Ezt már mentheted a karácsonyi sütis dossziéba!
Ezt most azoknak, akik már most rakosgatják össze fejben a karácsonyi menüsort. Egyszerű, olcsó hozzávalókból nagyon finom, karácsonyi hangulatú kekszet varázsolhatunk a vendégváró asztalra. Mellé egy tea vagy forró csoki, és már kezdődhet is egy végtelen beszélgetés...! (Magányosoknak pedig a Reszkessetek betörők...)
Almás-mézes zabkeksz
50 g zabpehely
2 alma, megpucolva, lereszelve
1 ek. méz
150 g zabpehelyliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
1 kk sütőpor
1 kk fahéj
1 csomag vaníliás cukor
1 ek 1:4 édesítő
1 tojás
70 g olvasztott vaj
kevés mandulapehely a kekszek tetejére
Egy nagy keverőtálban keverjük össze a zabpelyhet a reszelt almával, egy kevés vízzel és a mézzel. Egy másik tárban keverjük össze a száraz hozzávalókat, adjuk ezt is a zabpehelyhez, majd üssük bele a tojást és öntsük hozzá az olvasztott vajat is. Az egészet alaposan keverjük össze, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanállal 12 kis halmocskát adagoljunk rá. Díszítsük mandulapehellyel. Tegyük a sütőbe, és 40 perc alatt süssük készre.
Frissen ellenállhatatlanul ropogós, másnap kellemesen puha. (Persze a másnapot nem valószínű, hogy túléli. ;) )