Miért nem eszel babot, akár naponta?

bab4.jpg

Csülkös bableves, babfőzelék rántással, kolbásszal, chilis bab, jaj, puffadok, szoptatok, nem ehetek, nehéz, gusztustalan, blee. Mi magyarok, kicsit félreismerjük a babot, ami az egyik legjobb barátunk lehetne, akár hetente többször az étrendbe iktatva. Megmutatjuk, hogyan!

Egy étel, amiben több antioxidáns van, mint a gránátalmában, noha enyhén szólva a töredékébe kerül. Ezenkívül magas a reservatol tartalma, ami a DNS károsodását akadályozza, így késlelteti az öregedést, de ha ez nem volna elég, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet is. Ez nem más, mint a bab és hüvelyes rokonai, például a lencse.

bab3.jpg

A hüvelyesek. Ne feledkezzünk el róluk!

Nem véletlenül szeretik a vegánok: a babnak magas a vas-, folsav- és fehérjetartalma, sok értékes tápanyagot tartalmaz, amellett, hogy az éhségérzetet is hatásosan csökkenti. Ez utóbbi miatt a fogyókúrázóknak is ajánlott barátságot kötni a babbal. Azonban ha egészséges receptet keresünk, lépjünk túl a jókai bablevesen és a menzák rettegett babfőzelékén!

A világ szegényebb (igen, még nálunk is) részein nagy hagyománya van a bab egészséges és ízletes elkészítésének, rengeteget tanulhatunk tőlük!

A babfőzés tökéletes módja

A konzerv babot nyugodtan felejtsük el: a szárazbab, amit magunk készítünk el otthon, sokkal egészségesebb, finomabb és olcsóbb lesz. Előző este áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi, így jelentősen lerövidíthetjük magunknak a főzést! Ha azonban megfeledkeztünk erről, akkor sincs tragédia: forraljuk fel a babot, majd ha már lobog, vegyük le a gázról, fedjük le, és legalább fél óráig hagyjuk a forró vízben. Ezután folytathatjuk úgy a főzést, mintha áztattuk volna. 

Amikor főzni kezdjük a babot, a víz felforrásáig ne tegyünk bele semmit, akkor is csak enyhén sózzuk. Ezután adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, chilit, babárlevelet, kakukkfüvet - amennyiben szerepel valamelyik a receptünkben, és egy óra főzés után újra sózzuk meg kissé. Újabb fél óra után, amikor a bab már megpuhult, itt az idő, hogy hozzáadjuk a magasabb savtartalmú hozzávalókat, mint paradicsom vagy citrom, újra kiadósan megsózzuk, hogy belőjük az ízeket, és lekapcsoljuk a gázt. Ha ezen a ponton a babot későbbi felhasználásra szeretnénk eltenni (kiválóan fagyasztható), akkor először hagyjuk kihülni saját főzőlevében, majd utána vegyük ki, és tegyük a hűtőbe, fagyasztóba.

Ne feledjük, hogy a bab ízekben gazdag főzőleve is nagyon hasznos lehet még, akár levesekhez, akár ragukhoz! Nyugodtan fagyasszuk le, ha pillanatnyilag nincs rá szükség.

bab5.png

Babbal dúsíthatjuk zöldségleveseinket (lásd: minestrone), ragujainkat! Kedvcsinálónak itt van két különlegesebb recept.

Receptek a világ egészségesebb feléről

 

Kuktás bab étouffée

bab2.jpg

1 ek. olivaolaj

1 közepes vöröshagyma, felkockázva

1 kalifornia paprika, felkockázva

1 kisebb jalapeno paprika, felkockázva

2 gerezd fokhagyma

1 bögre zöldségleves alap

1 bögre vörösbab, beáztatva

1 kiskanál füstölt főszerkeverék

1 evőkanál pirospaprika

4 paradicsom (a héját húzzuk le!)

3 babárlevél

2 kiskanál majoranna

1 teáskanál oregano

só, bors

A kreol recept alapja hagyományosan tengeri hal, de ez a vegán változat babbal fedezi a protein szüksékletet. A forró kuktába öntsük az olajat, és 4-6 percik pirítsuk a hagymát és a kalifornia paprikát. Utána adjuk hozzá a fokhagymát és a jalapenot, és pároljuk 15 percig. Húzzuk félre a kuktát, öntsük bele a zöldséglevest, a babot, a paradicsomot és a fűszereket. Keverjük el, majd zárjuk le a kuktát, és magas nyomáson főzzük 30 percig! Akkor van készen, ha a bab megpuhult. Kóstoljuk meg, és ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges. Tálaljuk barna rizzsel, vagy quinoával. 

Feketebab ragu endíviával, olajbogyóval és feta sajttal

bab1.jpg

4 gerezd fokhagyma

6 evőkanál olivaolaj

1 közepes vöröshagyma, összevágva

1 kisebb édeskömény, összevágva

2 kiskanál reszelt citromhéj

2 kiskanál rozmaring

2 babérlevél

2 bögre feketebab, beáztatva

1 kiskanál bazsalikom

250 g feta sajt (lecsöpögtetve, összetörve)

1 bögre zöld olajbogyó

1 fej endívia saláta levelei, apróra tépve

3 evkanál citromlé

4 szelet kenyér

Az összenyomott fokhagymát dobjuk az olivaolajra, és pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá a hagymát, az édesköményt és a fűszereket, és pirítsuk 8-10 percig, míg a hagyma üveges lesz. Dobjuk bele a főzőedénybe a citromhéjat, a rozmaringot, a babérlevelet, majd a babot, a feta sajt levét, 8 bögre vizet, és lefedve forraljuk össze. Ezután húzzuk félre a fedőt, vegyük takarékra a gázt, és főzzük 1 órán keresztül. Adjuk hozzá a bazsalikomot, az olajbogyót, az endíviát, és főzük tovább pár percig. Az esetleg elfőtt vizet pótoljuk, adjuk hozzá a citromlevet és ízesítsük sóval- A kenyérszeleteket pirítsuk meg mindkét oldalukon kevés olivaolajon, dörzsöljük be fokhagymával. Összetört feta sajttal megszórva, piritóssal tálaljuk.