Így indulj futni télen, hogy ne legyen horror!

run1.jpg

Attól, hogy jönnek a mínuszok, nem kell eldobni a futócipőt! Egy kis tervezéssel könnyen elviselhetővé tehetjük téli kocogásainkat is.

Nézzük, mi kell hozzá, hogy a hideg beköszöntével a lelkesedésünk ne olvadjon el hóemberként...

1. Szervezz társaságot!

 

Egyedül kilépni a zimankóba nem túl szívmelengető dolog. De ha rá tudsz beszélni valakit, hogy veled tartson, és az illető már odakint vacog néhány utcányira, nincs mit tenned, neked is menned kell! Ha senki sincs a környezetedben olyan eltökélt, hogy veled futna, azzal nyugtasd meg magad, hogy ha nagyon szörnyű lesz, 5 perc után hazaindulsz. a tapasztalat azt mutatja, hogy ha az ember egyszer már belevágott, általában nem fordul vissza. :)

2. Találj egy jó cipőt!

 

Azon kívül, hogy kényelmes, vastag talpa is legyen, hogy a hideg minél lassabban érjen fel a lábadig. Ha a nagy eső beázással fenyegeti a futócipődet, a zoknid fölé húzz mindegyik lábfejedre egy vízhatlan műanyagzacskót, és arra vedd rá a cipőt!

3. Öltözz pont jól!

 

Tapasztalt futók azt mondják, úgy kell télen felöltözni, mintha 20 fokkal melegebb lenne a ténylegesnél. Így elkerülheted, hogy szétizzadd magad, utána pedig a nedves ruhádban dideregj. Jó, ha minél több a zipzárad, akkor ki tudod engedni a meleg lehegőt a rétegek közül, és be tudsz engedni egy kis hűvöset, ha már túlhevültél. (Bár ez kevéssé valószínű... :D )

4. Legyél látható!

 

Bár ettől nem érzed jól magad, viszont életet menthet, ha a sötét, havas környezetben minél jobban látszol. Gondoskodj a megfelelő fényvisszaverőkről, vagy akár fejlámpáról is, ami annyival jobb, hogy még te is kicsit jobban látsz a segítségével.

5. Melegíts be!

 

Úgy indulj ki a hidegbe, hogy már túl vagy egy kisebb bemelegítésen! Akár a lépcsőházadban futhatsz egy keveset a lépcsőn, de egy kis tempós házimunka is alkalmas arra, hogy felpezsdítse a vérkeringésedet! Ha a keringés rendben van, a hideget sem fogod olyan végzetesnek érezni.

run2.png

6. Cselezd ki a szelet! 

 

Nincs rosszabb, mint az arcunkba csapó jeges szél futáskor. Úgy tervezd meg az útvonalat ilyenkor, hogy minél inkább védett környezetben futhass. Ha nem tudod a szelet teljesen elkerülni, széllel szemben kezd a futást, majd 10 perc után válts irányt, és legalább 5 percig szélirányban folytasd, majd így ismételgesd! Az érzékeny bőrűeknek ilyenkor extra hidrataló- és védőrétegre is szükségük lehet a szélnek kitett bőrfelületeken.

7. Futás után gyorsan öltözz át!

 

Minél kevesebb időt tölts az összeizzadt, nedves ruhában! Ha futás után nem haza mész, gondoskodj róla hogy legyen elérhető törölköző és váltóruha!

8. Melegedj fel!

 

Télen futás után mindenkinek kijár egy forró tea vagy egy jó meleg leves! Ez legalább tartja majd benned a lelket a leghidegebb percekben...

9. Motiváld magad!

 

Tűzz ki célt: válassz egy futóversenyt, amire benevezel, vagy döntsd meg saját rekordodat a téli hónapokban! Minél konkrétabb célod van, annál nagyobb az esélye annak, hogy bírni fogod a téli futással járó kellemetlenségeket!

 

 

Címkék: sport tél életmód