A litván 12 fogásos karácsonyi vegán menü

ltv.jpg

Húsnak, tejnek, édességnek, alkoholnak semmi helye nincs egy tradicionális litván karácsonyi asztalon.

Mielőtt beköszönt a Kūčios, azaz a litván karácsony este, minden hagyományőrző litván hideg vízben megmossa a kezét, a lábát és az arcát. A bátrabbak azonban nekivetkőznek és egyenesen úsznak egyet a legközelebbi folyó jeges vizében. Ettől remélik ugyanis, hogy jövő évben is egészségesen maradnak, és van is benne valami, hiszen az immunrendszer csak erősödik az ilyen kihívásoktól...

maktej.jpg

Máktej: benne mini, mákkal készült kenyérkék úszkálnak a hagyományoknak megfelelően

A vacsora 12 fogása a 12 apostolt vagy a 12 hónapot szimbolizálja. A menüsorban azonban semmiféle húst nem találhatunk, a karácsony ugyanis böjti nap a litvánoknál. Így hiányoznak a tejtermékek, az édességek és az alkoholok is. Nincsen meleg étel sem a fogások között. Ami viszont van helyette: rengeteg halétel: hering paradicsomos, hagymás vagy gombás szószban, füstölt angolna, mellé savanyú káposzta, főtt krumpli, alma, áfonya. Italként vizet, vagy házi készítésű gyümölcslevet fogyasztanak, de felbukkanhat a különleges "máktej" is. 

Lehet, hogy egy ilyen karácsonyi menü fogadtatása kissé hideg volna, mint maguk a fogások... A finom áfonyapudingot viszont az egész család biztos szívesen megkóstolná!

 

Kisielius - Litván karácsonyi áfonyapuding

 

kisi.jpg

 

3 bögre vörös áfonya

3 bögre víz

1 rúd fahéj

2 szegfűszeg

1 1/2 bögre cukor (vagy ízlés szerint édesítő)

2 ek. burgonyakeményítő

2 tk. vanilia aroma

Az áfonyát a vízzel és a fűszerekkel - kivéve vanília- forraljuk fel, majd takaréklángon 30 percig főzzük. Ezután távolítsuk el a szegfűszeget és a fahéjat. Az áfonyát botmixerrel pépesítsük, és vegyünk ki a pépből 1 bögrényít, amit hűtsünk le. A lehűtött áfonyalében keverjük el a keményítőt. A cukrot adjuk hozzá a forró áfonyaléhez. Ha a keményítő jól eloldódott, folyamatos kevergetés mellett öntsük a forró áfonyába, és az egészet újra forraljuk fel. Végül a vaníliát is adjuk hozzá. (Ha sűrűbb, zselés állagú pudingot szeretnénk, kétszer ennyi keményítőt használjunk.)

 

Címkék: karácsony vegán