Ha ezeket eszed, rajtad nem múlik a bolygó jövője

pl3.jpg

Egy brit orvosi szaklap szerint a Föld még jó ideig képes lenne eltartani az egyre növekvő népességét, ehhez viszont egészen más étrendre lenne szükség, mint amit jelenleg a fejlett világ követ. Alapvető élelmiszereink és kedvenceink nagy része nem csak a mi egészségünket rombolja, hanem előállítása során a környezetet is. De mit együnk, ha jót akarunk magunknak és az emberiségnek is?

Persze az egyszerű magyar embereknek nem tudtak újat mondani a brit kutatók. Hiszen mi már generációk óta fújjuk az ovitól kezdve a globálisan fenntartható étrend titkát: "csicseri borsó, bab, lencse..." A The Lancet kutatása alapján az elhízott nyugati világnak alaposan vissza kéne vennie a hús- és cukorfogyasztásból, ha jót akar magának és a bolygónak. Különösen a marha az, aminek a tartása globális problémákat okoz, jó volna helyette a csirkefogyasztásra váltani. (Persze sokan azt is tudják, micsoda horror van egy csirke tenyésztelepen...) A legfontosabb, hogy minél közelebb előállított, minél kevésbé fedolgozott táplálékokat vásároljunk, hiszen a gyártás különböző folyamatai, a szállítás és a csomagolás mind-mind terhelik a környezetet. 

Az alábbi ételekben az a nagyszerű, hogy nem csak a pénztárcádat és az egészségedet, de a bolygónkat is kímélik:

 

Lencse

A lencse egy nagyon igénytelen, sokáig eltartható, ám annál egészségesebb és tápanyagdúsabb növény. A keleti konyhából sokat tanulhatunk az elkészítéséről, hiszen ott már nagy hagyománya van. Leves, köret, de akár főétel is lehet. Nyugodtan iktassunk be minden héten egy lencse napot! Kezdetnek egy ízletes  lencse receptet találhattok ITT.

Bab

A bab jótékony hatásairól korábban már írtunk ITT.  Ízelítőnek csak annyit, hogy a babban több antioxidáns van, mint a gránátalmában, noha a töredékébe kerül. Emellett termesztése, szállítása és tárolása is kevéssé terheli a környezetet, így semmi nem indokolja, hogy ne kerüljön hetente többször is az asztalra. Ráadásul az íze talán közelebb is áll a magyar ínyekhez, mint például az előbb említett lencse.

Borsó

Diszkrét ízével a borsó szinte bármilyen ételben helyet kaphat. A kisbabáktól kezdve mindenki szereti. Ha egyébként is naponta esszük már, és nagyon unjuk, ott vannak rokonai, a sárgaborsó, csicseri borsó is, amelyek levesbetétnek, köret gazdagítónak kiválóak. Ezek a növények gazdaságosan termelhetőek, sokáig eltarthatóak és könnyen szállíthatóak, ezért fontos részei egy környezetbarát, egészséges étrendnek.

Olajos magvak

Mogyoró, mandula, kesudió és társaik. Finomak, táplálóak, és jól el tudják nyomni a két étkezés között jelentkező nassolási vágyat. 

Brokkoli

A zöldségek közül a brokkoli több okból is kiemelkedik. Nem csak azért, mert az egyik legtöbb módon elkészíthető, alacsony szénhidráttartalmú zöldség (tehát a fogyózók egyik legjobb barátja), de azért is, mert termesztése során kevés növényvédő szert igényel, és vízfogyasztása sem túl magas. Nem csak mi szeretjük, a bolygónk is.

pl1.jpeg

A többi alacsony szénhidrát tartalmú zöldséget is megismerheted ITT

Hagyma

A hagyma szintén egy igénytelen növény, ráadásul elég könnyen szerezhetünk belőle hazait, ami azt jelenti, hogy nem egy meszi országból kell légszennyező módon beszállítani. Növényvédő szerek használatát sem igényli, így termesztése sem károsítja a környezetetet.

Krumpli

A krumpliról mindez szintén elmondható. Ráadásul az emberiség egyik legsokoldalúbb étele, igazi jolly joker. A mennyiséggel viszont nem árt vigyázni, mert szénhidrát tartalma meglehetősen magas.

Alma, körte

Természetesen akkor az igazi, ha hazai és bio. Az alma és a körte kevés vizet igényel, így nem él vissza pazarló módon a bolygó egyre csappanó édesvíz készletével. Finom, vitamindús és sokoldalúan felhasználható.

Apró halak

 Az igazán trendi és drága halak, mint például a lazac, igaz, hogy ritka és értékes tápanyagokban gazdagok, ám mire az asztalunkig jutnak, meglehtősen sok kárt okoznak a környezetnek. Viszont a helyben fogott halakból és az egyszerű, apró halakból (mint a szardínia) bátran fogyaszthatunk akkor is, ha szívünkön viseljük a Föld sorsát. Ezekből ugyanis jóval többet tenyésztenek és árulnak, mint amennyi a Föld lakosságának igénye. És tudjuk jól, hogy egészséges is, ezért a legjobb, ha egy halas napot is beiktatunk a héten.

És mi az, amit még megtehetsz?

Süthetsz magadnak egészséges kenyeret!

Gondosodhatsz alakbarát nassolnivalóról otthonra!

Okosan feltöltheted az éléskamrádat, hogy ne kelljen környezetkárosító termékeket vásárolnod!