9 étel az agyad egészségéért

brain.jpg

Az elhízás számos betegség mellett az idegrendszeri és agykárosodással járó betegségek kockázatát is növeli. Az utóbbi években számtalan kutatás született arról, milyen szerepet játszik az étkezés ezeknek a betegségeknek a megelőzésében illetve kezelésében. Summázzuk a lényeget. 

A legfontosabb életmódbeli változtatás, amit az agyunk egészségéért megtehetünk, az a rendszeres, minél intenzívebb mozgás. Ennek a fontosságát egyszerűen nem lehet túldimenzionálni, akárhány éves is az ember. Amit az étkezés esetén megtehetünk, az elsősorban a kevesebb, de minőségibb élelmiszer fogyasztása: kerüljük a többszörösen feldolgozott, tartósítószerekkel, ízfokozókkal, mesterséges adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket. Ezen túl pedig van néhány olyan étel is, aminek elfogyasztásáért kifejezetten hálás lesz az agyunk. Lássuk csak, mik ezek!

brain2.jpg

Olajos halak

Az omega 3 zsírsavakra agyunknak nagy szüksége van. Az agy az omega 3 zsírsavakból hozza létre a további agy- és idegsejteket, ezen kívül pedig a tanuláshoz is igen fontosak.

Kávé, zöld tea

Ezek a magas koffeintartalmú italok segítenek koncentrálni, antioxidánsaikkal védik az agy egészségét, és egyes kutatások szerint segítenek megelőzni az Alzheimer- illetve a Parkinson kórt is. 

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök szintén gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítik az agysejtek közötti kommunikációt. Állatkísérletekkel igazolták, hogy az áfonya fogyasztása segít fejleszteni a memóriát.

Kurkuma

Az egyre divatosabbá váló fűszer több pozitív hatással is van az agyműködésre: javítja a memóriát és a kedélyállapotot, illetve segíti az új agysejtek növekedését.

Tojás

B6, B12, folát és kolin tartalma miatt fontos elegendő tojást fogyasztani. Utóbbi az idegsejtek közötti kommunikációt segíti, hozzájárul a memória jó működéséhez és a mentális egészséghez is. Mindenképpen érdemes minőségi tojást választani, mert a csirkék tartásának körülményei meghatározzák, hogy a tojás milyen mennyiségben tartalmazza ezeket a hasznos anyagokat.

Olajos magvak: diófélék, mogyorófélék, tökmag stb.

Az olajos magvak értékes ásványi anyagok és zsírok tárházai, amelyek az agynak különböző funkcióit segítik elő. Érdemes változatosan fogyasztani ezeket, napi 1 maréknyi mennyiségben.

Magas C vitamin tartalmú gyümölcsök, például narancs

A megfelelő C vitamin bevitel szintén fontos az agy fiatalságának megőrzéséhez, illetve szerepet játszik az Alzheimer-kór megelőzésében is.

Brokkoli

A brokkoli gazdag K vitaminban, ami szintén szükséges az agy helyes működéséhez. Egy kutatásban fiatal felnőttek K vitamin beviteltét növelték, ami a memóriájuk mérhető javulását eredményezte.

Fekete csoki

A fekete csokiban található antioxidánsok és flavonoidok fontos védőfunkciót látnak el, ellensúlyozzák az agyi funkciók öregedéssel együttjáró romlását, és természetesen javítják a hangulatot is