Jaj, jönnek a vegánok - sárgaborsót nekik!

fasirt.jpgSegítség, a gyerekem vegán lett az egyetemen! Most aztán mit főzzek, amikor hétvégén hazajön a gluténérzékeny barátjával?

Amit nagyanyáinktól tanulhattunk a konyha és a főzés világáról, az hirtelen mind édeskevésnek tűnik, amikor ilyen főzési szituációban találhatjuk magunkat. Sokan attól félnek, hogy egy vagyont kell a boltban hagyniuk, ha vegán vendégek jönnek, de mi most egy kimondottan olcsó és egyszerű receptet ajánlunk. Ha a hozzávalókra (zabpehely) és a köretre odafigyelünk, gluténmentes is.

Vegán sárgaborsó fasírtgolyó

 

1 bögre sárgaborsó

3 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

1 bögre zabpehely, ledarálva

1 bögre darált dió vagy mogyoró

1 apróra vágott vöröshagyma

1 répa lereszelve

1/4 bögre olivaolaj

1 kk kömény

1 kk paprika

1/2 kk bors

1 kk kurkuma

A sárgaborsót mossuk meg, majd a fokhagymával, babérlevéllel és sóval főzzünk belőle sűrű sárgaborsó főzeléket. A kevergetés itt nagyon fontos, hiszen aki főzött már sárgaborsót, az tudja jól, milyen könnyen odakap. (A beton állag a megfelelő.) Hűtsük ki. (A legjobban azok járnak, akik egyszer hajdan túl nagy adag főzeléket főztek, és a maradékot lefagyasztották. Ők csupán mosolyogva előveszik a fagyasztóból, és megvárják, míg felenged. Ez egyben intelem is: ezután soha ne dobj ki sárgaborsó főzelék maradékot, remek fasírt alap lesz belőle!) A kihűlt főzelékben keverjük el a reszelt répát, a hagymát, az olajat és a fűszereket. Óvatosan öntsük hozzá a ledarált zabpelyhet, közben figyeljünk, mert ha már túl száraz, akkor inkább ne adjuk hozzá az összeset. Öntsük hozzá a darált diót vagy mogyorót is, de csak a bögre felét, a többit tegyük félre egy kistányéron. Ha a masszánk jó, jöhetnek a fűszerek is, majd kezdhetjük a formázást. Ha túl száraz, kevés vizet is adhatunk hozzá. Míg a sütőt előmelegítjük 200 fokra, ringló méretű golyókat formázunk, amiket végül a darált dióban (vagy mogyoróban) hempergetünk meg. A kész golyókat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és a tetejükre kevés olajat fröcskölünk. Körülbelül 30 percig sütjük, időnként óvatosan átfordítva őket, hogy minden oldalukon szépen megsüljenek. Salátával és növényi joghurttal tálalhatjuk, de ajvárral vagy egyszerű paradicsomszósszal is.