A legegészségesebb és legfinomabb házi kekszek
Van élet a cukorral és ízfokozókkal telepumpált zabfalatokon túl is, ha nem tudunk lemondani a nassolásról. Ami otthon készül, az mindig finomabb és egészségesebb, igaz?
Temérdek lehetőség van, amivel nassolni valónkat egészségesebbé és izgalmasabbá tehetjük a bolti édességeknél. A lisztet lecserélhetjük teljes kiőrlésűre vagy speciális, gluténmentes lisztekre, vagy akár egyszerűen zabpehelyre. Temérdek vaj helyett - ami valóban finommá és omlóssá, de ugyanakkor rettentő zsírossá teszi a sütiket - belecsempészhetünk tápanyagokban gazdagabb mogyoróvajat vagy kókuszolajat. Kötőanyagnak vagy extra ízesítésnek pedig jöhet a banán, almapüré, cukormentes lekvár vagy akár az ijesztően hangzó, ám annál finomabb tök, amit legegyszerűbben bébiételként szerezhetünk be, ha nincs otthon épp egy kis sült tök, amit pürésíthetnénk. Közeledik a hétvége, kísérletezésre fel!
Lisztmentes chocolate chip cookies
1 1/2 bögre zabpehely
1/2 tk sütőpor
néhány csipet só
1/2 bögre cukor vagy egyéb édesítő
1/4 bögre csokidarabka (lehetőleg ét)
2 ek zsiradék (olvasztott vaj, olaj vagy kókuszolaj)
2-3 ek tej (bármilyen fajta, amit a diéta megenged)
A nagy klasszikus, egyszerűen, bögrésen. A zabpelyhet daráljuk le, de ízlés szerint hagyhatunk nagyobb darabokat is, így ropogósabb lesz. Ezzel gyakorlatilag zablisztet készítettünk. A cukrot keverjük el a zsiradékkal, adjuk hozzá a tejet, majd a sütőporral és sóval elkevert zablisztet. Végül forgassuk bele a csokidarabokat. (Magvakkal, dióval, mogyoróval is gazdagíthatjuk.) Sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk kanálnyi halmokat a tésztából, amit a kezünkkel kicsit kilapítunk. Ne rakjuk túl szorosan! Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 10 percig süssük, majd vegyük ki hűlni. Ne ijedjünk meg, a kihűlés alatt fog teljesen megszilárdulni.
Áfonyás-joghurtos keksz
2 bögre finomliszt
1 1/2 tk sütőpor
pár csipet só
1 bögre cukor vagy más édesítő
2 bögre áfonyás joghurt
1 tojás
1 citrom héja
fél citrom leve
1/2 tk vanília kivonat
Egy nagy tálban keverjük össze az első 3 hozzávalót. Egy másik keverőtálba üssük bele a tojást, keverjük bele a cukrot, adjuk hozzá a joghurtot, a vaníliát, a citrom levét és héját. Végül adjuk hozzá a lisztes keveréket is. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk kis halmokat a tésztából, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig süssük. (Eredetileg 1 bögre görög joghurt és 1 bögre friss áfonya szerepel a receptben, de mi magyar pénztárcákra szabtuk át...)
Reggeli tökös falatkák
1/4 bögre kókuszolaj
1/4 bögre méz
2 bögre zabpehely
2/3 bögre szárított áfonya
2/3 bögre tökmag
1/4 bögre szezámmag
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 tk só
1/2 tök püré
2 tojás
Keverjük össze az olajat és a mézet, egy másik edényben pedig a száraz hozzávalókat. Egyesítsük a két keveréket, és adjuk hozzá a felvert tolásokat valamit a pürét is. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk egy-egy kanálkával egymás mellé a keverékből, majd a kanál hátával lapítsuk le a halmokat. Előmelegített sütőben 170 fokon 15-20 perc alatt sül meg.
Mogyoróvajas protein falatkák
1/2 bögre mogyoróvaj
1/4 bögre protein por (bármilyen fajta)
3/4 tk sütőpor
1/4 bögre cukor vagy édesítő
2 ek almaszósz
pár csipet só
Ez a nassolni való a sportolóknak lesz ismerős, feltehetően ők azok, akik protein port is tartanak otthon. Keverjük el a sütőport a protein porral és a sóval, a mogyoróvajat (lehet, hogy kicsit fel kell melegítenünk) pedig a cukorral és az almaszósszal. Dolgozzuk össze a két keveréket. Egy tiszta nejlonzacskóban formázzunk szalámi szerű rudat, tegyük 15 percre a hűtőbe, hogy kicsit keményedjen, majd éles késsel vágjunk fél cm széles szeleteket belőle Előmelegített sütőben, sütőpapíron 6-7 percig süssük.
Szuperegészséges datolyás cookies
1 + 1/2 bögre mogyoró vagy pekándió
1 bögre datolya, kimagozva
1 nagy csipet só
1/2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál chia mag
1 teáskanál almaecet
1/2 összeaprított feketecsoki
Karácsony előtt már közöltük ezt a receptet, de most újra itt a helye. Daráljuk le a mogyorót (vagy pekándiót). A chia magból készítsünk "műtojást": daráljuk le a magokat, majd adjunk hozzá 3 teáskanál vizet. Keverjük habverővel, amíg egységes, kicsit zselatinos, tojás szerű masszát nem kapunk. Pépesítsük a datolyát, és a "műtojással", a sütőporral és a fűszerekkel együtt adjuk hozzá a mogyoróhoz. Jó alaposan dolgozzuk össze, végül forgassuk bele a felaprított csokoládét, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe formázzunk kis halmokat a tésztából. Előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük közepes fokozaton, míg aranyszínű nem lesz. 10 percig hagyjuk még a tepsin hűlni, mielőtt leszednénk a sütiket. Ez a finomság teljesen gluténmentes, vegán, és a választott csoki függvényében akár cukormentes is.