Most fogod megszeretni a céklát!

beet.jpg

A menzáról oly ismerős, édes "savanyúság", amelynek bordó színe a kémia órák hipermangános kísérleteit idézte. Felnőttként az embernek ritkán jut eszébe a zöldségesnél, hogy hazavigyen egy céklát, pedig valódi egészségbomba, és bármilyen műfajú finomságot lehet készíteni belőle!

A cékla egyike azoknak a kevés zöldségeknek, amelyeket januárban is frissen fogyaszthatunk. Egy ideje már benne él a köztudatban, hogy a cékla egészséges, vagy legalábbis fogyni lehet vele, és sok fura ember valamiért lelkesen issza a céklalevet...  De miért is?

beet3.jpg

A cékla kiváló kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Antioxidánsai semlegesítik a májban felgyülemlett szabad gyököket, nitráttartalma segíti a véráramlást és normalizálja a vérnyomást. Ez utóbbi tulajdonsága fontos a sportolóknak, hiszen segít a jobb eredmény elérésében, de szellemi munkát végzők számára is hasznos, mivel az agy vérellátását is pozitívan befolyásolja. Amiért pedig a fogyókúrázók is szeretik, az az alacsony kalóriatartalma és méregtelenítő hatása.

Tipp: kismamáknak a terhesség elején fontos a megfelelő mennyiségű folsav fogyasztása a magzat helyes fejlődéséhez! Céklás ételek segítenek ebben.

A cékla jellegzetes, édeskés íze nem jön be mindenkinek. De biztosan létezik olyan recept, ami a te gyomrodhoz is megtalálja az utat! Cékla krémlevesek, cékla smoothiek, sült cékla chipsek várják, hogy felfedezd őket. Ezek pedig itt a mi kedvenc céklás receptjeink, két igazi, szívmelengető téli íz:

 

Diétás borscs

 

beet1.jpg

200 g csirkemell

1 fej hagyma

1-2 ek. napraforgó olaj

1 nagy cékla

1 kis fej káposzta

2 sárgarépa

1 gyökér

2-3 burgonya

1 paradicsomkonzerv

fél citrom leve

babárlevél

só, bors

friss petrezselyem

A céklát egészben, hámozatlanul főzzük meg. A megfőtt zöldséget hűtsük ki, ezután már könnyen megpucolhatjuk és csíkokra vághatjuk. A káposztát, a répát és a gyökeret szintén minél vékonyabb csíkokra kell vágni. A hagymát kockázzuk fal, és kevés olajon pirítsuk meg a kockára vágott csirkehússal együtt. Öntsük fel az alaplével, tegyük bele a zöldségeket és a fűszereket - a cékla és a krumpli kivételével. Ha a zöldségek már nagyjából megfőttek, tegyük a levesbe az kockákra vágott krumplit, majd végül a már megfőtt céklát és a paradicsomkonzervet is. Sóval és a citromlével tudjuk végül igazán belőni a leves ízét, amit tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel, esetleg kevés tejföllel fokozhatunk.

 

Céklás brownie

 

beet2.jpg

200 g cékla

250 ml. kókuszzsír (vagy 100 g vaj)

3 tojás

10 dkg feketecsoki

3 ek. kakaópor

50 g. cukor, vagy más édesítő

40 g kókuszreszelék vagy mandulaliszt

A céklás brownie könnyen elkészíthető gluténmentesen is: két változatot mutatunk erre. Liszt helyett vagy kókuszreszeléket, vagy mandulalisztet használhatunk, attól függően, hogy ki melyiknek az ízét szereti jobban, vagy melyik a könnyebben elérhető számára. Ugyanígy diétától függően választhatunk a vaj és a kókuszzsír közül is.

A céklát egészben, hámozatlanul főzzük meg, majd ha kihűlt, pucoljuk meg és és turmixoljuk le. Olvasszuk fel a feketecsokit, keverjük bele a zsiradékunkat, a kakaóport, a céklapürét, a felvert tojásokat, az édesítőszert és a kókuszreszeléket (vagy helyette mandulalisztet szitálva). A masszát öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokon körülbelül 40 percig sütjük. A brownie akkor jó, ha kívül már ropogós, de belül még kicsit ragacsos. Ezt egy tűvel vagy villával megbökve ellenőrizhetjük.