Eddig nem ettek zöldséget a magyarok, de majd most!

zolds2.jpg

Megdöbbentő cikkben közölt az Index egy friss statisztikát arról, hogy az unió országai közül a magyarok esznek a legkevesebb zöldséget. Egész pontosan mindössze 30 százalékuk fogyaszt naponta zöldséget, dacára annak, hogy a rendszeres zöldségbevitel csökkenthetné a rák kialakulásának kockázatát, sőt, számos szívbetegség és a stroke is kevésbé fenyegeti a zöldségevőket. Ha te is a bűnös 70 százalékba tartozol, ne menj tovább! Megtanítunk zöldséget enni MOST, hiszen az egészséged múlik rajta!

1. Így vásárolj zöldséget

Amikor boltba (persze a legjobb hely, ahol az egészséges zöldséget és gyümölcsöt begyűjtheted, az a piac és a helyi termelők) mész, ne feledkezz meg a zöldségekről! Először nézz körül a friss zöldségek között: uborka, paradicsom, paprika, répa, saláta, retek - melyik az, amelyik szép, lehetőleg magyar és viszonylag szívesen látnád a tányérodon? Ha a legtöbb zöldség nagyon csúnya - sajnos gyakran előfordul... - akkor keresd meg a csomagolt salátakeverékeket. Ezek ugyanúgy friss zöldségeket tartalmaznak, ráadásul megmosnod és felvágnod sem kell már őket.

zolds4.png

Ezután nézd meg a mireliteket, és próbáld meg elképzelni, mit látnál szívesen köretként egy meleg vacsora vagy ebéd mellé. Brokkoli, kelbimbó, spárga vagy egy fagyasztott zöldségkeverék? Vegyél több félét is, hogy tudj válogatni. Ha súlyproblémákkal küzdesz, akkor leginkább az alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket ajánljuk (ezeket ITT gyűjtöttük össze neked), bár valószínűleg úgysem a zöldségek állnak a hízás hátterében...

2. Így tárold a zöldséget

A mirelit természetesen rögtön a fagyasztóba megy, a friss zöldségeket pedig lehetőleg rögtön mosd meg folyó meleg víz alatt, és tedd a hűtőbe vagy a spájzba. (Zöldsége válogatja, ki hol szeret jobban. A legtöbb zöldség frissebb marad a hűtőben, de egy túl hidegre állított hűtő a paradicsom állagán például ronthat.) Ez azért fontos, hogy később ne tartson vissza a zöldség evésben az, hogy még a tisztítással is vesződnöd kell. Ha teheted, meg is pucolhatod, fel is vághatod, és rakd el fedeles műanyag dobozkákba. A répa például megpucolva, csíkokra vágva kifejezetten finom nassolni való. 

zolds1.jpg

3. Így edd a zöldséget

REGGELI

Ha a reggelid rántotta: dobj a serpenyőbe a tojások mellé néhány friss spenótlevelet, paprika- vagy paradicsom karikát! (A spenótot akár magadnak is megtermelheted, hálás, igénytelen növény, az erkélyen is vígan elél, és folyamatosan szüretelhető. Csak letépsz néhány levélkét és már eheted is! Termesztéséről ITT írtunk.)

Tükörtojás mellé ugyanígy dobálhatsz bármilyen friss zöldséget.

Ha kenyeret, zsemlét, szendvicset fogyaszthatsz, tegyél rá saláta levelet, uborka karikát. Amit tudsz, este készíts elő, hogy ne emiatt késs el a munkából!

zolds3.jpg

Ha a megszokott reggelid édes péksütemény, gondold át, hogy ez a lehető legrosszabb választás, és próbálj meg az előbbiek egyikére váltani. (Hirtelen vércukorszint emelkedést majd visszaesést okoz, hamar megéhezel újra stb.) Ha mégsem tudsz átállni, vagy egyszerűen az a szokásod, hogy semmit sem reggelizel, a zöldségbevitelt egy este elkészített zöldség smoothie-val is megoldhatod, amit akár a munkába is magaddal vihetsz, vagy akár a villamoson is felhajthatsz! (Lehet, hogy a zöldség smoothie nagyon durván hangzik. De ha felesben készül valami gyümölcsből és mondjuk répából, akkor nem lesz megrázóan zöldséges íze. Vagy akár néhány spenótlevelet is adhatsz egy gyümölcs smoothie-hoz, nem fog feltűnni. Hacsak a színén nem. :D :D :D )

EBÉD

Ebédidőben a zöldséget főtt formában, köretként, vagy frissen, salátaként is fogyaszthatod. Ha magadnak főzöl, nem fog sok plusz energiába kerülni, hogy a köret mellett egy kevés mirelit zöldséget is kifőzzél. (De ínyencek akár grillezhetik is a zöldségeket...) Ha étteremben vagy menzán eszel, biztosan találsz olyan fogást, amelyben zöldség is szerepel. 

VACSORA

Hideg vacsora mellé jöhetnek a friss salátalevelek, kis répahasábok (amik natúr, vagy fokhagymával ízesített joghurtba mártogatva nagyon kellemes színfoltjai lesznek a vacsinak), uborka karikák, paprika szeletek. Meleg vacsora mellé felbonthatunk egy csomagolt salátakeveréket, amit egy öntet segítségével még új ízekkel is felturbózhatunk. 

Arról, hogy a hivatalos ajánlások szerint mennyi gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, korábban ITT írtunk.

Mindenkinek vidám, egészséges étkezéseket kívánunk!