A legtrendibb saláták a karácsonyi pulyka mellé

karsal_ck.jpg

A pulyka már a fagyasztóban figyel, de jó volna hozzá valami igazi különlegesség? Mesteri salátákat mutatunk!

Káposztás tabbouleh

 

karsal1.jpg

300 g vöröskáposzta, finomra vágva

300 g paradicsom, felkockázva

1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva

100 g gránátalma

1 nagy csokor petrezselyem, finomra vágva

1 kis csokor menta, finomra vágva

3 ek vörösborecet

2 ek olivaolaj

1 ek méz

Egy nagy tálban keverjük össze a káposztát, a paradicsomot, a hagymát, a gránátalmát, majd öntsük le az ecettel, az olajjal és a mézzel. Jól keverjük össze, és tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt fél órával vegyük elő, hogy szobahőmérsékletű legyen, és közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a petrezselyemmel illetve a mentával.

 

Sült karfiol saláta

 

karsal4.jpg

450 g karfiol, virágjaira bontva

2 ek. olivaolaj

1 citrom leve

3 ek  olivaolaj

1 kisebb fodros kell, megtisztítva, leveleire bontva

1/4 kisebb vöröshagyma, finomra vágva

1/3 bögre feta sajt, apróra törve

1/3 bögre mazsola

1/3 bögre fenyőmag

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, és tepsiben, sütőpapíron olivaolajjal meglocsolva, sózva és borsozva süssük meg a karfiolt 25 perc alatt. Keverjük össze a citromlevet, a 3 kanál olajat, majd egy nagy tálban öntsük le vele a kel leveleit és hagyjuk pihenni legalább 5 percig. Adjuk hozzá a kelhez a közben kihűlt karfiol virágokat, a sajtot, a megmosott mazsolát, a hagymát és a fenyőmagot. Jól keverjük össze!

 

Ropogós cékla saláta

 

karsal2.jpg

1 1/2 cékla, megpucolva, fél cm vastag szeletekre vágva

3 ek. olivaolaj

1/2 tk. só

1 uborka, karikákra vágva

10 retek, vékonyan felszeletelve

1 bögre arugula

3 ek. vörösbor ecet

230 g mozarella

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük bele a céklaszeleteket, és öntsük rájuk a 3 ek. oliva olajat, szórjuk meg fél tk. sóval, majd kissé forgassuk meg benne. A céklát nagyjából 20 perc alatt süssük ropogósra, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Egy nagy tálba helyezzük át a kihűlt céklát, az uborkát, a retket, az arugulát és a mozarella sajtot. Locsoljuk meg a vörösbor ecettel, 1 evőkanálnyi olivaolajjal, majd sóval, borssal ízesítsük.

Citromos kelbimbó saláta

 

karsal3.jpg

fél citrom leve

3 ek. olivaolaj

400 g kelbimbó, alaposan megmosva, vékonyra felszeletelve

1 kis fej kötözősaláta, összetépve

1/3 bögre reszelt pecorino sajt

2/3 bögre aszalt vörösáfonya

1/2 bögre mandula

A kelbimbóra és a salátára facsarjuk rá a citromot, majd hagyjuk pihenni 15 percet, hogy átjárják egymást az ízek. Tálalás előtt szórjuk meg a sajttal, az áfonyával és a mandulával.