Így csinálj nyers sütit - a nyár legegészségesebb finomságai

raw_c.jpg

Nyers sütemény - annak dacára, hogy paradoxon, egészen könnyen elkészíthetjük, ha ismerjük a módját. Egyre nagyobb divat az egészséges, mindenmentes, nyers édesség, egyetlen gond vele, hogy szinte megfizethetetlen, kivéve, ha otthon állítjuk elő. Méghozzá okosan.

"Legyen a hűtőd a sütőd!" - mondják a nyers sütik hívei. Ez kánikulában nagyon is lelkesítően hangzik. A lelkesedés általában ott lankad, amikor az ember megnézi a nyers sütemények hozzávalóit, és csupa nehezen hozzáférhető, vagy túl drága alapanyagra bukkan. Úgymint temérdek datolya, kesudió, kókuszpehely, mandulatej, juharszirup...  A mi tippjeinkkel kiválóan leegyszerűsítheted a legdurvább nyers sütirecepteket is.

1. Készíts vékony alapot!

A nyers sütik "tésztája" általában különböző darált magokból vagy kókuszból áll. Ezek egyrészt drágák, másrészt túl nagy mennyiségben nagyon megterhelik az emésztést. Így a nyers sütik alsó rétegét praktikus minél vékonyabbra készíteni - úgyis a krém a lényeg!

2. Használj kevesebb zsiradékot!

A nyers sütik gyakran rengeteg hozzáadott kókuszzsírt vagy kókuszolajat tartalmaznak. Ennek egy része teljesen felesleges, hiszen egyébként is olajos magvakat használunk a sütihez. Nyugodtan hagyd ki!

3. Helyettesíts hétköznapi alapanyagokkal!

Bár a recept lehet, hogy nem írja, a legtöbb nyers süti krémje például simán elbír egy-két banánt, aminek az íze semleges, a textúrája pedig kellemes, így nem fogja különösebben megzavarni az ízélményt. A segítségével viszont elég lesz kevesebb kesudió is. A datolya - részben vagy egészében - kiváltható mazsolával is. "Térfogatnövelőnek" bizonyos sütikhez használhatunk reszelt almát vagy reszelt répát is, kókuszpehely vagy kókuszliszt helyett pedig jó lehet kókuszreszelék is, ami jelentősen olcsóbb az előbbieknél.

Végül nézzünk meg néhány egyszerű, de annál finomabb nyers receptet!

 

Epres jégkrémtorta

 

raw1.jpg

1 bögre magkeverék 

2 felaprított, lefagyasztott banán

1 bögre fagyasztott eper

A magkeverékünket legalább fél órára áztassuk be dupla mennyiségű vízbe. Ez egyébként tartalmazhat bármit: diót, mogyorót, kesut, mazsolát, mandulát. A vizet csepegtessük le a magokról, és tegyük az aprítógépbe. Aprítsuk addig, amíg tésztaszerű masszát nem kapunk. Bár a recept nem írja, ha valaki igényli, tetszés szerint édesítheti, fűszerezheti ezt az alapot. Ha kész van, simítsuk egy alufoliával bélelt tálba, és legalább fél órára tegyük a fagyasztóba. Vegyük elő a fagyasztóból a gyümölcsöket, és azokat is tegyük az aprítóba. Ha elég sok banánt használunk, megfelelő állagú krémet kapunk, amit rásimíthatunk az alapra, majd az egészet visszatesszük a fagyasztóba újabb fél órára.

Fügés céklatorta

 

raw2.jpg

 

1 1/5 bögre dió

8 szárított füge

2 ek. kakaópor

1/2 tk. fahéj

1 csipet tengerisó

2 bögre hámozott, reszelt cékla (apró lyukú reszelőn)

1 bögre kókuszzsír

2 ek. mandulatej

2 ek. juharszirup, méz vagy más édesítő

 

Hámozzuk meg, és apró lyukú reszelőn reszeljünk le egy kisebb céklát. Tegyük az aprítóba a diót, a fügét, a kakaót, a fahéjat és a sót. A "tésztát"belesimítjuk egy alufóliával bélelt edénybe, és a fagyasztóba tesszük. A kókuszzsírt, a tejet, az édesítőt és a céklát szintén az aprítóba tesszük, és addig működtetjük a gépet, míg egységes, sűrű masszát nem kapunk. Ezt a "tésztára" simítjuk, és a sütit visszatesszük a fagyasztóba legalább 1 órára. (A maradékot később praktikus szeletekre vágva, külön csomagolva tárolni a fagyasztóban. Könnyebben elfér, és könnyebben felenged így.)

Nyers répatorta

 

raw3.jpg

 

1 bögre reszelt répa

1 bögre kimagozott datolya

1 bögre kókuszreszelék

1 bögre dió

1/2 tk. gyömbér

1/2 tk. őrölt szekfűszeg

1 tk fahéj

1/4 bögre kókuszzsír

1/2 bögre kesudió (20 percre beáztatva)

1/8 bögrényi növényi tej

1 ek. édesítő (méz, juharszirup vagy más, ízlés szerint)

pár csepp mandulaaroma

 

Először a datolyát tegyük az aprítóba, és készítsünk belőle masszív krémet. Utána adjuk hozzá répát, a kókuszreszeléket, a diót és a fűszereket. A kész alapot egyengessük egy alufóliával kibélelt edénybe, és tegyük a fagyasztóba. Tegyük az aprítóba a többi hozzávalót: a beáztatott kesudiót, a tejet, az édesítőt és az aromát. Működtessük addig, míg krémet nem kapunk, a krémet pedig öntsük a már behűtött alapra. A tetejét megszórhatjuk durvára vágott dióval, és 4 órányi fagyasztás után már szeletelhetjük is.