2 ízletes leves, tavaszi vashiány ellen
A megfelelő vasbevitel fontosságáról már korábban írtunk. Most azonban két szuper receptet is hoztunk a témában, egyet húsevőknek, egyet pedig vegánoknak.
Marhahúsos minestrone leves
3 ek oliva olaj
1 apróra vágott vöröshagyma
1 nagy répa, megpucolva, kockákra vágva
1 zeller, megpucolva, felkockázva
200 g marhahús
3 gerezd fokhagyma
1 ek paradicsompüré
4 bögre marhahús alaplé
1 konzrerv paradicsom
1 konzerv cannellini bab
1 babérlevél
fél bögre reszelt parmezán sajt
Egy nagy lábosban hevítsk fel az olajat, majd dobjuk rá a felkockázott hagymát, répát, zellert, és folyamatosan kevergetve pirítsuk 5 percig. Adjuk hozzá a felkockázott marhahúst és a fokhagyma gerezdeket. Sózzuk, borsozzuk. 6-7 percig kevergetve pirítsuk, adjuk hozzá a paradicsomprét, majd öntsük fel az alaplével. Ezután tegyük bele a babérlevelet, a paradicsomkonzervet és a babot. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzk további 30 percig. Sózzuk tovább. ha még szükséges, és tálaljuk parmezánnal.
Vegán répa-lencse leves
2 tk köménymag
pár csipet chili pehely
2 ek oliva olaj
600 g megtisztított, felaprított sárgarépa
140 g vöröslencse (beáztatva)
1 l zöldségleves alaplé
125 ml növényi tej
1 tk só
Hevítsünk fel egy lábost, és egy percre dobjuk bele a köménymagot és a chilit, hogy jobban kijöjön az aromájuk. Egy perc után vegyük ki és tegyük félre. Ezután öntsük a lábosba az olajat, a répát, pár percig dinszteljük, majd öntsük fel az alaplével és a tejjel, és borítsuk bele a lencsét is és adjuk hozzá a sót. Forrástól számítva kb. 20 percig főzzük, míg a lencse és a répa megpuhul. Ekkor botmixerrel simára mixeljük, majd az egyes adagokat köménnyel és chilivel meghintve, esetleg (növényi) joghurttal díszítve tálaljuk.