Ha szereted magad, egyél répát minden nap!
A vitamin, C vitamin, rostok, friss lehelet, tiszta fogak. Ideje bevezetned egy egészséges és finom szokás: rágcsálj répát, bármikor, bármihez!
A répa szuper diétás étel, mert alacsony a kalóriatartalma. Egy bögrényi nyers répa 50 kalóriát tartalmaz, ami egy napi 1500 kalóriás étrend esetén csupán 3 százalék. Ha 1200 kalóriás diétát tartasz, akkor is csak a napi adag 4 százalékát teszi ki ez a mennyiség. (A főtt répa sem sokkal kalóriadúsabb: egy bögre belőle 54 kalóriát tartalmaz.)
Vékony csíkokra vágva könnyen beiktathatjuk a napi rutinba reggeli, tízórai, uzsonna vagy akár a vacsora mellé a nyers répát. Sőt, akár mindegyik étkezéshez fogyaszthatjuk. (A dietetikusok hivatalos ajánlása szerint minden étkezéshez kellene lehetőleg friss zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanunk.) Lehet, hogy elsőre nem tűnik világrengetőnek az íze, de kellemesen ropog, tisztítja a fogakat, felfrissíti a leheletet.
Néhány nap után észrevétlenül rá lehet szokni, és a napi rutin részévé válik!
És hogy ez miért is jó a fogyni vágyóknak? Lássuk csak!
Először is: fedezi a napi A vitamin szükségletünket, sőt, ennél akár többet is. Egy 2015-ös tanulmány szerint
az A vitamin fontos szerepet játszik abban, hogy kevesebb zsírpárnát gyűjtsünk magunkra pont egy kritikus részen: a has környékén.
A répa rostokban is gazdag: egy bögre nyers répa a napi rostszükséglet 14 százalékát fedezi. Hogy a rost hogyan segít a fogyásban, azt biztos nem kell magyaráznunk. :)
Egy másik hasznos vitaminja ennek a zöldségnek a C-vitamin. A megfelelő C-vitamin bevitel pedig nagyon fontos ahhoz, hogy sportolás közben valóban beinduljanak a zsírégető folyamatok.
Egy tanulmány szerint azok a felnőtt emberek, akik elegendő C vitamint fogyasztanak, 25 százalékkal több zsírt égetnek el sport közben, mint azok, akiknek alacsony a C vitamin szintjük.
Ez már motiváló tény, igaz? Egy bögre nyers répa a napi C-vitamin szükséglet 12 százalékát fedezi.
Egy fontos tipp: jól csinálták nagyanyáink, hogy csak finoman vakargatták a répa felszínét pucolásnál. Közvetlenül a "bőre" alatt ugyanis fontos vitaminok vannak, kár lenne elvesztegetni őket!
Ha nem csak a szendvics mellé rágcsálnád szívesen a répát, itt van néhány különleges receptötlet:
Parmezános répacsíkok
3 nagy répa, megpucolva, csíkokra vágva
másfél kanál oliva olaj
1 tk. kakukkfű
2 gerezd reszelt fokhagyma
2 ek. reszelt parmezán
só, bors
Egy nagy tálban alaposan keverjük össze a répacsíkokat az olivaolajjal és a fűszerekkel. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, tegyük előremelegített sütőbe, és süssük kb. 15 percig, míg könnyen át tudjuk bökni egy villával. Ekkor vegyük ki, és még forrón szórjuk meg a parmezánnal!
Répa juice
3 közepes répa, megpucolva, darabokra vágva
½ ananász, megpucolva, felaprítva
1 nagy narancs, megpucolva, gerezdekre bontva
Tegyük a hozzávalókat a turmixgépbe, és turmixoljuk addig, míg egészen sima nem lesz! Rögtön poharakba tálalhatjuk, jégkockákkal feldobhatjuk az egészséges és finom üdítőt!
Gyömbéres répaleves
2 ek. oliva olaj
1 nagyobb vöröshagyma, felaprítva
kisujjnyi gyömbér, megpucolva, összevágva
3 gerezd fokhagyma, felaprítva
700 gramm répa, megpucolva, felaprítva
1 l húsleves
½ l víz
2 babérlevél
néhány csipet kakukkfű
só, bors
Az oliva olajon futtasd meg a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért! Ha a hagyma már üveges, add hozzá a többi hozzávalót, végül a húslevest és a vizet is! Forrás után még 40 percig hagyd főni, majd vedd le a gázról, vedd ki a babérleveleket belőle és botmixerrel pürésítsd! Egy kevés joghurttal még lágyabbá teheted ezt a finom levest, de akár el is hagyhatod, ha inkább tejmentesen csinálnád.