Ezekből a gyümölcsökből a legjobb a házi jégkrém

ice_c.jpg

Aki már próbálkozott az otthoni jégkrém gyártással, az tudja, hogy nem is olyan egyszerű. A végeredmény legalábbis nem mindig felel meg az előzetes várakozásoknak, ha egészséges finomságot szeretnénk. A következő szuperkönnyű receptekkel azonban biztos a siker!

Ha beköszönt a kánikula, egy-két jégkrém, fagyi könnyen lecsúszik bárkinek. Nem tűnik nagy dolognak, valójában azonban hihetetlen, mennyi cukrot és zsírt bele lehet préselni egy aprócska, gyorsan olvadó édességbe. Ha elkezdjük böngészni a házi jégkrém recepteket, szintén azt látjuk, hogy a legtöbb alapja a tejszín és a cukor, a gyümölcs szinte csak ízesítésre szolgál. Pedig nagyon finom jégkrémeket lehet csinálni, szinte CSAK gyümölcs felhasználásával! Mindössze arra kell figyelnünk, hogy milyen gyümölcsöt választunk, mert az állaguk miatt csak némelyik alkalmas arra, hogy jégkrém alap legyen.

 

BANÁN

ice_2.jpg

Sokan ismerik a chunky monkey-t, a csokis-diós banánjégkrémet. Nagyon népszerű a házi változata is, hiszen pofonegyszerű elkészíteni, és nagyon finom. A banánt karikákra vágva a fagyasztóba kell tenni, és megvárni, míg teljesen megfagy. Ezután mindössze annyi a dolgunk vele, hogy a fagyott szeleteket néhány evőkanál tejjel (vagy növényi tejjel) az aprítóba rakjuk, és addig aprítjuk, míg jégkrém állagú keveréket nem kapunk. A banános fagyit durvára vágott dióval és fekete csokival szórjuk meg, amit bele is keverhetünk. Mivel a banán magában is elég édes, cukor egyáltalán nem kell hozzá! Rögtön kanalazzuk kelyhekbe és fogyasszuk el, vagy tegyük kicsit vissza a fagyasztóba! (Egy főre egy banánt és 1 kanál tejet kell számolni.)

Az előző recept mintájára a fagyott banán másmilyen ízesítésű jégkrém alapja is lehet. ITT például mentás, sóskaramellás és pisztáciás-zöld teás recept is olvasható angolul.

MANGÓ

ice_3.png

A fagyasztott és turmixolt mangó állaga a banánhoz hasonlóan nagyon kellemes. Az azonban nem mindegy, hogy mivel párosítjuk, mert az íze jóval karakteresebb. Nagyon finom, trópusi ízű jégrémet kapunk, ha 2 felvágott, lefagyasztott mangót aprítógépben egy doboz görög joghurttal és egy kis vanília aromával összeturmixolunk. A jégkrémet bogyós gyümölcsökkel díszíthetjük, amitől nem csak ízletesebb hanem sokkal mutatósabb is lesz!

BARACK

ice_4.jpg

A finom, puha, érett barackból szintén igazi krémes hűsítőt varázsolhatunk. Nagyszerű kombináció, ha a felkockázott, lefagyasztott barackot 250 ml konzerv kókuszkrémmel és kevés mézzel vagy más édesítővel tesszük az aprítógépbe, és aprítjuk míg a jó jégkrém állagot el nem érjük.

DINNYE

ice_5.jpg

Sárgadinnye kockákat nyugodtan adhatunk mind a mangós, mind az őszibarackos jégkrémünkhöz. A görögdinnye már kicsit kilóg a sorból az állaga miatt. Sokan ismerik a granita receptet, ami egyszerű, leginkább a jégkristályra emlékeztető hűsítő. Hagyományosan tömény cukorsziruppal készül, de érdemes kipróbálni a cukormentes változatát is. A dinnyét fel kell kockázni, kimagozni, a fagyasztóba tenni, majd félig fagyott állapotban összezúzni (ehhez aprítógép sem kell, elég egy villa), és elkeverni mindazzal, amivel ízesíteni kívánjuk: ez lehet méz, juharszirup, édesítő, citromlé, menta, bazsalikom. Ezután újra vissza kell tenni a fagyasztóba, és egy-két óra után már fogyasztható is.