A legmenőbb babos ebédek fogyókúrázóknak

bab2_2.jpg

Előző cikkünk kisebb vitát generált azzal kapcsolatban, hogy miért is kellene épp a "férjeknek" fogyókúrázniuk. Miért nem a "párokat" vagy épp a "feleségeket" céloztuk meg népjobbító írásunkkal? Mielőtt ígéretünkhöz híven átnyergelnénk a feleségek témájára, nem feledkezhetünk meg egy fontos kérdésről: mit egyen az a szegény férfi, ha fogyókúrázik?

Nem  minden férfinak opció a sovány csirkehús zöldséggel, éjjel-nappal. Mégis mit főzzünk nekik, hogy egészséges kosztot kapjanak, de ne meneküljenek el otthonról? Egy jó opció a bab, amit sokan kedvelnek, ráadásul nem az első dolog a diéta, ami eszünkbe jut róla, pedig igen egészségesen is el lehet készíteni. Nézzünk néhány alacsony kalóriatartalmú, de laktató és finom receptet!

Diétás chilis bab

 

bab1_1.jpg

hozzávalók:

1 vöröshagyma

160 g piros kaliforniai paprika

15 g konzerv paradicsom

500 g sovány marhahús darálva

400 g konzerv chilis bab

400 g konzerv paradicsom

1 tk. chili por

A chilis bab azért is remek választás, mert finom, és nagyon könnyen elkészíthető. (Arról, hogy a  bab mennyire nélkülözhetetlen táplálékunk, és nem mellesleg a fogyókúrázók jó barátja, már korábban írtunk ITT.) A hagymát felkockázzut és a paprikát felkockázzuk, előbbit apró, utóbbit nagyobb kockákra. A darálthúst serpenyőbe dobjuk, sóval, borssal fűszerezzük, kevergetjük. Amikor fehéredni kezd, hozzáadjuk a hagymát, és óvatosan kevergetjük, hogy oda ne kapjon. (Zsiradék külön nem szükséges, mert a marhahúsban van bőven.) Ha a hús már szépen átsült (ehhez 15-20 perc elegendő lesz), adjuk hozzá az összes többi hozzávalót: a babot, a paradicsompürét, a paradicsom konzervet, a paprikát, és a chilit, és további 10 percig főzzük. Ha kenyérfélét igénylünk hozzá, válasszunk diétás változatot. (Erről bővebben ITT.)

Babos, tojásos burrito

 

bab2_2.jpg

 

hozzávalók:

4 nagy tojás

1 db 40 grammos teljes kiörlésű tortilla

85 g konzerv fekete bab

2 ek salsa szósz

Egy ebéd, ami még az előzőnél is gyorsabban és könnyebben elkészül! A babon kívül a másik diétás jolly jokert, a tojást is tartalmazza, így garantáltan laktató lesz. Törjük fel a 4 tojást, sózzuk meg, és villával jól habarjuk el. Szokás szerint készítsünk belőle rántottát egy serpenyőben, de ne süssük kiszáradásig. Amikor még egy kicsit nedves, vegyük le a lángról és öntsük át egy tálba. A konzerv babot csepegtessük le. A tortillát tegyük egy tálba, öntsük rá a tojást, a babot és a salsa szószt, majd tekerjük fel, és a kész tekercset vágjuk ketté. 

 

Vegán babragu

 

bab3_1.jpg

hozzávalók:

1 nagy vöröshagyma apróra vágva

2 közepes répa felkarikázva

3 zellerszár 1 cm-es kockákra vágva

1 nagy kaliforniai paprika 1 cm-es kockákra vágva

1 édesburgonya  1 cm-es kockákra vágva

3 bögre fekete bab (ha nem mirelit, hanem friss, akkor előző este legalább 8 órára áztassuk be)

1 paradicsomkonzerv

1 tk zsálya

2 tk őrölt kömény

1 tk chilipor

1 apróra vágott chilipaprika

4 bögre zöldségleves alaplé

koriander

 

Az összes hozzávalót helyezzük el a kuktába, vagy ha az nincs, egy egyszerű, nagy lábosba, és jól keverjük össze. Zárjuk le a kuktát, és minél alacsonyabb lángon főzzük, hogy az ízeknek legyen idejük összeérni. A forrától számított egy óra után már elkezdhetjük kóstolgatni, puhák-e már a zöldségek. Ízesítsük sóval és korianderrel! Ha nem levesként, hanem főételként akarjuk tálalni, adhatunk mellé barna rizst vagy quinoát.