthetjük a tejszínnel, de azzal már ne forraljuk, mert akkor szemcsés lesz a levesünk! (A fogyókúrás változat tejszín nélkül készül.) Feldobhatjuk a paradicsomlevesnél megszokott trükkökkel: reszelt sajt, pirítós vagy kenyérkocka, és természetesen egy kis chili is mehet bele, ha bírjátok!
Náthaűző ázsiai húsleves
4 bögre erőleves
1 bögre felkockázott sült csirkehús (maradék)
3 ek szójaszósz
1 ek friss gyömbér, megpucolva, összevágva
1 nagy gerezd fokhagyma, lereszelve
1 ek méz
1 ek chili szósz
1/3 bögre répa, megpucolva, vékony csíkokra vágva
1 zeller, megpucolva, vékony csíkokra vágva
2 ek kukorickeményítő, feloldva 3 ek hideg vízben
metélőhagyma a díszítéshez
Egy lábosba öntsük bele az erőlevest és a többi hozzávalót, forraljuk fel és főzzük 7 percig. Tegyük bele a vízben feloldott kukoricakeményítőt, és amikor besűrűsödött, már készen is van. Tálaláskor díszítsük apróra vágott metélő hagymával.
Náthaűző guatemalai csirke leves
2 ek olaj
1 vöröshagyma, apróra kockázva
3 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 zellerszár, felkockázva
1 sütőtök, megpucolva, felkockázva
3 paradicsom, felkockázva
1 kaliforniai paprika felkockázva
1 cukkini, felkockázva
1 marék zöldbab
1 marék kukorica
2 csirkemell, felkockázva
1/2 bögre barnarizs
6 bögre erőleves
2 paradicsomkonzerv
chili ízlés szerint
néhány friss koriander levél, apróra vágva
2 citrom leve
Egy nagy lábosban hevítsük fel az olajat, majd futtassuk meg rajta a hagymát, a fokhagymát és a zellerszárat. Öntsük bele a megmosott rizst, és kevergetve pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá az erőlevest és a paradicsomkonzervet, forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot. Ekkor adjuk hozzá a sütőtököt, a csirkemellet és a koriandert. Főzzük 30 percig takarék lángon, lefedve, hogy a rizs ne szívja föl a levest. Ha a tök és a hús megpuhult, adjuk hozzá a többi zöldséget is. Főzzük további 10 percig, majd ízesítsük chilivel és citromlével. Friss koriander levéllel és citromkarikával díszítve tálalhatjuk. (Amennyi jó dolog van benne, valószínűleg nem csak a náthát, hanem minden mást is gyógyít!!!)