Ez lesz a kedvenc őszi sütid!

raw-vegan-carrot-cake-bars.jpg

Ízletes, szaftos vitaminbomba a nyers répatorta. Mindenmentes. Sütőt bekapcsolni nem kell. Csak azt nem értem, eddig hogy nem ezen éltünk?!

Ha téged is régóta vonz a nyers "sütik" izgalmas világa, érdemes ezzel a recepttel kipróbálni, mert pofonegyszerű és elronthatatlan, hiszen a "tésztát" az utolsó utáni pillanatig is kedved szerint változtathatod, ha nem tetszik. Ez az adag itt egy 4-5 fős társaság délutáni nasija lehet, egy klasszikus, kerek tortához érdemes többszörözni a mennyiséget.

Hozzávalók:

1 nagy répa (vagy 3 kisebb)

1 bögre dió, mandula, mogyoró, kesudió stb. vegyesen

1/2 bögre zabpehely

1/2 bögre mazsola megmosva, beáztatva

2 ek. méz (vagy más folyékony édesítő, arányosan)

1/2 narancs leve

1/2 kk. só

1 kk. fahéj

----------------------

100 g krémsajt (akár laktózmentes vagy vegán változatban is)

2 ek méz (vagy más folyékony édesítő)

 

A répát megpucoljuk, aprólyukú reszelőn lereszeljük. (Akinek olyan okos, ügyes aprítógépe van, hogy megbirkózik vele, az abba is pakolhatja.) A száraz hozzávalókat daráló vagy aprító segítségével alaposan ledaráljuk. (Bár a dió ma egy komoly hiánycikk, érdemes nem kihagyni a hozzávalók közül, mert fontos alkotóeleme az ízharmóniának.) A legalább fél órára beáztatott mazsolákat (azért nem datolyát használtunk, mert az sokkal drágább, és a süti mazsival is nagyon finom. De aki szeretne felvágni, az vegyen datolyát.) a mézzel és a narancslével együtt pépesítjük, akár ugyanazzal az aprítóval, de használhatunk ehhez botmixert is. A répát, a ledarált magvakat és a mazsolás masszát alaposan összekeverjük, és készen is van a tésztánk. Keresünk egy méretben megfelelő, lapos műanyag dobozt vagy kisebb tepsit, alufóliával kibéleljük, és belesimítjuk a masszát. 10-20 percre betesszük a fagyasztóba, és a krémsajtot elkeverjük a mézzel. Rákenjük a szilárdra dermedt tésztára, és visszatesszük a fagyasztóba. (Nem fogja vastag rétegben fedni, de kár is lenne elnyomni az utánozhatatlan répa-narancs-méz-dió kombót krémsajttal!!!) Már 30 perc múlva is nyugodtan fogyaszthatjuk, de minél tovább hagyjuk bent, annál szilárdabb lesz a süti. Vágjuk háromszög alakú szeletekre, így meglesz a torta fíling. Ha már egyszer ideális állagúra keményedett, nyugodtan áttehetjük a hűtő aljába, jó hátra, ahol a leghidegebb van. Úgysem fog sokáig élni...!