10 fontos szabály: így kell grillezni, hogy ne jöjjön ki a NÉBIH

grill.jpg

Grillpartit szervezni remek móka. Végre újra láthatjuk a régi barátokat, és mindenki jól érezheti magát a szabadban. Néhány dologra azonban oda kell figyelned, ha nem akarod, hogy az este a hatalmas rosszullétről legyen majd emlékezetes a vendégeid számára.

Grillpartit tervezel a közeljövőben? Mentsd el ezt a cikket! Ha ezeket a szabályokat betartod, nem fog később felkeresni a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság, röviden NÉBIH.

1. Mindent gondosan tisztíts meg, mielőtt főzni, sütni kezdesz: az alapanyagokat, az eszközöket és a munkafelületet is. A zöldségeket, gyümölcsöket még felvágás és hámozás előtt mosd meg, nehogy a késsel vidd tovább a baktériumokat a belső részeire!

2. A fókusz a zöldségeken valamint a csirke- és halhúson legyen. A disznót, marhát, kolbászokat felejtsd most el - a melegben ezeket még nehezebb megemészteni, és a testednek nincs is szüksége rájuk.

3. A bepácolt húst tedd a hűtőbe! A páclevet, amiben a nyers hús állt, ne használd fel újra!

4. Hanyagold a majonéz alapú salátákat. Jobban hízlalnak, és igen könnyen megromlanak. Sokkal izgalmasabb nyári saláta recepteket mutatunk ITT!

grill2.jpeg

Grillezni szinte bármit lehet, csak okosan...

5. Tojást enni szabad. A bolti tojások héját kötelező fertőtleníteni, így azokon szalmonella baktérium nem lehet. A tojássárgájában azonban lehet baktérium, így fontos, hogy rendesen megfőzzük vagy megsüssük. A tojásos ételeket ne rakosgassuk, annyit készítsünk belőlük, amennyit az étezés során elfogyasztunk.

6. A grillezett húsokról, zöldségekről gondosan távolítsd el a feketére sült részeket, mert ezek rákkaltő hatásúak.

7. Ha nem vagy magadban biztos, étel hőmérővel ellenőrid, hogy eléggé átsütöttél-e mindent. A hamburger húsnak legalább 71 fok kell, míg a csirkemellnek 74. 

8. Külön tálon tálald a nyers, és a főtt vagy sült ételeket, hogy megelőzd a keresztszennyeződést!

9. A meleg ételeket próbáld melegen tartani, legalább 60 fokon. A hidegeket próbáld hidegen tartani, legfeljebb 5 fokon. Minden maradékot dobj ki, ami már 2 órája kint van! Sőt, ha 32 foknál melegebb van, akkor csak 1 óráig hagyhatod elől az ételt.

10. Ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, amihez a legjobb a VÍZ! A fogások között szerepeljenek a legnagyobb víztartalmú zöldségek, gyümölcsök is, mint uborka, paradicsom, paprika, görögdinnye, sárgadinnye, ananász, grapefruit.