Salátahét, ami nem lesz uncsi - Igazi nyárváró receptek
A saláta az egyik legjobb találmány kánikulában. Ehetjük hidegen, elfér egyetlen dobozban, a hozzávalók és az ízek kombinációi pedig végtelen lehetősséget nyújtanak az ízélményekre, ha valakinek van elég fantáziája. Ha pedig nincs, akkor mi segítünk. :)
Az alábbi receptek többsége magában is megállja a helyét ebédként, húsétel mellé tálalva viszont akár kerti partik, vendégségek sztárjai is lehetnek különleges, egyedi ízvilágukkal.
Arab csicseri borsó saláta
400 g csicseri borsó (konzerv, vagy megfőtt)
2 ek. olivaolaj
1 tk őrölt kömény
1 1/5 tk őrölt szekfűszeg
1 tk őrölt kardamom
1/4 tk só
2 uborka, felszeletelve
2 nagyobb paradicsom, felszeletelve
1 lilahagyma, apróra vágva
1/4 bögre összetépett koriander levél
1/4 bögre petrezselyem, apróra vágva
Az öntethez:
1 1/2 ek balzsamecet
fél citrom héja
2 ek citromlé
1/4 bögre extraszűz olivaolaj
1 tk méz
1 gerezd zúzott fokhagyma
kevés só és bors
Először jól keverjük össze az öntet hozzávalóit, és tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérhessenek. Serpenyőben melegítsük fel a 2 ek olivaolajat, majd néhány percig pirítsuk rajta a lecsöpögtetett, kömény-kardamom-szekfűszeg-só keverékével befűszerezett csicseriborsót. Utána tegyük egy nagy tálba és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a paradicsomot, az uborkát, a leveleket és a hagymát, majd keverjük el jól az öntettel. Már fogyaszthatjuk is - joghurttal és pitával az igazi!
Spenótos, mandarinos tésztasaláta
200 g masnitészta
4 bögre spenótlevél
1/2 bögre szárított vagy friss áfonya
1/2 bögre kesudió
300 g mandarin
1/4 bögre aprított korianderlevél
Az öntethez:
1/3 bögre teriyaki szósz
1/3 bögre almaecet
1 gerezd zúzott fokhagyma
1/4 tk só
1/4 tk őrölt bors
1 ek méz
1/2 bögre olivaolaj
Egy befőttesüvegben keverjük össze az öntet hozzávalóit, zárjuk le, és rázzuk, míg jól el nem keveredik. Tegyük a hűtőbe a felhasználásig. Főzzük meg a tésztát, majd hideg vízzel jól öblítsük le, és csöpögtessük le. Tegyük egy nagy tálba, és adjuk hozzá a mandarin gerezdeket (Ha konzervet használunk, guszta, hámozott gerezdjeink lesznek!), a spenótleveleket, az áfonyát, a kesudiót és a koriandert. Öntsük rá az öntetet, és jól keverjük össze.
Kukoricás bulgursaláta
3/4 bögre bulgur
1 1/3 bögre víz
1 tk só
1 bögre konzerv kukorica
1 ek olivaolaj
5-6 koktélparadicsom, félbevágva
1/3 bögre mogyoróhagyma, összevágva
2 ek vörösborecet
1 tk őrölt bors
Egy nagy serpenyőben 5-10 percig pirítsuk a bulgurt, majd adjuk hozzá a vizet és a sót. Ha felforrt a víz, vegyük le a gázról, és takarjuk le, amíg magába a bulgur felszívja a vizet. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, a hagymát, a paradicsomot, az ecetet és a borsot. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.
Amerikai babsaláta
1 1/2 fekete bab (főtt vagy konzerv)
1 konzerv kukorica
2 nagy paradicsom felszeletelve
1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
1/2 tk chilipor
1/2 citrom leve
1 avokádó, összevágva
150 g friss rukkola
só, bors
Egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket, rájuk nyomjuk a citrom levét, és megszórjuk őket a fűszerrel. Ismét jól elkeverjük, majd fogyasztásig a hűtőbe tesszük.
Barnarizs saláta lencsével
1 bögre barnarizs
3 piros kaliforniai paprika
1 kisebb chili paprika, apróra vágva
1 konzerv lencse
1 tk friss bazsalikom, apróra vágva
1 tk apróra vágott petrezselyem
1/4 bögre pörkölt fenyőmag
Az öntethez:
1 citrom leve
6 ek olivaolaj
só, bors
Az öntet hozzávalóit egy lezárt befőttesüvegben jól rázzuk össze. Sós vízben főzzük meg a rizst. A paprikát vágjuk kockákra, és a sütőben grillezzük meg, míg épp csak elkezd a szélén barnulni. Keverjük össze a rizst, a paprikát, a chilit, a lecsöpögtetett lencsét, majd szórjuk meg a fűszerekkel, a fenyőmaggal és öntözzük meg az öntettel. Jól keverjük össze, és tegyük a hűtőbe.
Thai csirkesaláta
200 g csrkemell
150 g salátalevél (ízlés szerint: akár fejessaláta, akár más saláta)
1 bögrényi koktélparadicsom, félbe vágva
1 kisebb uborka, felkarikázva
1/4 lilahagyma, apróra vágva
1 kisebb chili paprika, apróra vágva
1/2 bögre pörkölt kesudió
1/4 bögre koriander, öszetépve
Az öntethez:
1 ek koriander, apróra vágva
1 1/2 tk chili szósz (vagy helyette erős pista...)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 1/2 ek friss citromlé
1 ek olivaolaj
1 1/2 tk méz
2 tk szójaszósz
Ha nem maradék csirkehúst használunk, akkor sós vízben főzzük meg a csirkemellet, és ha kihűlt, bontsuk darabokra. Az öntet hozzávalóit lezárt befőttesüvegben jól rázzuk össze, majd tegyük a hűtőbe. A zöldségeket, salátaleveleket vágjuk illetve tépjük össze, és egy nagy tálban keverjük el a csirkedarabokkal. Öntsük le az öntettel, és szórjuk meg a kesudióval.
Görögdinnyés mozarella saláta
200 g mozarella, lecsöpögtetve
3 bögre rukkola
1/4 görögdinnye, felszeletelve, kimagozva
3 ek olivaolaj
balzsamecet, ízlés szerint
néhány mentalevél, apróra vágva
1/4 bögre durvára vágott pisztácia
Vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre a mozarellát, és a felhevített olivaolajon egy grillezésre alkalmas edényben 2-2 percig süssük mindkét oldalukat. A görögdinnyét vágjuk kisebb háromszögekre, és a sajttal együtt tegyük rá a rukkola levelekre. Locsoljuk meg az olajjal és az ecettel, majd hintsük meg a mentalevéllel és a pisztáciával. Tálalásig tegyük a hűtőbe.