Ezeket nassold egy kemény edzés után!
Ahogy fontos edzés előtt néhány órával megfelelően étkezni, ugyanúgy fontos utána is beiktatni egy proteinben gazdag étkezést, hogy az izmok regenerálódhassanak. Most a paleo konyhából válogattunk egészséges, finom nasikat.
Sokmagvas kréker
Hozzávalók:
1/2 csésze tökmag (ledarálva)
1 csésze lenmag
1/3 csésze szezámmag
1/4 csésze chia mag
1 teáskanál só
1/2 teáskanál fokhagymapor
ízlés szerint bazsalikom, vagy más fűszer
1 + 1/4 csésze víz
Keverjük össze a hozzávalókat, majd simítsuk vékony rétegben egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Késsel vagdossuk be a kívánt formára, mert ha kész lesz, akkor vágni már nem tudjuk, legfeljebb tördelni. Tegyük be az előmelegített sütőbe, a fokozatot pedig vegyük lejjebb. Süssük 2-3 óráig alacsony fokozaton, míg teljesen el nem párolog a kréker víztartalma.
Tökös humusz
Hozzávalók:
1/2 csésze kesudió
1/2 csésze tökpüré
2 evőkanál tahini (szezámszósz)
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál olivaolaj
kevés só
kömény
bors
mézeskalács fűszerkeverék
1 gerezd fokhagyma
2 vagy több órára áztassuk vízbe a kesudiót. Amikor megpuhult, öntsük le róla a vizet, és turmixoljuk össze a tökkel, a fokhagymával és a fűszerekkel. Remek párja lehet a sokmagvas krékernek, mártogatósként.
Karfiol popcorn
Hozzávalók:
karfiol
só
bors
fokhagymapor
metélőhagyma
A virágaira bontott karfiolt süssük 30 percig a sütőben, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, fokhagymaporral vagy apróra vágott metélőhagymával. A pattogatott kukoricára csak küllemében hasonlít egy kicsit, viszont finom és különleges ropogtatnivaló!
Sonkás dinnye
Hozzávalók:
1/2 sárgadinnye
kb. 5 szelet sonka
balzsamecet
olivaolaj
Ehhez a finomsághoz be se kell kapcsolnunk a sütőt. Vágjuk a sárgadinnyét falatkányi kockákra, és a kockák köré tekerjünk egy csíkot kedvenc sonkánkból, majd a kis csomagot szúrjuk át egy fogpiszkálóval! Néhány csepp balzsamecettel és olivaolajjal még ellenállhatatlanabbá tehetjük.
Sült édesburgonya
Hozzávalók:
5-6 közepes édesmurgonya
só
bors
olivaolaj
Az édesburgonya a fogyókúrűzók jó barátja, hiszen kiválóan helyettesíti a sokkal hízlalóbb burgonyát, és még az íze is különlegesebb. Az alábbi recept a sültkrumpli szerelmesenek szól: vágjuk kis cikkekre vagy hasábokra az édesburgonyát, öntsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, fűszerezzük sóval, borssal, és csepegtessünk rá oliva olajat! Tegyük a förró sütőbe, és időnként megrázogatva, megkevergetve körülbelül 30 percig süssük!
Feketecsokis kókuszgolyó
Hozzávalók:
1 csésze datolya, kimagozva
1/2 csésze mogyoró, darálva
1/2 csésze dió, darálva
1/4 csésze keserű kakaópor
1/4 csésze kókuszreszelék
1 evőkanál víz
vanília aroma
Az összetevőket keverjük addig keverőgépben, míg a massza formázható nem lesz. Ekkor készítsük el a golyókat, majd forgassuk meg őket egy kis kókuszreszelékben! Akár hetekig eláll ez a finomság.
Te melyiket próbálnád ki? :)