Nem butaság az aszalt gyümölcs, csak épp így kéne enni

dried.jpg

A mumifikálódott szőlő és társai most feltárják titkaikat.

Szemfényvesztés, felesleges cukorbomba vagy szuper, természetes orvosság és vitaminforrás az aszalt gyümölcs? Attól függ. Mégpedig egyetlen dologtól, hogy hogyan zajlott a tartósítási eljárás. Az aszalás során a gyümölcsök víztartalmának nagy részét (kb. 80 százalék) elvonjuk egy lassú, kíméletes eljárással, aminek köszönhetően az eredeti vitamin- és ásványianyag tartalom nagy része megmarad. Így jóval közelebb van az eredeti, friss gyümölcs tápértékéhez mint például a szintén egészségesnek tartott lekvárok, esetükben ugyanis sajnos a főzés során sok értékes vitamin tűnik el a gyümölcsökből.

dried2.png

A különböző szárított gyümölcsök különböző pozitív hatással vannak az egészségünkre.

Az aszalt gyümölcsöt sokan mégis veszélyes cukorbombának tartják, ami alaposan becsaphatja a cukorbetegeket, ha gyanútlanul sokat fogyasztanak belőle. Egy megfelelő eljárással tartósított termék azonban csak annyi cukrot tartalmaz, mint az eredeti gyümölcs. Itt fontos megjegyezni, hogy ne keverjük a szárított vagy aszalt gyümölcsökkel a cukorban eltett (például kandírozott) gyümölcsöket, amelyeknek valóban igen magas a cukortartalmuk. A szupermarketekben forgalmazott, gyakran árban kedvezőbb termékeket sok esetben szintén további hozzáadott cukorral "ízesítik". Ezért mindig gondosan olvassuk el a csomagoláson az összetevőket, de legjobban akkor járunk, ha termelői aszalt gyümölcsöt tudunk szerezni a piacon.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a mértékkel fogyasztott szárított áfonya kedvező hatással volt a kettes típusú diabéteszben szenvedők vércukorszintjére, emellett pedig húgyúti fertőzések megelőzésére is alkalmas.

Az aszalt- vagy szárított gyümölcsöt előállítani ugyanis egyáltalán nem ördöngősség! (Sőt, újabban hódítanak a bio és mindenmentes, kézműves édességek, amik kizárólag olajos magvakból és szárított gyümölcsökből készülnek.) Akár magunk is tehetünk el szárítva gyümölcsöt, ha van hozzá türelmünk, az interneten számos leírás és segédlet elérhető.

Szintés kutatásokkal igazolták, hogy az antioxidánsokban gazdag aszalt szilva a csontritkulás kiváló természetes ellenszere.

Ha valamelyik étkezésünket szárított gyümölccsel dobnánk fel, 40 g-os adaggal számoljunk. (Ha ez kicsinek tűnik, gondoljuk végig, hogy az eredeti gyümölcsöt esszük, csak épp összezsugorítva...) Mehet a joghurtba, a műzlibe, de rágcsálhatjuk csak magában is. Vagy használhatjuk édesítőnek, mint például EBBEN A TORTA RECEPTBEN.