Extra finom, ropogós mézeskalács, liszt és cukor nélkül!

gingerbread.jpg

Mars a konyhába, ezt a receptet mindenkinek ki kell próbálnia! Fogyókúrázóknak egyenesen kötelező!

190 g mandula liszt

1/2 tk xantángumi

1/2 tk sütőpor

1 tk fahéj

1 tk gyömbér

1/4 tk őrölt szekfűszeg

1/4 tk szerecsendió

1/4 tk só

1 csipet bors

80 g szobahőmérsékletű vaj

1/3 bögrényi édesítő 

1 tojás

 

Egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a xantángumit, a sütőport és a fűszereket. Egy másik edényben robotgép segítségével verjük fel a vajat, fokozatosan hozzáadagolva az édesítőszert majd a tojást. Ezután lassan, alacsony fokozaton kevergetve adjuk hozzá először a liszt felét, majd végül a másik felét is. Fóliába csomagolva tegyük a tésztánkat a hűtőbe legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tepsinkbe tegyünk sütőpapírt. Vágjunk még 2 másik sütőpapírt. Az egyik papírt helyezzük a munkalapra, rakjuk rá a tésztánkat, majd a másikat tegyük a tetejére, és így liszt nélkül is szép vékonyra nyújthatjuk sodrófa segítségével. Minél ropogósabbre szeretnénk, annál vékonyabbra nyújtsuk! Ezután ki lehet szaggatni a formákat, amelyeket könnyebben mozgathatunk, ha 10 percre bedugjuk őket a fagyasztóba sütés előtt. A sütési idő is kb. 10 perc lesz, de figyelni kell a sütiket, nehogy odaégjenek! 

FIGYELEM: Az ízek igazán másnapra érnek be! Ha valaki kibírja addig...