Hó végén is egészségesen akarok enni!

occo1.jpg

Ha végre eldöntöttük, hogy áttérünk az egészséges életmódra, a tápanyagdús, eredeti élelmiszerekre, elhatározásunk könnyen derékba törhet az első hó végén. De ha jól felkészülünk, szűkre szabott büdzsével is tudunk egészségesen étkezni!

Az első lépés a tervezés. Gondosan írjuk össze még a hét végén, hogy melyik nap mi lesz a reggeli, ebéd, vacsora. Gondoskodjunk az étkezések közötti harapnivalóról is, ha szükségünk van ilyesmire. Amikor a menüt írjuk, vegyük számba, mi minden van még a hűtőben vagy a spájzban, és igyekezzünk felhasználni! 

Nagy adagokban főzzünk, több napra! Egy nagy fazék leves, lecsó vagy főzelék például jó választás lehet. Dobozoljuk be, és minden nap csak ki kell venni az aznapi dobozt!

 

A hét szűk esztendőben jó barátaink lesznek:

 

spenót: A zöldségek között a spenót nevetségesen olcsó, pedig kiváló tápanyagforrás. Ha főzünk egy nagyobb adaggal főzeléknek, a maradékból másnap finom spenótos tésztát készíthetünk.

occo4.jpg

hagyma, répa, krumpli: Ezek az olcsóbb zöldségek köretként is kiválóak, de ha egy tepsiben kevés olajon először megsütjük őket, zöldség alaplében megfőzve majd leturmixolva ízletes és laktató krémlevest kaphatunk, amihez csak egy kevés kenyérkocka és némi pikáns fűszer kell már. (Például gyömbér.) De ezt a kombinációt más zöldségekkel is tuningolhatjuk, amihez épp olcsón hozzájutunk.

cékla: A közismert lila és édes menzás savanyúság alapanyaga az egyik legolcsóbb zöldség. Kevesen tudják, hogy a cékla sütve is finom, de akár levest is készíthetünk belőle.

occo3.jpg

káposzta: Néhány száz forintért már egy hatalmas fej káposztát kaphatunk, csak azt kell kitalálni, mit is kezdjünk vele. Egy fej káposztából bőven kijön egy leves meg egy rakott káposzta és még 1-2 napi menü, ha tudunk jó káposztás recepteket. Persze ezeket célszerű nem egyszerre fogyasztani a puffadásveszély miatt, ha lehetőség van rá, néhány adagot fagyasszunk le.

barna rizs: Ha megfelelő helyen vesszük, a barna rizs is pénztárcabarát étel. ITT olvashatsz róla, hányféle egészséges ételt dobhatsz össze belőle könnyedén.

bab: A bab a fogyókúrázók jó barátja, remek alternatívája a húsnak, az áráról nem is beszélve. Ideje utánanézni Piedone kedvenceinek!

occo5.jpeg

alma: 4 almából 2 napra megoldhatjuk a leveskérdést, ha levesesek vagyunk. 3 darabot főzzünk meg és főzővizével turmixoljuk le, a negyediket pedig vagdossuk bele. Sűríthetjük keményítővel, pudingporral vagy minimális liszttel, ízesíthetjük citrommal, fahéjjal vagy mézzel is.

zab: A natúr zabpehely igazán olcsó, és magas rosttartalma miatt igazi alakbarát alapanyag. Aki nem szereti zabkásaként, dúsíthatja vele például a fasírtgolyókat is.

occo2.jpg

teljes kiőrlésű tészta: Ha tészta van otthon, már senki nem fog éhenhalni. Tálalhatjuk sajttal, paradicsomos szósszal, sonkával, szinte bármivel, ami még a hűtőben bujkál.