Így éld túl a kerti partit cukorbetegen

bbq1.jpg

Kikapcsolódás, baráti beszélgetés, esti szúnyogcsapkodás, eszegetés, iszogatás, grillhusik finom illata – mi értelme is lenne a nyárnak egy jó kerti parti nélkül? A cukorbetegeknek azonban ilyenkor sem olyan egyszerű az életük, mint egészséges társaiknak.

Akár egyes, akár kettes típusú diabéteszben szenved valaki, többé nem élhet teljesen spontán módon, ahogyan a hangulatai sodorják. Ahhoz, hogy a rosszullélet elkerüljük, meg kell terveznünk a napjainkat: az étkezéseket, a gyógyszer adagolást, a megfelelő folyadékbevitelt és a szükséges mozgást. A diabéteszből sajnos nem lehet szabadságra menni. Nagy a kísértés, hogy néha kicsit kieresszünk, például egy baráti sütögetős kerti partin, de ennek előbb-utóbb mi isszuk meg a levét.

bbq4.jpg

Kolbász vagy zöldség - ez a kérdés, válasszatok...

Az alábbi kerti parti túlélő-kisokos nagy segítséget jelenthet diabéteszeseknek, prediabéteszeseknek, túlsúlyosoknak és más okból diétázóknak is!

bbq6.jpg

Egy örök szabály, nem csak a partira, egész nyárra: inni, inni, inni! Hogy rögtön ki is ábrándítsalak: vizet, vizet, vizet.

Így kerüld el a túlevést:

Dr. Jen Nash diabéteszes pszichológus szerint legkönnyebben úgy vonhatjuk kontroll alá étkezési szokásainkat, ha tanulunk korábbi tapasztalatainkból. Idézzük fel a 2-3 legutóbbi esetet: hogy is történt, hogy végül teljesen megfeledkeztünk magunkról, és összevissza ettünk mindent, amit nem kellett volna? Miután sikerült felidézni az emlékeket, írjuk újra a történetet. Ha az okozott gondot, hogy hamar eltüntettük a vacsorát, és rossz érzés volt, hogy mindenki evett még körülöttünk, akkor együnk ezúttal lassabban, vagy a menü elfogyasztása után már csak ártalmatlan dolgokat nassolgassunk: koktélparadicsomot, pár olajbogyót vagy egyéb zöldséget. Így nem fogjuk úgy érezni, hogy csak kukán bámulunk, míg mások esznek. A választékot sem ajánlatos túl sokáig tanulmányozni, mert hamar elcsábulunk erre-arra.

bbq3.jpg

Zöldségek nyárson: ha tudjuk, mit hogyan, fincsiségeket alkothatunk!

Gyorsan döntsük el, mi az a pár „rendes étel” amiből enni akarunk, és azon túl már csak legelésszünk!

 

Így kerüld el, hogy egészségtelen dolgokat egyél:

Teljesen biztosra csak akkor mehetsz, ha te szervezed az összejövetelt. Tényleg, mi lenne, ha legközelebb te szerveznéd? De komolyra fordítva: ha nem is te vagy a főnök, bevállalhatod, hogy néhány fogásról gondoskodsz, így legalább biztos lesz olyasmi, amiből te is nyugodt szívvel ehetsz. Kerüljön a nyársakra némi sovány hal is, ez üde színfolt lesz a többiek számára is! Makrélából például könnyen készülhet egy finom, nyári menü a grillrácson. Természetesen zöldségek is kerülhetnek a nyársakra: hagyma, spárga, vékony zeller szelet, paprika, bébi kukorica 10 perc alatt finom ropogosra sül. A cékla, a répa, a brokkoli és a kelbimbó előzetes főzést igényel, mert a tábortűz felett előbb égnek szénné, mint megpuhulnak.

bbq2.jpg

Fókuszáljunk az egészséges ételekre!

És ne felejtsetek el több nagy tányér friss salátáról gondoskodni paradicsommal és más ínycsiklandó nyári zöldségekkel!

TIPP: Ha odavagy a BBQ szószért, cukorbeteg változatban is elkészítheted! (Gyorsétteremben eszedbe ne jusson kérni, mert tele van cukorral!)

1 apra vágott hagymát, 1 paradicsomkonzervet, 2 dl vizet, kevés ecetet, egy evőkanál Worcestershire szószt, 1 teáskanál sót, 2 teáskanál paprikát, 2 teáskaná chilit, 1 teáskanál borsot, fél teáskanál fahéjat és egy csipet szegfűszeget keverjünk össze, majd lassú tűzön forraljuk 20 percig.

bbq5.jpg

BBQ szósz: jobb lesz, mint a mekis!

Ne feledkezz meg az alkoholról sem! A legjobb, ha gondoskodsz a magad számára alkoholmentes sörről vagy más olyan italról, amivel büntetlen maradhat a kikapcsolódás! Emellett pedig fontos, hogy egész nap folyamán sok vizet fogyassz, hiszen a dehidratáció is nagyon megemelheti a vércukorszintet!