Miért nem eszel babot, akár naponta?
Csülkös bableves, babfőzelék rántással, kolbásszal, chilis bab, jaj, puffadok, szoptatok, nem ehetek, nehéz, gusztustalan, blee. Mi magyarok, kicsit félreismerjük a babot, ami az egyik legjobb barátunk lehetne, akár hetente többször az étrendbe iktatva. Megmutatjuk, hogyan!
Egy étel, amiben több antioxidáns van, mint a gránátalmában, noha enyhén szólva a töredékébe kerül. Ezenkívül magas a reservatol tartalma, ami a DNS károsodását akadályozza, így késlelteti az öregedést, de ha ez nem volna elég, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet is. Ez nem más, mint a bab és hüvelyes rokonai, például a lencse.
A hüvelyesek. Ne feledkezzünk el róluk!
Nem véletlenül szeretik a vegánok: a babnak magas a vas-, folsav- és fehérjetartalma, sok értékes tápanyagot tartalmaz, amellett, hogy az éhségérzetet is hatásosan csökkenti. Ez utóbbi miatt a fogyókúrázóknak is ajánlott barátságot kötni a babbal. Azonban ha egészséges receptet keresünk, lépjünk túl a jókai bablevesen és a menzák rettegett babfőzelékén!
A világ szegényebb (igen, még nálunk is) részein nagy hagyománya van a bab egészséges és ízletes elkészítésének, rengeteget tanulhatunk tőlük!
A babfőzés tökéletes módja
A konzerv babot nyugodtan felejtsük el: a szárazbab, amit magunk készítünk el otthon, sokkal egészségesebb, finomabb és olcsóbb lesz. Előző este áztassuk be annyi vízbe, ami bőven ellepi, így jelentősen lerövidíthetjük magunknak a főzést! Ha azonban megfeledkeztünk erről, akkor sincs tragédia: forraljuk fel a babot, majd ha már lobog, vegyük le a gázról, fedjük le, és legalább fél óráig hagyjuk a forró vízben. Ezután folytathatjuk úgy a főzést, mintha áztattuk volna.
Amikor főzni kezdjük a babot, a víz felforrásáig ne tegyünk bele semmit, akkor is csak enyhén sózzuk. Ezután adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, chilit, babárlevelet, kakukkfüvet - amennyiben szerepel valamelyik a receptünkben, és egy óra főzés után újra sózzuk meg kissé. Újabb fél óra után, amikor a bab már megpuhult, itt az idő, hogy hozzáadjuk a magasabb savtartalmú hozzávalókat, mint paradicsom vagy citrom, újra kiadósan megsózzuk, hogy belőjük az ízeket, és lekapcsoljuk a gázt. Ha ezen a ponton a babot későbbi felhasználásra szeretnénk eltenni (kiválóan fagyasztható), akkor először hagyjuk kihülni saját főzőlevében, majd utána vegyük ki, és tegyük a hűtőbe, fagyasztóba.
Ne feledjük, hogy a bab ízekben gazdag főzőleve is nagyon hasznos lehet még, akár levesekhez, akár ragukhoz! Nyugodtan fagyasszuk le, ha pillanatnyilag nincs rá szükség.
Babbal dúsíthatjuk zöldségleveseinket (lásd: minestrone), ragujainkat! Kedvcsinálónak itt van két különlegesebb recept.
Receptek a világ egészségesebb feléről
Kuktás bab étouffée
1 ek. olivaolaj
1 közepes vöröshagyma, felkockázva
1 kalifornia paprika, felkockázva
1 kisebb jalapeno paprika, felkockázva
2 gerezd fokhagyma
1 bögre zöldségleves alap
1 bögre vörösbab, beáztatva
1 kiskanál füstölt főszerkeverék
1 evőkanál pirospaprika
4 paradicsom (a héját húzzuk le!)
3 babárlevél
2 kiskanál majoranna
1 teáskanál oregano
só, bors
A kreol recept alapja hagyományosan tengeri hal, de ez a vegán változat babbal fedezi a protein szüksékletet. A forró kuktába öntsük az olajat, és 4-6 percik pirítsuk a hagymát és a kalifornia paprikát. Utána adjuk hozzá a fokhagymát és a jalapenot, és pároljuk 15 percig. Húzzuk félre a kuktát, öntsük bele a zöldséglevest, a babot, a paradicsomot és a fűszereket. Keverjük el, majd zárjuk le a kuktát, és magas nyomáson főzzük 30 percig! Akkor van készen, ha a bab megpuhult. Kóstoljuk meg, és ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges. Tálaljuk barna rizzsel, vagy quinoával.
Feketebab ragu endíviával, olajbogyóval és feta sajttal
4 gerezd fokhagyma
6 evőkanál olivaolaj
1 közepes vöröshagyma, összevágva
1 kisebb édeskömény, összevágva
2 kiskanál reszelt citromhéj
2 kiskanál rozmaring
2 babérlevél
2 bögre feketebab, beáztatva
1 kiskanál bazsalikom
250 g feta sajt (lecsöpögtetve, összetörve)
1 bögre zöld olajbogyó
1 fej endívia saláta levelei, apróra tépve
3 evkanál citromlé
4 szelet kenyér
Az összenyomott fokhagymát dobjuk az olivaolajra, és pirítsuk aranyszínűre. Adjuk hozzá a hagymát, az édesköményt és a fűszereket, és pirítsuk 8-10 percig, míg a hagyma üveges lesz. Dobjuk bele a főzőedénybe a citromhéjat, a rozmaringot, a babérlevelet, majd a babot, a feta sajt levét, 8 bögre vizet, és lefedve forraljuk össze. Ezután húzzuk félre a fedőt, vegyük takarékra a gázt, és főzzük 1 órán keresztül. Adjuk hozzá a bazsalikomot, az olajbogyót, az endíviát, és főzük tovább pár percig. Az esetleg elfőtt vizet pótoljuk, adjuk hozzá a citromlevet és ízesítsük sóval- A kenyérszeleteket pirítsuk meg mindkét oldalukon kevés olivaolajon, dörzsöljük be fokhagymával. Összetört feta sajttal megszórva, piritóssal tálaljuk.