Mert a beled ezt kívánja! - 6 filléres bélgyógyszer

gut3.jpg

Ha a beleink mondanák meg, mit is együnk, kicsit másképpen festene az étrendünk. Előkelő helyen szerepelne több olyan étel, amiről nem is gondolnád, milyen jó hatással van az emésztésedre és a beleid állapotára! A joghurton túl még rengeteg izgalmas dolog vár!

Joghurt - ugrik be elsőként mindenkinek, ha bélbarát élelmiszert keresünk. De gondolnál-e a következőkre?

 

Pitypang levél

 

Ezt a fogást akár 0 forintból is megúszhatjuk, csak találnunk kell egy olyan mezőt, ahol nem kipufogógázon és kutyapisin nevelkedett a kutyatej néven is ismeretes növény. Ha ez megvan, akkor bátran legeljük a pitypang zöldjét, amely prebiotikumokban, A és K vitaminban, antioxidánsokban is gazdag. Nyugodtan hozzáadhatjuk bármilyen salátához, de zöld smoothieknak is népszerű alapanyaga.

Vöröshagyma

 

Az ínyünk, a gyomrunk és a beleink álláspontja ebben a kérdésben nem biztos, hogy egyezik, de a nyers hagyma szintén nagyon jó antioxidáns, C vitamin és prebiotikum forrás. Szitén salátákba tehetjük, arra viszont érdemes figyelni, minél tovább áll a saláta, a hagyma illóolajai annál jobban átjárják a többi összetevőt is - azaz minden hagymaízű lesz. És ajánlott a nap első felében fogyasztani.

gut1.jpg

Fokhagyma

 

A fokhagyma szintén támogatja a belekben dolgozó jótékony baktériumok működését. Két legyet is üthetünk egy csapásra, ha élőflórás joghurtba reszeljük, és így készítünk fincsi mártogatóst vagy salátaöntetet.

Húsleves

 

Az igazi, csontos húsokból készült, lassú tűzön főtt húsleves rengeteg értékes árványi anyagot tartalmaz, amelyek segítik a bél munkáját. Őszi, téli időben immunerősítőként is kiváló. Ha másért nem, már ezért érdemes felkeresni a nagyit hétvégén!

gut2.jpg

Savanyú káposzta

 

Magas rosttartalma könnyíti a bél munkáját, de emellett még a benne dolgozó bélbaktériumok számára is értékes táplálékot nyújt. Rengeteg C vitamin is van benne, ezért egyébként is érdemes nátha időszakban fogyasztani!

Almaecet

 

Nem véletlenül olyan népszerű az almaecet az utóbbi években - még egy speciális fogyókúrát is elneveztek róla. Egy kis hozzáadott almaecettel bármilyen ételt könnyebben emészthetővé tehetünk, hiszen hatékonyan közreműködik a gyomorsav termelésében.

Bónuszként még egy tipp, ami garantáltan ingyen van: MOZGÁS! Nyilván sok szempontot mérlegelni kell, kinek melyik mozgásforma az ideális, de egy biztos: a beleid BÁRMELYIKNEK örülni fognak!