Milyen reggeli torna illik hozzám?

tevetorna1.jpg

Reggeli torna: számtalan újévi fogadalom tárgya, ami rendre ott bukik el, hogy nem jövünk rá, mi is az igazán nekünk való. De most végre itt a segítség.

Gondolatban könnyű elkezdeni, a gyakorlatban viszont számtalan buktatója van, Pedig a reggeli torna valóban megváltoztathatja az életedet. Bár nem ez lesz az a sport aktivitás, aminek köszönhetően hetek alatt hipp-hopp lefogysz, vagy világraszóló izmokat építesz, a haszna mégis felbecsülhetetlen: helyre rázza a keringést, a vérnyomást, javítja a közérzetet, energizál és ha túl vagy rajta, letargia helyett győzelmi hangulatban vághatsz neki a munkanapnak. 

De nézzük csak, melyek is a legnépszerűbb és legegészségesebb formái a reggeli tornának, és ezek közül melyik az, amelyik a legjobban illik hozzád!

tevetorna2.jpg

"Csak halkan, gyerekek! Apu a doktoriján dolgozik..."

Úszás

 

Az úszás a number one, ehhez nem férhet kétség. Sajnos azonban nagyon kevesek reggeli rutinjába fér bele. Ami kell hozzá: egy medence az udvarodon :) vagy egy uszoda az otthonod vagy a munkahely közelében. Plusz rövid haj és puritán sminkelési szokások (férfiaknál talán nem nagy gond).  Az úszás ideális napindító, ha túlsúlyos vagy (más sportokkal szemben nem terheli az izületeket), ha hátfájás, derékfájás gyötör. 

Futás

 

A reggeli kocogás azoknak lesz a szíve csücske, akik nem csak mozgással szeretnék indítani a napot, de egy kis friss levegőt is szippantanának, kapcsolatba kerülnének a természettel, meghallgatnák a korai madárcsicsergést vagy melegítőben szelfiznének a felkelő nappal. A futás azon kívül, hogy a testünknek jót tesz, egy kis lelki elmélyülésre is lehetőséget ad. Ideális azoknak, akik nagy családban (vagy egyetemista kolóniában) élnek, és nem akarják a nappaliban végzett aerobic gyakorlatokkal felébreszteni a többieket. A futás az olyannyira áhított békés magányt is biztosítja a számukra, fülhallgatóval és kedvenc zenével maga a wellness. Buktatója lehet, ha a város közlekedési csomópontjában élsz, és kora reggel is csak a szmogot tudod inhalálni.

Kerékpár

 

A kerékpár remekül átmozgat, és akár még a munkahelyedre is eljuthatsz vele. Ha ez azonban nincs a célok között, akár otthon is tekerheted szobabicikli formájában. Utóbbinak az az előnye, hogy a figyelmed teljesen szabad: olvahatsz, tévézhetsz, vizsgára készülhetsz,miközben letekered a napi kilométereidet.

Klasszikus reggeli torna

 

A saját magadnak összeválogatott gyakorlatokkal oda helyezed a hangsúlyt, ahova akarod. De ha jót akarsz, minndenképpen előzze meg bemelegítés, és az erősítések mellett ne feledkezz meg a nyújtásokról sem, aminek elgémberedett tagjaid külön örülni fognak! Népszerű gyakorlatok a homorító-domborító cica, fekvőtámasz, planck, jumping jack, helyben futás térdemeléssel. Egy frappáns összeállítás mindössze 7 perces reggeli tornához: