3 szuper liszt- és cukormentes keksz januári depire

oreo2.jpg

Nyakunkon az év legdepressziósabb évszaka. Vannak napok, amikor csak a süti illat segíthet... Ezeket a recepteket diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetik!

Házi oreo keksz

 

oreo.jpg

Hozzávalók:

144 g mandulaliszt

50 g kakaópor

3/4 tk só

1/2 tk xantángumi

1!2 tk sütőpor

1/2 tk instant kávépor

80 g szobahőmérsékletű vaj

1 tojás

édesítőszer ízlés szerint

A krémhez:

56 g vaj

14 g kókuszolaj

1 1/2 tk vaníliakivonat

1 csipet só

édesítőszer ízlés szerint

 

A keksz szilárd hozzávalóit egy nagy tálban keverjük össze. Egy másik tálban robotgéppel verjük fel a vajat, amihez közben adjuk hozzá az édesítőszert, majd a tojást is. Ezután alacsony fokozaton keverve, két részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket is. A tésztát letakarva legalább 1 óráig pihentessük a hűtőben. Ha már megfelelő állagú, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben pedig nyújtsuk ki a tésztánkat 2 sütőpapír között körülbelül fél cm vastagságúra. (Így nincs szükségünk lisztre a művelethez.) Szaggassuk ki a köröket, majd sütőpapírral bélelt tepsiben nagyjából 10 percig süssük. Amíg a kekszek kihülnek, robotgéppel vagy mixerrel keverjük össze a krém hozzávalóit, majd töltsük meg vele a kekszeket.

4 összetevős pisztácia keksz

 

piszt.jpg

Hozzávalók:

1 bögre megpucolt pisztácia

1 2/3 bögre mandulapehely vagy mandulaliszt

2 tojás

édesítőszer

Daráljuk le a pisztáciát, de nagyjából 50 szemet tegyünk félre a kekszek tetejére díszítésnek. A darált pisztáciához keverjük hozzá a mandulalisztet, az édesítőt és a felvert tojásokat. A keveréket legalább 8 órára tegyük a hűtőbe. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és a tésztából formáljunk kis labdákat. A tepsibe téve kissé lapítsuk ki őket, és tegyünk egy szem pisztáciát a közepükbe. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig süssük, majd hagyjuk kihülni. 

Ketogén pinolini

 

pinolini.jpg

Hozzávalók:

1 nagy tojás

1 tk mandulakivonat

1 csipet só

2 bögre mandulaliszt

1/3 bögre fenyőmag

kb 1 bögrényi édesítőszer

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást, a sót, az édesítőt, a mandulakivonatot. Pár percig keverjük robotgéppel, majd adjuk hozzá a mandulalisztet és keverjük el. Ha túl száraz a tészta, kevés vizet adjunk hozzá. A fenyőmagot szórjuk ki egy tálra, a kezünkkel vegyün k ki egy diónyi tésztát, és hempergessük meg benne. Ezután a fenyőmagos tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és kicsit lapíítsuk le. Így készítsük el a kekszeket, 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig kell sülniük. Ha a széle aranybarna, gyorsan kapcsoljuk le és vegyük ki, ne hagyjuk kiszáradni!