Még az edzés is hiába, ha túl sokat ülsz!

sed.jpg

Hetente 150 perc mozgás javasolt, legalább 10 perces, vagy annál hosszabb időegységekben az egészség megőrzéséért. Néhány tanulmány szerint azonban önmagában még ez sem használ az ülőmunka káros hatásaival szemben.

Csüggesztő tanulmányok láttak napvilágot, amelyek szerint hiába jár valaki lelkesen az edzőterembe, ha nap mint nap túl sokat ül egy helyben. A huzamosabb ideig előnytelen testhelyzet hatása egyszerűen erősebb mint a mozgás pozitív hatása, és semlegesíti az utóbbit. Keringési problémákat okozhat, súlyosbíthatja a kialakult cukorbetegséget és szinte törvényszerűen mozgásszervi panaszokhoz vezet. A hetente legalább 150 perc mozgás mellett egyéb óvintézkedéseket is meg kell tenni ahhoz, hogy az ülőmunka ne menjen radikálisan az egészség rovására.

sed1.jpg

Ezek a következők:

- 30 percenként legalább 3 perc mozgást iktassunk be, amelynek során feltétlenül álljunk fel és járkáljunk!

- Amennyire csek lehet, ülés közben váltogassuk a testhelyzetet, a széket, az asztalt, hogy ne ugyanabban a helyzetben tartózkodjunk hosszú ideig! 

- Ahová csak lehet, gyalog jussunk el lift vagy autó helyett!

- Az étkezések utáni 30 percet ha lehet, ne ülve töltsük el! (Fekve. Hahaha.) Ha ebben az időtartamban inkább mozgunk, az kiváló hatással lesz a vércukorszintünkre és az anyagcserénkre. Pláne ha arra is odafigyeltünk, mit együnk.

- Egy munkahelyen átgörnyedt nap után ne a tévé előtt ülés legyen a rekreáció! Ha csak a kedvenc sorozatod előtt tudsz feltöltődni, akkor nézd egy szobabicikliről, futópadról vagy trambulinon ugrálva!

- Apránként, de folyamatosan csökkentsd az üléssel töltött időt, és növeld a mozgással töltött időt!

Az utóbbi különösen azért fontos, mert a szakemberek szerint nagyon sokan vannak az ülő életmódot folytatók között azok, akik számára túl nagy ugrás lenne a teljes passzivitásból a rendszeres sportolásra átállás, ezért meg sem próbálják. Őket apránként, kíméletesen kell a mozgás irányába terelni.

sed2.jpg