A legtrendibb saláták a karácsonyi pulyka mellé
A pulyka már a fagyasztóban figyel, de jó volna hozzá valami igazi különlegesség? Mesteri salátákat mutatunk!
Káposztás tabbouleh
300 g vöröskáposzta, finomra vágva
300 g paradicsom, felkockázva
1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
100 g gránátalma
1 nagy csokor petrezselyem, finomra vágva
1 kis csokor menta, finomra vágva
3 ek vörösborecet
2 ek olivaolaj
1 ek méz
Egy nagy tálban keverjük össze a káposztát, a paradicsomot, a hagymát, a gránátalmát, majd öntsük le az ecettel, az olajjal és a mézzel. Jól keverjük össze, és tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt fél órával vegyük elő, hogy szobahőmérsékletű legyen, és közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a petrezselyemmel illetve a mentával.
Sült karfiol saláta
450 g karfiol, virágjaira bontva
2 ek. olivaolaj
1 citrom leve
3 ek olivaolaj
1 kisebb fodros kell, megtisztítva, leveleire bontva
1/4 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
1/3 bögre feta sajt, apróra törve
1/3 bögre mazsola
1/3 bögre fenyőmag
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tepsiben, sütőpapíron olivaolajjal meglocsolva, sózva és borsozva süssük meg a karfiolt 25 perc alatt. Keverjük össze a citromlevet, a 3 kanál olajat, majd egy nagy tálban öntsük le vele a kel leveleit és hagyjuk pihenni legalább 5 percig. Adjuk hozzá a kelhez a közben kihűlt karfiol virágokat, a sajtot, a megmosott mazsolát, a hagymát és a fenyőmagot. Jól keverjük össze!
Ropogós cékla saláta
1 1/2 cékla, megpucolva, fél cm vastag szeletekre vágva
3 ek. olivaolaj
1/2 tk. só
1 uborka, karikákra vágva
10 retek, vékonyan felszeletelve
1 bögre arugula
3 ek. vörösbor ecet
230 g mozarella
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük bele a céklaszeleteket, és öntsük rájuk a 3 ek. oliva olajat, szórjuk meg fél tk. sóval, majd kissé forgassuk meg benne. A céklát nagyjából 20 perc alatt süssük ropogósra, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Egy nagy tálba helyezzük át a kihűlt céklát, az uborkát, a retket, az arugulát és a mozarella sajtot. Locsoljuk meg a vörösbor ecettel, 1 evőkanálnyi olivaolajjal, majd sóval, borssal ízesítsük.
Citromos kelbimbó saláta
fél citrom leve
3 ek. olivaolaj
400 g kelbimbó, alaposan megmosva, vékonyra felszeletelve
1 kis fej kötözősaláta, összetépve
1/3 bögre reszelt pecorino sajt
2/3 bögre aszalt vörösáfonya
1/2 bögre mandula
A kelbimbóra és a salátára facsarjuk rá a citromot, majd hagyjuk pihenni 15 percet, hogy átjárják egymást az ízek. Tálalás előtt szórjuk meg a sajttal, az áfonyával és a mandulával.