El fogok hízni az esküvő után?

kover_c.png

A témával foglalkozó kutatások szerint jó eséllyel igen. De nézzünk csak a statisztikák mögé!

A szakirodalomban közismert tény, hogy akik házasságba, vagy stabil élettársi kapcsolatba lépnek, azok jó eséllyel fel fognak szedni pár kilót, annak ellenére, hogy más kutatások azt mutatták ki, hogy a házasságban élők elkötelezettebbek az egészséges életmód felé és tovább élnek, mint a szinglik.

Ha házasságot kötünk, hízunk. Ha elválunk, fogyunk. Ezt az egyszerű igazságot már 1982-ben kimutatta Debra Umberson. De hogy ennek pontosan mik az okai, azt már egyáltalán nem könnyű felderíteni. Egyesek szerint a házasok egyszerűen többet esznek, mint az egyedülállók. Mások szerint a házasságkötés után csökken a fizikai aktivitás, bár ezt sokan vitaják. Olyan magyarázat is létezik, mely szerint sok házas szakít a dohányzással, ami viszont az esetek jelentős részben testsúlynövekedéshez vezet. A legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint azonban azokat, akik már megállapodtak, egyszerűen kevésbé érdekli a külső megjelenésük, mivel a társuk mellett biztonságan érzik magukat, és nincs többé megfelelési kényszerük. A tökéletes külső többé nem fontos a számukra. 

kover.jpg

Van különbség a két fotó között?

Egy hollandiai kutatás alapján egyébként a probléma súlyosabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Előbbiek ugyanis átlagosan 3 kg súlytöbbletet szednek fel a boldogító igen után, míg utóbbiak csak 0,6 kg-al gyarapodnak. (Ennek olyan egyszerű okai is lehetnek, mint a házasságkötést megelőző fogyókúra, amit aztán jojo effektus követ, vagy a terhesség, ami természetesen súlynövekedéssel jár.)

Uri Gneezy és Jazon Shafrin 1995-től 2008-ig vizsgálták egy több mint 7000-es mintán a testtömegindex és a családi állapot összefüggéseit. Vizsgálatuk alapján a házasságban élők testtömegindexe volt a legmagasabb, őket követték a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők, majd a nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élők, a legalacsonyabb testtömegindexük pedig az egyedülállóknak volt.

Gyakorlatilag minél stabilabb és minél nehezebben felbontható egy párkapcsolat, annál valószínűbb, hogy a benne élők hízni fognak.

Olyan tényezők, mint a közös ingatlan birtoklása vagy a gyermekvállalás, tovább valószínűsítik ezt. 

Ha te ezt házasként mégis szeretnéd elkerülni, számold ki az alábbi teszt segítségével, mennyire fenyeget az elhízás veszélye! (Ha az állítások több mint fele igaz rád, akkor sürgősen itt az ideje az életmód váltásnak!)

 

  • Miután hazaértünk a munkából, ritkán tesszük ki a lábunkat a lakásból.
  • A romantikus randi színhelye az étterem, a cukrászda vagy a kávézó. 
  • Nehezen tudnám megmondani, mikor sportoltunk utoljára együtt.
  • Ha ki akarunk kapcsolódni, általában keresünk egy jó filmet.
  • Nálunk mindig van otthon valami édesség, különben kitörne a világvége...
  • Ha nem megyünk el otthonról, szinte tükörbe se nézek. Minek strapáljam magam?
  • Az esküvő óta nem volt időm a barátokkal focizni/spinningelni/stb. (Amit korábban sportoltál.)
  • A szüleim idős korukra eléggé elhíztak. 
  • A párom nem egy nagy sportember, ezért inkább nem is zargatom ilyesmivel.
  • Legjobban a hagyományos ízeket szeretjük, nem kísérletezünk a reform konyhával.

Tíz állításból öt rád és a párodra is igaz? Ne hagyjátok annyiban a dolgot, már a hétvégére szervezzetek magatoknak aktív pihenést!