Salátahét, ami nem lesz uncsi - Igazi nyárváró receptek

salad.jpg A saláta az egyik legjobb találmány kánikulában. Ehetjük hidegen, elfér egyetlen dobozban, a hozzávalók és az ízek kombinációi pedig végtelen lehetősséget nyújtanak az ízélményekre, ha valakinek van elég fantáziája. Ha pedig nincs, akkor mi segítünk. :)

Az alábbi receptek többsége magában is megállja a helyét ebédként, húsétel mellé tálalva viszont akár kerti partik, vendégségek sztárjai is lehetnek különleges, egyedi ízvilágukkal. 

 

Arab csicseri borsó saláta

 

salad1.jpg

400 g csicseri borsó (konzerv, vagy megfőtt)

2 ek. olivaolaj

1 tk őrölt kömény

1 1/5 tk őrölt szekfűszeg

1 tk őrölt kardamom

1/4 tk só

2 uborka, felszeletelve

2 nagyobb paradicsom, felszeletelve

1 lilahagyma, apróra vágva

1/4 bögre összetépett koriander levél

1/4 bögre petrezselyem, apróra vágva

Az öntethez:

1 1/2 ek balzsamecet

fél citrom héja

2 ek citromlé

1/4 bögre extraszűz olivaolaj

1 tk méz

1 gerezd zúzott fokhagyma

kevés só és bors

 

Először jól keverjük össze az öntet hozzávalóit, és tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek. Serpenyőben melegítsük fel a 2 ek olivaolajat, majd néhány percig pirítsuk rajta a lecsöpögtetett, kömény-kardamom-szekfűszeg-só keverékével befűszerezett csicseriborsót. Utána tegyük egy nagy tálba és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a paradicsomot, az uborkát, a leveleket és a hagymát, majd keverjük el jól az öntettel. Már fogyaszthatjuk is - joghurttal és pitával az igazi!

 

Spenótos, mandarinos tésztasaláta

 

salad2.jpg

 

200 g masnitészta

4 bögre spenótlevél

1/2 bögre szárított vagy friss áfonya

1/2 bögre kesudió

300 g mandarin 

1/4 bögre aprított korianderlevél

Az öntethez:

1/3 bögre teriyaki szósz

1/3 bögre almaecet

1 gerezd zúzott fokhagyma

1/4 tk só

1/4 tk őrölt bors

1 ek méz

1/2 bögre olivaolaj

 

Egy befőttesüvegben keverjük össze az öntet hozzávalóit, zárjuk le, és rázzuk, míg jól el nem keveredik. Tegyük a hűtőbe a felhasználásig. Főzzük meg a tésztát, majd hideg vízzel jól öblítsük le, és csöpögtessük le. Tegyük egy nagy tálba, és adjuk hozzá a mandarin gerezdeket (Ha konzervet használunk, guszta, hámozott gerezdjeink lesznek!), a spenótleveleket, az áfonyát, a kesudiót és a koriandert. Öntsük rá az öntetet, és jól keverjük össze.

 

Kukoricás bulgursaláta

 

salad3.jpg

 

3/4 bögre bulgur

1 1/3 bögre víz

1 tk só

1 bögre konzerv kukorica

1 ek olivaolaj

5-6 koktélparadicsom, félbevágva

1/3 bögre mogyoróhagyma, összevágva

2 ek vörösborecet

1 tk őrölt bors

 

Egy nagy serpenyőben 5-10 percig pirítsuk a bulgurt, majd adjuk hozzá a vizet és a sót. Ha felforrt a víz, vegyük le a gázról, és takarjuk le, amíg magába a bulgur felszívja a vizet. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, a hagymát, a paradicsomot, az ecetet és a borsot. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.

 

Amerikai babsaláta

 

salad4.jpg

 

1 1/2 fekete bab (főtt vagy konzerv)

1 konzerv kukorica

2 nagy paradicsom felszeletelve

1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva

1/2 tk chilipor

1/2 citrom leve

1 avokádó, összevágva

150 g friss rukkola

só, bors

 

Egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket, rájuk nyomjuk a citrom levét, és megszórjuk őket a fűszerrel. Ismét jól elkeverjük, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük.

 

Barnarizs saláta lencsével

 

salad5.jpg

 

1 bögre barnarizs

3 piros kaliforniai paprika

1 kisebb chili paprika, apróra vágva

1 konzerv lencse

1 tk friss bazsalikom, apróra vágva

1 tk apróra vágott petrezselyem

1/4 bögre pörkölt fenyőmag

Az öntethez:

1 citrom leve

6 ek olivaolaj

só, bors

 

Az öntet hozzávalóit egy lezárt befőttesüvegben jól rázzuk össze. Sós vízben főzzük meg a rizst. A paprikát vágjuk kockákra, és a sütőben grillezzük meg, míg épp csak elkezd a szélén barnulni. Keverjük össze a rizst, a paprikát, a chilit, a lecsöpögtetett lencsét, majd szórjuk meg a fűszerekkel, a fenyőmaggal és öntözzük meg az öntettel. Jól keverjük össze, és tegyük a hűtőbe.

 

Thai csirkesaláta

 

salad6.jpg

 

200 g csrkemell

150 g salátalevél (ízlés szerint: akár fejessaláta, akár más saláta)

1 bögrényi koktélparadicsom, félbe vágva

1 kisebb uborka, felkarikázva

1/4 lilahagyma, apróra vágva

1 kisebb chili paprika, apróra vágva

1/2 bögre pörkölt kesudió

1/4 bögre koriander, öszetépve

Az öntethez:

1 ek koriander, apróra vágva

1 1/2 tk chili szósz (vagy helyette erős pista...)

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 1/2 ek friss citromlé

1 ek olivaolaj

1 1/2 tk méz

2 tk szójaszósz

 

Ha nem maradék csirkehúst használunk, akkor sós vízben főzzük meg a csirkemellet, és ha kihűlt, bontsuk darabokra. Az öntet hozzávalóit lezárt befőttesüvegben jól rázzuk össze, majd tegyük a hűtőbe. A zöldségeket, salátaleveleket vágjuk illetve tépjük össze, és egy nagy tálban keverjük el a csirkedarabokkal. Öntsük le az öntettel, és szórjuk meg a kesudióval.

 

Görögdinnyés mozarella saláta

 

salad7.jpg

 

200 g mozarella, lecsöpögtetve

3 bögre rukkola

1/4 görögdinnye, felszeletelve, kimagozva

3 ek olivaolaj

balzsamecet, ízlés szerint

néhány mentalevél, apróra vágva

1/4 bögre durvára vágott pisztácia

 

Vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre a mozarellát, és a felhevített olivaolajon egy grillezésre alkalmas edényben 2-2 percig süssük mindkét oldalukat. A görögdinnyét vágjuk kisebb háromszögekre, és a sajttal együtt tegyük rá a rukkola levelekre. Locsoljuk meg az olajjal és az ecettel, majd hintsük meg a mentalevéllel és a pisztáciával. Tálalásig tegyük a hűtőbe.