3 szuper liszt- és cukormentes keksz januári depire
Nyakunkon az év legdepressziósabb évszaka. Vannak napok, amikor csak a süti illat segíthet... Ezeket a recepteket diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetik!
Házi oreo keksz
Hozzávalók:
144 g mandulaliszt
50 g kakaópor
3/4 tk só
1/2 tk xantángumi
1!2 tk sütőpor
1/2 tk instant kávépor
80 g szobahőmérsékletű vaj
1 tojás
édesítőszer ízlés szerint
A krémhez:
56 g vaj
14 g kókuszolaj
1 1/2 tk vaníliakivonat
1 csipet só
édesítőszer ízlés szerint
A keksz szilárd hozzávalóit egy nagy tálban keverjük össze. Egy másik tálban robotgéppel verjük fel a vajat, amihez közben adjuk hozzá az édesítőszert, majd a tojást is. Ezután alacsony fokozaton keverve, két részletben adjuk hozzá a lisztes keveréket is. A tésztát letakarva legalább 1 óráig pihentessük a hűtőben. Ha már megfelelő állagú, melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben pedig nyújtsuk ki a tésztánkat 2 sütőpapír között körülbelül fél cm vastagságúra. (Így nincs szükségünk lisztre a művelethez.) Szaggassuk ki a köröket, majd sütőpapírral bélelt tepsiben nagyjából 10 percig süssük. Amíg a kekszek kihülnek, robotgéppel vagy mixerrel keverjük össze a krém hozzávalóit, majd töltsük meg vele a kekszeket.
4 összetevős pisztácia keksz
Hozzávalók:
1 bögre megpucolt pisztácia
1 2/3 bögre mandulapehely vagy mandulaliszt
2 tojás
édesítőszer
Daráljuk le a pisztáciát, de nagyjából 50 szemet tegyünk félre a kekszek tetejére díszítésnek. A darált pisztáciához keverjük hozzá a mandulalisztet, az édesítőt és a felvert tojásokat. A keveréket legalább 8 órára tegyük a hűtőbe. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és a tésztából formáljunk kis labdákat. A tepsibe téve kissé lapítsuk ki őket, és tegyünk egy szem pisztáciát a közepükbe. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig süssük, majd hagyjuk kihülni.
Ketogén pinolini
Hozzávalók:
1 nagy tojás
1 tk mandulakivonat
1 csipet só
2 bögre mandulaliszt
1/3 bögre fenyőmag
kb 1 bögrényi édesítőszer
Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást, a sót, az édesítőt, a mandulakivonatot. Pár percig keverjük robotgéppel, majd adjuk hozzá a mandulalisztet és keverjük el. Ha túl száraz a tészta, kevés vizet adjunk hozzá. A fenyőmagot szórjuk ki egy tálra, a kezünkkel vegyün k ki egy diónyi tésztát, és hempergessük meg benne. Ezután a fenyőmagos tésztát helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe és kicsit lapíítsuk le. Így készítsük el a kekszeket, 180 fokra előmelegített sütőben kb 12 percig kell sülniük. Ha a széle aranybarna, gyorsan kapcsoljuk le és vegyük ki, ne hagyjuk kiszáradni!