3 szuper spenótos recept tavaszra
Itt a tavasz. Minden zöldül. Ideje, hogy zöldben lássuk az ebédünket is! Különleges, finom, zamatos, vasban és vitaminban gazdag spenótos fogások következnek
A spenót méltán az egyik legnépszerűbb alacsony szénhidráttartalmú zöldség. Kiváló vasforrás, emellett pedig könnyen - és százféleképpen elkészíthető!
Spenótos, szójababos tojásleves
6 bögre húsleves
1 ek. finomra reszelt, friss gyömbér
1 1/2 ek. kukoricakeményítő
1 ek. szójaszósz
1 ek. szezámmag olaj
3 tojás
2 bögre bébispenót
1 1/2 bögre szójabab (előfőzött vagy konzerv)
4 mogyoróhagyma, felkarikázva
1 1/2 ek só (illetve ízlés szerint)
Forraljuk fel a húslevest a sóval és a gyömbérrel. Egy tálban jól keverjük el a szójaszószt a kukoricakeményítővel, míg egynemű nem lesz. Lassan öntsük bele a levesbe, néhány percig kevergessük, míg be nem sűrűsödik, majd tegyük takarékra. Egy másik tálban keverjük el a tojásokat némi sóval és a szezámmag olajjal. A keveréket lassan, kevergetve öntsük bele a gyöngyöző levesbe. Ezután keverjük bele a spenótleveleket és a szójababot is, amelyekkel már csak pár percig főzzük tovább. A 4 tányérba elosztott levest a felkarikázott mogyoróhagymával díszítve tálaljuk.
Spenótos-citromos rizottó pármai sonkával
750 ml húsleves
100 g spenót
1 kis csokor petrezselyem
3 ek oliva olaj
4 szelet pármai sonka
10 g vaj
1 kakukkfű ág
1 tojásfehérje
1 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
150 g rizs
20 g reszelt parmezán (plusz a tálaláshoz)
75 ml fehérbor
1/2 citrom leve és lereszelt héja
pár csipet szerecsendió
Egy edényben forraljuk fel a húslevest, és fél percre dobjok bele a spenótot és a petrezselymet, hogy zöld színt kapjon. Fél perc után szűrőkanállal vegyük ki a leveleket, és tegyük félre. A húslevest vegyük le takarékra, a spenótot és a petrezselymet pedig tegyük az aprítóba egy ecőkanál vízzel és két evőkanál olivaolajjal, és pürésítsük. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy evőkanál olivaolajat, és süssük ropogósra a sonkaszleteket. A kész sonkát helyezzük papírtörlőre, és itassuk le róla az olajat. A sonka helyére tegyük a vaj felét, a fehérjét, a fokhagymát. Két perc múlva adjuk hozzá a rizst, majd újabb 2 perc múlva öntsük fel a borral, majd újabb 2 perc múlva adjunk hozzá egy merőkanál levest. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg a rizs fel nem issza a folyadékot. Ekkor mindig adjunk hozzá még egy merőkanállal a levesből. 20-30 percig főzzük így, míg a rizs egészen krémes nem lesz. Végül keverjük bele a maradék vajat, a parmezánt a citrom levét és héját. Merjük ki a rizottót két tányérba, tegyük a tetjükre a sonkátkevés parmezánt és szórjuk meg egy kis frissen őrölt szerecsendióval.
Sajtos spenótgolyók
200 g mirelit spenót
150 g krémsajt
100 g zsemlemorzsa
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 tk só
Tegyük az összes hozzávalót az aprítógépbe (a spenótot felengedett állapotban), és pürésítsük, amíg egynemű nem lesz. Olajos kézzel formáljunk a masszából golyókat, nagyjából 20 darabot. Közben egy lábosban forraljunk sós vizet, és 2 percre dobjuk bele a golyókat, majd vegyük ki őket. A spenótgolyócskák levesbetétnek is kitűnőek, de magukban, vagy köretként is fogyaszthatjuk.