Jegeskávé mindenmentes házi fagyival
Kánikulában a legjobb vendégváró finomság a jegeskávé, ami természetesen a fagyitól lesz igazán finom! Most egy olyan változatot mutatunk, amit bárki elfogyaszthat.
Korábban írtunk már róla, hogy fagyasztott gyümölcsökből milyen különleges és finom fagylaltot lehet készíteni. Ha valaki azonban mégis a klasszikus, "tejszínes" ízvilágra és állagra vágyik jobban, akkor itt van egy nagyon egyszerű recept, ami bármilyen ízesítésű fagyivá alakítható, és nem lehet megkülönböztetni a boltban vásárolt társaitól. És ez a fagyi a legszebb koronája egy igazi jegeskávénak.
Mindenmentes fagyi
2 bögre kókusztej (zsíros!)
édesítő ízlés szerint (1/4-1/2 bögre)
1 csipet só
vanília aroma (vagy egyéb ízesítés)
A hozzávalókat egy tálban keverjük össze. Figyelem, a fagyihoz csak a magas zsírtartalmú kókusztej lesz a megfelelő, ezért jól nézzük meg, melyiket választjuk a boltban! Az édesítésnél vegyük figyelembe, hogy a fagyos krémben kevésbé fog érződni az édesítő, ezért most ne bánjunk annyira csínján vele, mint máskor. Ha van fagyigépünk, csak kövessük a géphez kapott instrukciókat. Ha nincs, akkor az egyik jó megoldás, hogy a keveréket jégkocka tartóba töltjük, majd lefagyasztjuk. Pár óra elteltével a kockákat a késes aprítóba nyomkodjuk, majd azt addig működtetjük, míg fagylalt állagú krémet nem kapunk. Ha kicsit keményebb, fagyosabb fagyit szeretnénk, akkor ezután a művelet után még tegyük vissza 10 percre a fagyasztóba. Ha félig-meddig olvadtan szeretnénk, akkor már fogyaszthatjuk is.
Kurkumás jegeskávé
3/4 bögre növényi tej
1 tk. chia mag
1 tk. juhar szirup
1 tk. kurkuma
1/4 tk. fahéj
1/8 tk. őrölt kardamom
1 csipet fekete bors
1/2 bögre hideg kávé
jég
A kávé kivételével az összes hozzávalót alaposan turmixoljuk össze. A poharakat töltsük meg jéggel, a jégre öntsük rá először a kávét, majd a tejes keveréket. Egyet keverjünk rajta fogyasztás előtt.