2 ízletes leves, tavaszi vashiány ellen

vasl.png

A megfelelő vasbevitel fontosságáról már korábban írtunk. Most azonban két szuper receptet is hoztunk a témában, egyet húsevőknek, egyet pedig vegánoknak.

 

Marhahúsos minestrone leves

 

vasl1.jpg

3 ek oliva olaj

1 apróra vágott vöröshagyma

1 nagy répa, megpucolva, kockákra vágva

1 zeller, megpucolva, felkockázva

200 g marhahús

3 gerezd fokhagyma

1 ek paradicsompüré

4 bögre marhahús alaplé

1 konzrerv paradicsom

1 konzerv cannellini bab

1 babérlevél

fél bögre reszelt parmezán sajt

 

Egy nagy lábosban hevítsk fel az olajat, majd dobjuk rá a felkockázott hagymát, répát, zellert, és folyamatosan kevergetve pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst és a fokhagyma gerezdeket. Sózzuk, borsozzuk. 6-7 percig kevergetve pirítsuk, adjuk hozzá a paradicsomprét, majd öntsük fel az alaplével. Ezután tegyük bele a babérlevelet, a paradicsomkonzervet és a babot. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzk további 30 percig. Sózzuk tovább. ha még szükséges, és tálaljuk parmezánnal.

 

Vegán répa-lencse leves

 

vasl2.jpg

2 tk köménymag

pár csipet chili pehely

2 ek oliva olaj

600 g megtisztított, felaprított sárgarépa

140 g vöröslencse (beáztatva)

1 l zöldségleves alaplé

125 ml növényi tej

1 tk só

Hevítsünk fel egy lábost, és egy percre dobjuk bele a köménymagot és a chilit, hogy jobban kijöjön az aromájuk. Egy perc után vegyük ki és tegyük félre. Ezután öntsük a lábosba az olajat, a répát, pár percig dinszteljük, majd öntsük fel az alaplével és a tejjel, és borítsuk bele a lencsét is és adjuk hozzá a sót. Forrástól számítva kb. 20 percig főzzük, míg a lencse és a répa megpuhul. Ekkor botmixerrel simára mixeljük, majd az egyes adagokat köménnyel és chilivel meghintve, esetleg (növényi) joghurttal díszítve tálaljuk.