Ha ősz, akkor almás finomságok - egészségesen!
Egy egészséges sütire nem kell feltétlenül vagyonokat költeni. Főleg, hogy most van szezonja az igazi jolly joker alapanyagnak, az almának, amiből szinte bármit készíthetünk!
FAHÉJAS-ALMÁS FÁNK
2 bögre liszt (A 2 bögréből az egyik mindenképpen hagyományos finomliszt, vagy az ahhoz legközelebb eső gluténmentes változat legyen. A másik bögre lehet zabliszt vagy hajdinaliszt is.)
2 ek őrölt szezámmag
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
1/4 tk szerecsendió
1/2 tk fahéj
1/4 bögre cukor vagy édesítő
1/2 bögre almaszósz
1 alma, megpucolva, apró kockákra vágva
1 bögre tej (vagy mandulatej)
1 tk vanília kivonat
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat a cukor kivételével, egy kisebb tálban pedig a folyékonyakat a cukorral. Végül lassan, kevergetve öntsük bele a folyékony keveréket a lisztes keverékbe, és kézzel vagy robotgéppel keverjük egyneműre. Utoljára forgassuk bele az almakockákat. Töltsük bele a tésztát a fánksütő vajjal kikent lyukaiba, minden lyukba 3/4-ig, mert sülés közben növekedni fog. Ha szeretnénk díszíteni, szórjuk meg a tetejét fahéjas cukorral vagy mandulaforgáccsal. Előmelegített sütőben 15-20 percig süssük a fánkokat.
ALMÁS ENERGIAGOLYÓK
2 bögre zabpehely
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 evőkanál őrölt lenmag
1 nagy csipet só
1 evőkanál darált mogyoró
1 evőkanál dió
1/2 bögre mogyoróvaj
1 teáskanál vaníliakivonat
2 evőkanál méz
egy marék szárított áfonya
1 bögre reszelt alma, kevés citromlével meglocsolva
Ismét egy sütés nélküli kedvenc, ami pár perc alatt elkészül! Külön-külön tálban keverjük össze a száraz és a folyékony hozzávalókat - mindent, az alma és az áfonya kivételével. A folyékony masszát öntsük bele a zabos keverékbe, majd ha jól összedolgoztuk, forgassuk bele az almát és az áfonyát is. A kezünkkel formázzunk apró golyókat, majd a kész sütit tegyük a hűtőbe. Hűtve 4 napig is eláll.
VEGÁN, ALMÁS NUT BAR
Hozzávalók:
2 alma
1 bögre mazsola
1/2 bögre datolya
162 bögre víz
1 bögre mandula
1 bögre mogyoró
1/2 bögre napraforgó mag
1 bögre szezámmag
1/4 bögre őrölt lenmag
1 tk. fahéj
Ennek a receptnek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: nem csak a sütőre nem lesz szükség, de a fagyasztóra sem. A végeredményt egyszerűen hagyni kell megszáradni, persze ez igénybe vesz néhány órát. Nagy könnyebbséget jelenthet viszont azoknak, akiknek a fagyasztója túl kicsi ahhoz, hogy beletuszkoljanak egy tepsit!
A meghámozott, feldarabolt almákat a datolyával, a mazsolával és a vízzel együtt az aprítógépbe tesszük, és addig keverjük, míg egynemű masszát nem kapunk. Beletesszük a mogyorót, a mandulát és a napraforgó magot is, és egy kicsit még keverünk rajta, de nem aprítjuk egészen össze a magokat. Végül a többi hozzávalót is belekeverjük, és 10 percig hagyjuk állni a masszát. Ezután egy szilikonlapra terítjük 2,5 cm vastagságban, és késsel félig bevagdossuk, hogy lássuk, hol lesznek a szeletek. 3 órán keresztül hagyjuk száradni, majd tegyünk rá egy tálcát, óvatosan fordítsuk meg és húzzuk le róla a szilikont. További 6 órán át hagyjuk száradni, így kívül szilárd, de belül finom rágós és nedves lesz majd. Ha a 6 óra letelt, szeleteljük fel. A hűtőben néhány napig áll el, de nyugodtan fagyaszthatjuk is a szeletkéket, ha nagyobb mennyiség készült.