Mítoszok és tények a 30 feletti súlyproblémákról

30.jpg

A zöld tea és más csodaszerek ezen nem segíthetnek. Viszont van egy egyszerű megoldás...

Számos oka van annak, hogy 30 fölött könnyebben ragadnak a kilók az emberre. Az anyagcsere természetes lelassulása - amit nem lehet csodaszerekkel "felpörgetni" - , életmódbeli változások, helytelen táplálkozás, túl sok stressz, lecsökkent fizikai aktivitás, hölgyeknél premenopauza (a menopauza előtti állapot) beköszöntése. Mint sok más problémát, ezt is könnyebb megelőzni, mint kezelni. A kulcs azonban mindkét esetben ugyanaz: helyes táplálkozási szokások kialakítása és minél több testmozgás, sport. 

Nézzük, mik azok a népszerű mítoszok, amelyek nehezítik a tisztán látást.

"Pörgesd fel az anyagcserédet, és fogyni fogsz!"

 

Az anyagcsere lelassulása egy természetes folyamat, ami mögött nem kell semmi különösen rosszat látni. Ebből a célból nem kell és nem is érdemes teákat vagy más étrend kiegészítőket vásárolni. Amivel az anyagcserét pozitívan befolyásolni lehet, az a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) fogyasztása és a TESTMOZGÁS. 

"Hagyd el a szénhidrátokat, és fogyni fogsz!"

 

A szénhidrátot nem kell (és nem is igen lehet) kiiktatni, ám a finomított szénhidrátok és a cukor bevitelét természetesen csökkenteni kell, amennyire csak lehet. 

302.jpg

Kim Dzsong Un. A becslések szerint 5 év alatt 30 kg-ot szedhetett fel.

"Csak az intenzív edzés ér valamit!"

 

Egy amerikai kutatás azt vizsgálta, kik őrizték meg hatékonyabban egészséges testsúlyukat: azok, akik intenzív edzésekre jártak, vagy azok, akik szétaprózva mozogtak sokat a hétköznapok folyamán. Azt a meglepő eredményt kapták, hogy nem volt szignifikáns különbség a keményen edzők és a 10 perces csomagokban mozgó csoport között elhízás szempontjából. Magyarul: minden kicsi mozgás számít a nap folyamán, igenis nagy jelentősége van annak, hogy lépcsőzöl-e vagy liftezel, akár csak néhány emeletet is! Minden egyes gyalog megtett lépéssel teszünk az egészségünkért. Aki rászoktatja magát, hogy az apró kérdésekben nap mint nap az egészséges életmód mellett döntsön, az tapasztalni fogja a pozitív eredményeket.

"A kardio edzés a leghatékonyabb."

 

30 felett a súlyzós erőedzések eredményesebben támogatják a fogyást, mint a kardio.

 

Címkék: edzés elhízás