Extra finom, ropogós mézeskalács, liszt és cukor nélkül!
Mars a konyhába, ezt a receptet mindenkinek ki kell próbálnia! Fogyókúrázóknak egyenesen kötelező!
190 g mandula liszt
1/2 tk xantángumi
1/2 tk sütőpor
1 tk fahéj
1 tk gyömbér
1/4 tk őrölt szekfűszeg
1/4 tk szerecsendió
1/4 tk só
1 csipet bors
80 g szobahőmérsékletű vaj
1/3 bögrényi édesítő
1 tojás
Egy nagy tálban keverjük össze a mandulalisztet, a xantángumit, a sütőport és a fűszereket. Egy másik edényben robotgép segítségével verjük fel a vajat, fokozatosan hozzáadagolva az édesítőszert majd a tojást. Ezután lassan, alacsony fokozaton kevergetve adjuk hozzá először a liszt felét, majd végül a másik felét is. Fóliába csomagolva tegyük a tésztánkat a hűtőbe legalább 3 órára, de akár egy egész éjszakára is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tepsinkbe tegyünk sütőpapírt. Vágjunk még 2 másik sütőpapírt. Az egyik papírt helyezzük a munkalapra, rakjuk rá a tésztánkat, majd a másikat tegyük a tetejére, és így liszt nélkül is szép vékonyra nyújthatjuk sodrófa segítségével. Minél ropogósabbre szeretnénk, annál vékonyabbra nyújtsuk! Ezután ki lehet szaggatni a formákat, amelyeket könnyebben mozgathatunk, ha 10 percre bedugjuk őket a fagyasztóba sütés előtt. A sütési idő is kb. 10 perc lesz, de figyelni kell a sütiket, nehogy odaégjenek!
FIGYELEM: Az ízek igazán másnapra érnek be! Ha valaki kibírja addig...