Edzés előtt dinnyét egyél!

din4.jpg

Végre megjelentek a dinnyék a zöldségeseknél és az áruházakban. Egy igazi egészséges finomság, az előnyeit alig bírjuk felsorolni. Azt azonban kevesen tudják, mi történik akkor, ha edzés előtt dinnyét eszünk.

A dinnye – hiába olyan édes néha, mint a méz – a kalóriacsökkentésen alapuló diétát tartók jó barátja, és emellett minden egészséges étrendben helye van. 100 gramm görögdinnye 30 kcal energiát tartalmaz, zsír pedig szinte egyáltalán nincs benne. Ehelyett annál több víz, így nem csak felfrissít, hanem teltség érzetet is ad, ami csökkenti a nassolási vágyat. A C-vitamin, A vitamin, kalcium, vas, B6 vitamin mellett egy különösen hasznos anyagot is tartalmaz, a likopint, aminek a rákos megbetegedések, a diabétesz és a szemfenéki meszesedés megelőzésében van fontos szerepe.

Egy adag dinnye kétszer annyi likopint tartalmaz, mint egy közepes méretű paradicsom, ami az egyik legismertebb likopin forrás.

A görögdinnye másik jó tulajdonsága, hogy a fogyni vágyók legnagyobb ellenségével, a hasi zsírpárnákkal veszi fel sikeresen a harcot. Állatkísérletekkel már igazoltál ezt a tényt: azok a patkányok, akiknek az étrendjét görögdinnyelével egészítették ki, súlyt vesztettek a kontrollcsoporthoz képest, anélkül, hogy az izomtömegük csökkent volna. Tehát épp a zsírpárnáktól szabadultak meg.

din3.jpg

Egy csésze egészség

A Journal of Agricultural Food and Chemistry 2013-as számában egy rövid tanulmányt közöltek arról, milyen hatással volt az aktívan sportolókra a görögdinnye. Azok a sportolók,

akik edzés előtt 1 órával dinnyelevet ittak, könnyebben alacsonyan tartották a pulzusszámukat, másnap pedig kevésbé éreztek izomlázat.

A dinnyélben található l-citrullin ugyanis javítja az izmok vérellátását, és segít regenerálódni.

din1.jpg

Ínycsiklandó gyümölcspizza

Dinnye juice: Ha inkább innád, mint ennéd a görögdinnyét, semmiképp ne gyümölcscentrifugát használj a turmixoláshoz, mert így elveszítheted az értékes rostokat, amelyek segítenek a fogyásban! Használj inkább botmixert, és a gyümölcshöz vizet vagy jeget adj!

A nyári hőségben nagy kedvenc lehet az alábbi recept:

dinnye jégkrém

 

din2.jpg

hozzávalók:

1 kisebb dinnye, felkockázva, kimagozva

zöldcitrom

méz

1 csipet só

kevés gyömbér

 

A hozzávalókat turmixoljuk össze, míg kása állagú nem lesz. Mézet és a zöldcitrom levét körülbelül egyenlő arányban adjuk hozzá, kóstolgatva, amíg meg nem felel az ízlésünknek. A turmixot töltsük jégkrémformákba, vagy ha ilyenünk nincs, kimosott joghurtos pohárkákba, és szúrjunk bele jégrémpálcikát. Mehet a fagyasztóba, néhány óra múlva már lehet is nyalogatni! Remek alternatívája az agyoncukrozott jégkrémeknek!

 

Fontos: Akiknek problémájuk van a puffadással, esetleg irritábilis bél szindrómában szenvednek, azok csak lassan, nagyon óvatosan vezessék be a dinnyét az étrendjükbe!