Te sem tudtad: ez történik a kilókkal, amiket leadsz

tri3.jpg

Hová lesz a zsír, amikor eltűnik a hasadról? Te is arra tippelnél, hogy a szorgalmas edzésnek hála hőenergiává alakul, és a konditermet fűti, ahol éppen izzadsz? Pedig nem. A válasz nagyon meglepő!

Rengetegen szeretnénk lefogyni, és teszünk naponta valamit azért, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóktól. De általában fogalmunk sincs róla, mi is történik ilyenkor pontosan a testünkben. Ami azonban ennél is érdekesebb: még a szakemberek nagy része sem tudja ezt! 

Ruben Meerman 150 orvost, dietetikust és edzőt kérdezett meg, hová is lesz pontosan az a zsír, amit a fogyókúrázók sikeresen leadnak. Nem véletlenül érdeklődött: ő maga 15 kg-tól szabadult meg, és izgatta a fantáziáját, hova is lett mindez. A válasz az volt, hogy hő vagy energia termelődött belőle. Azonban magát a folyamatot senki sem tudta pontosan leírni. Mivel Meerman fizikusként nem tartotta ezt az anyagmegmaradás elvével összeegyeztethetőnek, ausztrál kutatócsoportjával úgy döntött, az eltűnt zsír nyomába erednek. Biológusokkal összefogva sejtszinten vizsgálták a folyamatot, így jutottak meglepő eredményekre!

tri2.jpeg

Ruben Meerman: fél év alatt szép eredmény.

A szakembereknek nem volt igazuk.Egy sikeres fogyókúra folyamán 10 kg leadott zsírból 1,6 kg súlyú víz jön létre, amely a vizelettel, az izzadsággal, a könnyekkel és egyéb testnedvekkel távozik. A többi 8,4 kg-ból viszont széndioxid lesz, amit egyszerűen kilélegzünk! Így leadott kilóink a légtérbe kerülnek.

Amikor hízunk, szénhidrátokat és proteineket alakítunk trigliceridekké, amelyeket a továbbiakban zsírsejteink belsejében, lipid cseppecskékben tárolunk. Amikor fogyni akarunk, ezeket a triglicerideket kell szétbontanunk. A példában említett 10 kg zsír leadásához 29 kg tömegű oxigént kell belélegeznünk, és nem mellékesen 94000 kalóriát is el kell égetnünk. A belélegzett oxigén atomok 2:1 arányban a trigliceridekben található szénatomokhoz és hidrogénatomokhoz kapcsolódnak, így jön létre széndioxid és víz.

tri.gif

Egy triglicerid szerkezeti képlete

Az eredmények arra mutatnak rá, hogy a fogyás folyamatában résztvevő egyik legfontosabb szervünk nem más, mint a tüdő. Persze sajnos a fogyáshoz lélegezni nem elég, hiszen egy lélegzetvétellel legfeljebb 10 miligramm szént bocsátunk a levegőbe. A kialakult triglicerideket kemény munkával lehet feltörni, és elengedhetetlenül fontos az egészségtudatos táplálkozás is, hogy ne termeljük rögtön újra őket!