2 vitaminbomba pár marék csipkebogyóból

csipke5.jpg

Néhány bokor mindenhol nő, ezért bátran mondhatjuk, hogy ez a két varázsszer igenis ingyen van. A természet a hideg beköszönése előtt nagylelkűen gondoskodik az immunrendszerünk és a szépségünk felturbózásáról, ha mi is partnerek vagyunk benne.

Az első lépés: mars ki a természetbe, és gyűjtsünk pár marék csipkebogyót! Vagy ha tetszik, akár egy egész zsákkal. A kényesebbek jobban teszik, ha visznek egy metszőollót is magukkal, hogy ne puszta kézzel kelljen megbirkózni a szívós, tüskés bokrokkal. Olyan helyről gyűjtögessünk, ahol a bokrokat vélhetőleg nem érte semmiféle ártalom: nem voltak közvetlenül kitéve a kipufogógáznak (tehát ne a főút melől), nem állt mellettük szemétdomb stb. A csipkebogyónkat otthon mossuk meg és szárítsuk meg alaposan. Ezután pedig kezdődhet a kotyvasztás!

Hogy miért is érdemes? Mert egyetlen kicsi bogyóban több C vitamin van, mint egy egész citromban. Így segít a nátha megelőzésében, de számtalan más áldása is van: szabályozza a vércukor szintet, csökkenti az érelmeszesedést, érszűkületet, segíti a csontkpépzést és erősíti az immunrendszert.  A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint is tartalmaz. A továbbiakban megmutatjuk, hogyan profitálhatunk gyógyhatásából külsőleg és belsőleg is. 

csipke1.jpg

Valami, ami Magyarországon garantáltan ingyen van.

 

1. Igazi csipkebogyó tea

 

Az igazi csipkebogyó tea valójában nem is tea, leginkább a manapság népszerű gyümölcsös vizekhez hasonlít. A titka az, hogy nem szabad főzni, forrázni, mivel ez a bogyóban található rengeteg C vitamint teljesen lebomlasztja. 8-10 csipkebogyót éles késsel vágjunk ketté, és távolítsuk el belülről a szúrós, szőrös magvakat. Legkönnyebben úgy tudjuk ezeket kipiszkálni, ha közben a bogyót egy nagy vizestálba nyomjuk le, mintha csak cseresznyét magoznánk. A kimagozott csipkebogyódarabkákat tegyük konyharuhára vag törlőkendőre, majd ha megszáradt, mérjük meg. Egy bögre teához 6-8 grammra lesz szükség. A bogyókat tegyük a bögrébe, engedjünk rájuk tiszta vizet, és hagyjuk ázni kb. 12 órán keresztül. (Ha este elkészítjük, reggel már ihatjuk is!) Az eredmény egy teljesen színtelen, de annál gazdagabb ízvilágú, savanykás folyadék lesz, amit aprólyukú szűrőn még egyszer-kétszer át kell szűrnünk, ha nem szeretnénk találkozni a vékony kis szőröcskékkel. Egy kis mézzel - vagy anélkül is - ideális napindító, de palackban magunkkal vihetjük a munkába is, ha napközben akarjuk elfogyasztani a finom energiabombát!

csipke2.jpg

A csipkebogyó belülről is szúrós!

csipke4.jpg

Csipkebogyó tea: sok színre ne számítsunk, ízre viszont annál inkább!

 

2. Fiatalító csipkebogyó olaj

 

Számos sztár esküszik a csibkebogyó olaj antiaging hatására. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy az elkészítése egyszerű, mint a pofon. 1 bögrényi csipkebogyót alaposan mossunk és szártsunk meg, majd minden egyes bogyón vágjuk le a végeket éles késsel. (Tehát azt a részt, ahol a szárhoz csatlakozik, illetve a kis fekete pöttyöt a másik végén.) Jó hír, hogy most nem kell a szőrös magokkal bajlódnunk. A bogyókat tegyük egy sötét falú üvegbe. (Egy egyszerű befőttes üveget beburkolhatunk sötét anyaggal vagy alufóliával.) Ezután öntsünk rá 2 bögrényi olajat: lehet mandula olaj, jojoba olaj, kókusz olaj vagy oliva olaj is, egyéni szimpátia alapján. Jól zárjuk le és dugjuk el a spájzba körlbelül 3 hétre. Az olajunk akkor van kész, ha már narancsos a színe. Megbontás után a hűtőben tároljuk, továbbra is sötét üvegben, mert a fény károsítja csodaszerünket. Esténként vattapamacs segítségével kenjük be a sérült, száraz, ráncos bőrfelületet, reggelenként pedig csodáljuk meg újjászületett bőrünket a tükörben! A házi csipkebogyó olaj 6 hónapig használható. (Ha beleszerettünk, akkor a legjobb, ha az idényben nagyobb mennyiségű csipkebogyót szárítunk ki, így később is készíthetünk még.)

Tipp: Hölgyeknek szuper karácsonyi ajándék!

 

csipke3.jpg

Az ideális tárolás sötét üvegekben