Jegeskávé mindenmentes házi fagyival

mmkave.jpg

Kánikulában a legjobb vendégváró finomság a jegeskávé, ami természetesen a fagyitól lesz igazán finom! Most egy olyan változatot mutatunk, amit bárki elfogyaszthat.

Korábban írtunk már róla, hogy fagyasztott gyümölcsökből milyen különleges és finom fagylaltot lehet készíteni. Ha valaki azonban mégis a klasszikus, "tejszínes" ízvilágra és állagra vágyik jobban, akkor itt van egy nagyon egyszerű recept, ami bármilyen ízesítésű fagyivá alakítható, és nem lehet megkülönböztetni a boltban vásárolt társaitól. És ez a fagyi a legszebb koronája egy igazi jegeskávénak.

Mindenmentes fagyi

 

mmfagyi.jpg

2 bögre kókusztej (zsíros!)

édesítő ízlés szerint (1/4-1/2 bögre)

1 csipet só

vanília aroma (vagy egyéb ízesítés)

 

A hozzávalókat egy tálban keverjük össze. Figyelem, a fagyihoz csak a magas zsírtartalmú kókusztej lesz a megfelelő, ezért jól nézzük meg, melyiket választjuk a boltban! Az édesítésnél vegyük figyelembe, hogy a fagyos krémben kevésbé fog érződni az édesítő, ezért most ne bánjunk annyira csínján vele, mint máskor. Ha van fagyigépünk, csak kövessük a géphez kapott instrukciókat. Ha nincs, akkor az egyik jó megoldás, hogy a keveréket jégkocka tartóba töltjük, majd lefagyasztjuk. Pár óra elteltével a kockákat a késes aprítóba nyomkodjuk, majd azt addig működtetjük, míg fagylalt állagú krémet nem kapunk. Ha kicsit keményebb, fagyosabb fagyit szeretnénk, akkor ezután a művelet után még tegyük vissza 10 percre a fagyasztóba. Ha félig-meddig olvadtan szeretnénk, akkor már fogyaszthatjuk is. 

Kurkumás jegeskávé

 

kave2.jpg

 

3/4 bögre növényi tej

1 tk. chia mag

1 tk. juhar szirup

1 tk. kurkuma

1/4 tk. fahéj

1/8 tk. őrölt kardamom

1 csipet fekete bors

1/2 bögre hideg kávé

jég

A kávé kivételével az összes hozzávalót alaposan turmixoljuk össze. A poharakat töltsük meg jéggel, a jégre öntsük rá először a kávét, majd a tejes keveréket. Egyet keverjünk rajta fogyasztás előtt.