Fogyókúrás paprikáskrumpli Afrikából

sweetpot.jpg

Paprikáskrumpli élmény krumpli, kolbász, sőt, paprika nélkül  csupa egészséges alapanyagból.

Az édesburgonya és a csicseriborsó közepesen diétabarát élelmiszernek tekinthető. Bár az édesburgonya szénhidráttartalma közelít a hétköznapi burgonyáéhoz, annál sokkal több vitamint, értékes tápanyagot és rostot tartalmaz, a glikémiás indexe pedig alacsony, azaz nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. A csicseriborsó magas fehérjetartalma miatt a vegánok kedvelt alapanyaga, szintén rostokban is gazdag. A paprika és a paradicsom alacsony szénhidráttartalmú zöldségek. Az alábbi receptnek számtalan változata kering "édesburgonya ragu" vagy "csicseriborsó ragu" néven. Érdemes kipróbálni, mert olcsó, tápláló, egészséges mindenmentes étel, ami ráadásul egyszerűen és gyorsan elkészül. Ha elég ideig főzzük, az édesburgonya krumpliszerűen elkezd szétfőni, az étel leve pedig jó sűrű lesz. A végeredmény egy paprikáskrumplira emlékeztető étel csak, édesebb, egzotikusabb, és kiválóan megállja a helyét hús és vastag szelet fehérkenyér NÉLKÜL is. :) 

Hozzávalók:

1 ek olaj

1 fej vöröshagma

3 gerezd fokhagyma

3-4 db édesburgonya (mérettől függően, 3 nagyobb vagy 4 kisebb)

1 konzerv csicseriborsó

1 kaliforniai paprika

2 paradicsom

1 paradicsomkonzerv

1 tk őrölt gyömbér

1 tk fahéj

1 tk só

1/2 tk bors

1 ek mogyoróvaj (elhagyható)

5 dl víz

 A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és egy kanálnyi tetszés szerinti növényi olajon néhány perc alatt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, a fűszereket, majd az előre megpucolt, megmosott és kockákra vágott édesburgonyát. Folyamatosan kevergessük, nehogy leégjen a burgonya, majd néhány perc után adjunk 2 dl vizet, és kevergessük tovább. Adjunk hozzá még 2 dl vizet, fedjük le és alacsony lángon főzzük 15 percig. Ezalatt megmoshatjuk és felkockázhatjuk a többi zöldséget, azaz a kaliforniai paprikát és a paradicsomot. A 15 perc elteltével adjuk hozzá az édesburgonyához a paprikát és a lecsöpögtetett csicseriborsót. Ha a víz nagyon megcsappant, pótoljuk, és lefedve főzzük tovább még 15 percig. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomkonzervet is és még 5 percig főzzük. Legvégül - ha nem félünk a kalóriáktól - belekeverhetjük a mogyoróvajat is. Ekkor ellenőrizzük az ízeket, és ha szükséges, még sózzunk. Friss petrezselyem levelekkel díszíthetjük tálalás előtt. (Bár nem biztos hogy szebb lesz tőle. 3 éves fiam macskakajának nézte. :) ) Viszont nagyon finom, laktató és egészséges!