30 fölött nem árt a szilva

szilva.jpg

A szilva nem csak kiváló természetes hashajtó, számos más értékes tulajdonsága is segít az egészség megőrzésében. Ha ráadásul a fiatalságunkat is minél tovább szeretnénk konzerválni, jól tesszük, ha a szilvát beiktatjuk az étrendünkbe!

 Természetesen nem mindegy, hogy hogyan. Ha most kapásból a szilvás gombóc ugrott be, jobb lesz, ha elfelejted. Hiába igaz, hogy a szilva nem hizlal, - mivel kevés szénhidrátot tartalmaz, rostjai pedig segítik az emésztést - ha fahéjas cukorba forgatjuk és krumplis tésztába tesszük, akkor aztán várhatjuk a fogyást... Na de van élet a szilvás gombócon túl is, a cikk végén kiderül.
 
Először nézzük azonban, hogyan is segít a szilva a fiatalság megőrzésében! 
 


szilva4.jpg 
A szilva több olyan anyagot is tartalmaz, ami sikeresen felveszi a harcot a szabadgyökökkel, az öregedés és a betegségek hírhedt ügynökeivel. Ilyen természetesen a C vitamin, valamint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul is. A gyümölcsben levő A vitamin javítja a látást és hozzájárul a bőr természetes egészségéhez, ami az évek múlásával egyre fontosabb kérdés a hölgyek számára. A szilva káliumot is tartalmaz, ami segít a vérnyomás optimalizálásában, a benne levő K vitamin pedig az erős csontokért felelős, sőt, kutatások szerint az Alzheimer-kór elleni harcban is nagyon fontos. És akkor még nem beszéltünk az antioxidánsokról, amelyek számos betegséggel szemben védik a szervezetet.
 
Ahhoz, hogy a szilva jótékony hatásait élvezhessük, a legjobb, ha nyersen, vagy minél kevésbé feldolgozott formában fogyasztjuk. (Persze van, amire a szilvalekvár is jó: ez a székrekedés.) Lássunk néhány receptet, ami nem a megszokott módon közelít a szilvához!


 
Fehérmustár pestós, szilvás paradicsom saláta (8 adag)

 

szilva1.jpg
 
 
A pestóhoz:
 
150 g fehérmustár levél
1 nagy fokhagymagerezd
1/2 bögre oliva olaj
120 g pecorino sajt (reszelt)
120 g pirított fenyőmag
só, bors
 
3 közepes paradicsom
4 szilva, vékony gerezdekre vágva
45 g fehérmustár levél
120 g kecskesajt
1/2 bögre málnaecet
1/2 bögre oliva olaj
só, bors
 
A pestóhoz a hozzávalókat turmixoljuk össze. Körülbelül másfél bögre lesz a végeredmény, a felét nyugodtan lefagyaszthatjuk későbbi felhasználásra, mert nem fog mind kelleni. Vágjuk össze a paradicsomot, spricceljük meg pár csepp oliva olajjal, és sózzuk, borsozzuk. A málnaecetet lassan, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a 1/2 bögre oliva olajhoz. Osszuk szét a salátás tányérokba a paradicsomot, a szilvát, az összemorzsolt kecskesajtot és a fehérmustár leveleket, majd öntsük le a málnaecettel, végül pedig a pestóval.
 


 
Grillezett fodros kel szilvával (4 adag)

 

szilva2.jpg
 
12 nagy levél fodros kel
4 szilva, gerezdekre vágva
3/4 bögre rikotta
1 teáskanál méz
2 teáskanál kakukkfű
3 evőkanál balzsamecet
4 evőkanál olivaolaj
só, bors
 
Az olajat, a balzsamecetet, a mézet és a kakukkfüvet egy nagy tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. A gerezdekre vágott szilvát megforgatjuk a keverékben. A kel leveleket kevés oliva olajba forgatjuk és megsózzuk. Előmelegített sütőben körülbelül 2 percig grillezzük, míg a széle sötét és ropogós nem lesz. A 2 perc leteltével megfordítjuk a leveleket, és még pár percig sütjük. Hagyjuk őket kihűlni, és ha túl nagyok, vágjuk össze.  Osszuk szét a tányérokba a rikottát, sózzuk, borsozzuk, A leveleket is forgassuk meg az öntetben, és osszuk szét a szilva szeletekkel együtt, majd a maradék öntettel öntsük le a saláta adagokat.
 


Szilvás tésztasaláta (4 adag)

 

szilva3.jpg


 
220 g penne tészta
400 g csirkemell
8 szilva
kevés oliva olaj
bazsalikom
metélőhagyma
petrezselyem
1/2 bögre reszelt kéksajt
 
A tésztát a szokott módon megfőzzük, a szilvát gerezdekre vágjuk, oliva olajjal megfröcsköljük, és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük, grillezzük. A csirkét apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megpirítjuk (maradék csirkehúst is használhatunk). A tányérokba szétosztjuk a kevés olajba forgatott főtt tésztát, a csirkehúst és a szilvát. Apróra vágott metélőhagymát, petrezselymet és bazsalikomot szórunk rá, majd meghintjük a reszelt kéksajttal.