Torokfájás? Itt a csodalevesek csodalevese!

wond2.jpg

Akkor sem tehetnél többet fájós, gyulladt torkodért, ha tisztán nyakalnád a torokfertőtlenítőt! Viszont ez a leves még nagyon finom is.

Fogalmunk sincs, hogy a verőfényes napsütésben hogyan talál meg bennünket a torokfájás, de az a kórság társaival együtt úgy tűnik igen jól ismeri a naptárat, és a szeptember közeledtével pontosan kopogtat az ajtónkon. Zárjuk rövidre kellemetlen látogatását ezzel a csodafegyverrel!

Gyömbéres csodaleves

 

wond3.jpg

 

2 körömnyi friss gyömbér

5 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

3 sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 közepes édesburgonya

2 közepes burgonya

8 dl húsleves alaplé

2 babérlevél

1/2 kiskanál chilipaprika

1/2 kiskanál fekete bors

6 evőkanál olivaolaj

fél citrom leve

kevés méz

 

Minden zöldséget megpucolunk. A gyömbér vastag kérgét is levágjuk. A répát, a gyökeret, a kétféle burgonyát és a hagymát nagyobb hasábokra vágjuk, és egy 3 evőkanálnyi olivaolajjal kikent tepsibe rakjuk, az olajjal kissé összerázzuk. 200 fokon kb. 20 percig sütjük, időnként megkevergetve. Akkor jó, ha a zöldségek szélein már látszik a pirulás. Közben egy nagy lábosban 3 evőkanálnyi olivaolajon pár percig kis lángon megfuttatjuk a gyömbért és az apróra vágot (vagy szétnyomott) fokhagymákat. A lábosba borítjuk a megsült zöldségeket is, felöntjük az egészet az alaplével, és hozzáadjuk a fűszereket, kivéve a citromot és a mézet. 20-30 percig főzzük, közben a folyadékot pótoljuk, ha szükséges. Ha már minden megfőtt, a babérleveleket kivesszük, és botmixerrel teljesen simára pürésítjük a levest. Tálalhatjuk fokhagymás kenyérkockával, az kiválóan illik hozzá.

Az utolsó simításokat közvetlenül evés előtt végezzük el! Ekkor "lőjük be" az étel végső ízét mézzel és citromlével, amit mindenki magának facsarhat bele a levesébe. Érdemes megjegyezni, hogy a leves nagyon finom forrón, de a méz és a citromban levő C vitamin is elveszti hatékonyságát forró közegben. Így ha ezeknek a gyógyhatását is élvezni akarjuk, célszerű várni egy kicsit, míg langymeleggé hűl a csodaleves.

wond2_1.jpg

Néhány a gyömbér gyógyhatásai közül

 

Ha nem csak a megfázástól, de a kalóriáktól is tartasz, válogass diétás gyógyleves receptjeinkből ITT