Edzés éhgyomorra - ez a varázsszer?

fasted2.png

Számos elmélet van róla, hogy mit, hogyan és mikor kell enni edzés előtt. Egy egykori versenyfutó szerint azonban a válasz nagyon egyszerű: semmit.

Max Lowery - aki ma személyi edzőként dolgozik, amellett teszi le a voksát, hogy edzés előtt 4-6 órával a legjobb semmit sem enni - elsősorban akkor, ha az ember célja a súlyvesztés. Így ugyanis rákényszerítjük a szervezetet arra, hogy a sporthoz szükséges energiát ne a közelmúltban elfogyasztott szénhidrátokból, hanem a szervezet zsírraktárjaiból fedezze. Lowery 4 éve végzi így az edzéseit, és saját bevallása szerint már nem is tudna teli hassal edzeni. Az egyetlen, amit edzés előtt fogyaszt, az egy erős zöld tea vagy kávé. (A koffein ugyanis segíti az anyagcserét, erről ITT olvashatsz bővebben.) 

lowery.jpg

Max Lowery edzés közben

Fontos azonban a víz, edzés előtt, közben és utána is.

Ez a tipp természetesen elsősorban azok számára megfontolandó, akik súlyvesztés céljából sportolnak. Ha valaki még nem csinálta, először nagyon nehéz lesz éhgyomorra edzeni, praktikus egy könnyed kocogással, kerékpározással kezdeni. 

fasted.jpg

Cukorbetegség esetén mind a napi menü, mind az edzésterv összeállításához a legjobb szakemberek segítségét igénybe venni, náluk ugyanis a fő szempont a vércukor megfelelő szinten való tartása. Azonban számukra is érdekes hír, hogy egy közelmúltban publikált kutatás szerint a vércukrszintet leghatékonyabban az étkezés előtt végzett, intenzív, rövid ideig tartó edzés csökkenti. 

Még egy jó tanács a fogyni vágyóknak Lowery részéről: a szénhidrátcsökkentést csak módjával, mert a drasztikus szénhidrát elvonás problémákat okozhat. Edzés napokon fogyasszunk belőle bőségesebben - de csak 4-6 órával sportolás előtt -, amikor pedig nem sportolunk, akkor fogjuk vissza magunkat.