Így hekkeld meg a drasztikus áremelkedést év elején!

hekkar2.jpg

Kellemetlen meglepetés érhet, amikor pár hét múlva besétálsz a kedvenc pékségedbe egy reggeli kakaós csigáért.

Drágul a jó minőségű búza és liszt, ami természetesen a péksütemények drágulását is maga után vonja. Rövidesen legalább 15 százalékos áremelkedésre számíthatunk a pékségekben. Drágulnak a húsok is a szárnyas- és sertésbetegségek kockázata miatt. Az energiaárak és a munkabérek növekedése pedig minden feldolgozott élelmiszer árában előbb-utóbb érezhető lesz. Szóval mikor tegyük gazdaságosabbá a háztartást, ha nem most?

A magyar lélek első válasza erre a problémára: "Irány a Tesco!" Vásároljunk mindenből hihetetlen mennyiséget egyszerre! Végülis ez is egy megoldás, ha valakinek 20 fagyasztóládája van otthon. De ha te történetesen nem tudsz hova raktározni, még mindig van néhány másik lehetőséged. Segítünk!

Tipp: Mindig egyszerűbb akkor elkezdeni a takarékoskodást, amikor még nem vagy rászorulva!

 

1. Számoljunk, tervezzünk!

 

Szánj rá egy kis időt, és írd össze, hogy egy hét folyamán naponta milyen ennivalóra van szükséged. Csak annyi dolgot írj fel, amennyit tényleg el is fogyasztasz. Minden napra legyen egy kis bevásárló listád, amit aznap vigyél magaddal, hogy meglegyen, mikor időd lesz boltba menni. Az ezen kívüli "impulzus vásárlásokat" (most még bekapnék egy csokit, ilyesmi) próbáld elkerülni!

hekkar3.jpg

...és persze folyamatosan monitorozzuk a spájzt és a hűtőt, hogy a meglévőkből gazdálkodjunk!

2. Nincs maradék!

 

Próbáld meg elkerülni az étel kidobását! Ha egy kiflivel többet vettél, simán mehet a fagyasztóba! (Fagyasztani SZINTE MINDENT lehet. A felengedés pedig ilyen egyszerű: fél nappal korábban vedd ki a fagyasztóból.) Ha túl sok főzeléket főztél, nem az a megoldás, hogy annyit eszel, amennyit csak bírsz, a maradékot pedig kiöntöd. Inkább egyél ma kicsit kevesebbet, és akkor a maradék még egy egész ebédre elég lehet. De ha holnap már nincs kedved ugyanezt enni, irány a fagyasztó!

3. Két hüvelyes nap

 

Ha magadnak főzöl, egy kiváló lehetőség a spórolásra, ha minden héten bevezetsz két hüvelyes napot. A hüvelyesek igen olcsón előállítható, feldolgozható, tárolható, szállítható haszonnövények, amelyeknek az ára csak néha és kis mértékben emelkedik. Az a jó bennük, hogy nem csak olcsók, hanem nagyon egészségesek is, és a termesztésük is környezetbarát. Arról nem is beszélve, hogy a sárgaborsó főzelék a világ egyik legkönnyebben elkészíthető étele... De nagyon ízletes receptek vannak lencséből és babból is, még a hús sem fog hiányozni!

 

hekkar.jpg

Tészta. Szintén nem rossz ebéd, ha spórol az ember. Pestóval, spenóttal, paradicsom szósszal.

4. Fedezd fel újra!

 

Fedezd fel újra az egyszerű, olcsó, hazai gyümölcsöket és zöldségeket. Alma, répa, krumpli, hagyma, cékla, káposzta, spenót: többféleképpen fogyasztható, mint gondolnád! Az egykori szegények nem véletlenül ették azokat, amiket ettek. Hagymából lehet leves, céklából szintén (de még brownie is...), almából szinte bármi, például százféle finom és egészséges sütemény.

5. Készítsd magadnak!

 

Minél magasabb fokon feldolgozottabb egy élelmiszer, annál drágább és annál több egészségtelen anyagot (például cukor, térfogatnövelők, ízfokozók, transzzsírsavak) tartalmaz. Készítsd magadnak a túrókrémet, a zabkekszet, a sós rágcsálni valót! Így persze nem lesz gyors, de annál jobban fogod értékelni! :) (És legalább kétszer is meggondolod, mielőtt nassolni kezdesz...!)