Így fogyókúráztassuk a férjet!

ferj.jpg

Nem könnyű téma, de tegye fel a kezét az a harmincas ember, akinek több nagyapja van életben, mint nagyanyja. Ha szereted, ideje fogyókúrára fogni a túlsúlyos férjet. De nem mindegy, hogyan.

Ahány házasság, párkapcsolat, annyi különböző kóreset. Van azonban néhány alapszabály, amit mindenkinek be kell tartania, ha nem akarja, hogy rosszul süljön el jószándékú kezdeményezése. Vannak olyan férfiak, akik szívesen diétáznak, sportolnak a kedvesükkel, másoknál azonban körültekintőnek kell lenni, mert a túlsúly lelki problémákkal társulhat, és többet árthatunk a kapcsolatnak, mint használunk, ha csak úgy rárontunk a célszemélyre.

1. Mérd fel a helyzetet!

 

Lehetőség szerint gyűjtsél pontos információkat a férjed magasságáról, súlyáról, és arról, hogy milyen súly volna a számára ideális. Így megvan a kiindulási pont, és a cél, ahová el szeretnél jutni. (Persze a fő cél az, hogy ne te, hanem ő szeressen odajutni.) Azt is derítsd ki, mikor, miért hízott el, milyen családi örökséggel bír ezen a területen, illetve hogy a felmenőinél voltak-e túlsúlyból akadó betegségek, egészségügyi problémák. (Cukorbetegség, magas vérnyomás stb.) Vizsgáld meg az életmódotokat: mit, hogyan esztek, mennyit mozogtok, és mennyi lehetőségetek van arra, hogy ezen változtassatok. Ha mindezt átgondoltad, keress fel egy szakembert, orvost vagy dietetikust, és beszéld meg vele, mi is a probléma, mit lehetne tenni.

2. Ne tőled hallja!

 

Ha mindezen túl vagy, ne zúdítsd rá a párodra a rengeteg negatív információt! Próbáld meg elérni, hogy ő maga hallja mindezt egy számára hiteles szakembertől! Járj elől jó példával: mondd el, hogy szeretnél változtatni az életmódotokon, és jobban odafigyelni a saját egészségedre a közös jövőtök miatt (is). Lehet, hogy várni kell, míg egy ilyen beszélgetéshez eljön a megfelelő pillanat, hiszen olyan probémák, megoldandó feladatok is nyomaszthatják őt, amelyeket pillanatnyilag ennél sokkal fontosabbnak talál. Várd ki ezt a megfelelő pillanatot, akkor is, ha időbe telik! 

3. Mutass példát!

 

Amit szeretnél, hogy ő tegyen, mindazt te is csináld meg! Fogadd meg magadban, hogy nem egreszcíroztatod a párodat, csupán NÉMA CSENDBEN, jó példával elől jársz: reggel futni mész, vagy délután szobabiciklizel, csokis keksz helyett kevés gyümölcsöt uzsonnázol stb. Ettől lehet, hogy ő is kedvet kap, sőt, akár a versenyszellem is feléledhet benne, hogy férfiként túltegyen rajtad. Ekkor már nyert ügyed van!

4. Söpörd ki a padlást is!

 

Egy nagyobb családban ez nem lesz könnyű, de fontos megérteni: olyan dolog, amit ő a diétája miatt nem ehet, NE LEGYEN A HÁZBAN. Ergo senki más sem ehet olyat. Lehet, hogy ez súlyos áldozat, de ha jól meggondojátok, hosszú távon ti, többiek is jól jártok vele. És ez az egyetlen módja, hogy biztosan legyetek benne, hogy - legalább otthon - nem bűnözik. Meg kell találni az édességek, nassolni valók egészséges, elfogadható alternatíváit. A vendégekkel, barátokkal ne foglalkozz. Megszokják vagy megszöknek, ihatják a kávét cukor nélkül is.

ferj2.jpg

Fogyizik az egész család

 

5. Mínuszok helyett pluszok

 

Egy diéta, fogyókúra lényege sajnos a megvonás, amit nem könnyű feldolgozni, főleg ha valaki számára az étkezés egy fontos örömforrás, esetleg stresszoldó tevékenység. Ezért minden megszokott étel, vagy étkezés kiiktatása járjon együtt valami új, pozitív szokás beiktatásával. Ha a hétvégi ebédek elmaradhatatlan velejárója volt egy kalóriadús desszert, akkor helyette vezessetek be egy kellemes, rövid sétát kettesben, vagy valami más hasonló dolgot, ami elvonja a figyelmeteket a pillanatnyi veszteségről. Egyébként is fontos, hogy az üres perceket, ahová észrevétlenül bekúszik a végtelenített nassolás, kiiktassátok az életetekből. Tudatos napirend átalakításra lesz szükségetek. Evés helyett csináljatok valami mást, amit szerettek, és ami jókedvre hangol titeket!

5. A sport legyen öröm!

 

Lehet, hogy a párodnak nagyon nincs kedve sportolni. Fontos valahogy úgy beiktatni ezt az életébe, hogy ne szenvedés legyen. Egyrészt olyan mozgásformát keressetek, ami megfelel az egészségi állapotának, és amit szívesen is csinál. Másrészt járjon ez a számára valami olyan privilégiummal, ami miatt megéri neki csinálni. Nagyon jó, ha barátokkal tud összejönni focizni, kondizni, fallabdázni. De lehet, hogy az is jól esne neki, ha munka után kis feszültség levezetésként elmehetne futni, és ez alatt a  20-30 perc alatt nem kellene semmi mással foglalkoznia, mert te kedvesen leveszel minden terhet a válláról. (Gyerekek, bevásárlás stb.) Mindenképpen próbáljátok meg elérni, hogy ne a sport legyen az a legfőbb rossz, ami a fogyókúra után még feltesszi a pontot szenvedései tetejére. 

6. Ne felejtsétek el a jutalmat!

 

Tűzzetek ki apró célokat, és ha eléritek őket, jöhet a jutalom, az ünneplés! Ez természetesen ne egy fagyikehely legyen, hanem olyasmi, ami az egészséges életmódba belefér: egy utazás, egy új sporteszköz vagy egy egy számmal kisebb, menő ruha megvásárlása... :D A lényeg, hogy örüljetek, és legyetek büszkék magatokra! De ha mégsem jön össze...

7. Türelem, türelem, TÜRELEM!

 

Lehet, hogy nagyon hosszú, nagyon nehéz harc lesz. Az eredménye sem biztos, hogy hamar meglátszik. Rengeteg türelemre lesz szükség hozzá. De akkor se szólj be, ne kedvetlenítsd el, ne törd le az önbizalmát! Mindig te legyél az, aki BÁTORÍTOD, ELFOGADOD, INSPIRÁLOD!

ferj3.jpg

Legrosszabb esetben a férjed elvérzik a csatamezőn, de te legalább leadtál pár kilót példamutatás közben...!